Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞAN kış öncesi özellikle ev hanımları, yaz aylarında daha ucuza temin edebildikleri yiyecekleri, eski bir gelenek olan imece usulü ile kış ayları için hazırlıyorlar. Yazın bolluğundan faydalanan kadınlar, birbirlerine yardım ederek, salça, erişte, yufka, turşu gibi yiyecekler hazırlıyorlar. Anadolu’daki kışlık yiyecek hazırlama geleneği devam ediyor. Her bölgeye göre farklı ürünlerin hazırlandığı bu gelenekte, genelde kış aylarında pahalı olan ürünler şimdiden salamura veya kurutma şeklinde hazırlanarak saklanıyor.
Hazırlanan ürünler
Yaz mevsimindeki meyve ve sebze bolluğunu kışa taşımak isteyen kadınlar, bunu da birbirlerine yardım ederek, imece yöntemi ile gerçekleştiriyor. Hazırlanan ürünler arasında ise reçel, pekmez, kayısı kurusu, yufka, salça, mantı, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler yer alıyor. Kurutulan sebzeler arasında ise dolmalık biber, patlıcan, sivri biber, bamya, fasulye dikkati çekiyor. Kurutmanın yanı sıra kadınlar taze olarak semt pazarlarından aldıkları ürünleri de birer pişirim halinde
temizleyip poşetle yerek derin dondurucularda, kış aylarında yemek yapmak için muhafaza ediyor.
Ege’den Akdeniz’e
TAHIL ambarı olarak bilinen İç Anadolu’da reçel ve kurutulmuş sebzelerin yanında kadınlar genelde, yufka, erişte, mantı gibi hamur işlerine ağırlık veriyor. Ege Bölgesi kentlerinde ise zeytinyağı, yeşil zeytin, salamura yaprak ön plana çıkıyor. Karadeniz’de ise kışlık sebze kurutmanın yanında soğuk günlerde öğütülüp taze olarak tüketilmek istenen mısırlar kurutuluyor, yöreye özgü ekmekler hazırlanıyor. Genelde saklanan ürünler benzerlik gösterse de kışlık olarak hazırlanan reçellerde bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Kayısının çok yetiştiği bölgede kayısı reçeli, gülün çok yetiştiği bölgede gül reçeli, vişnenin çok yetiştiği bölgede ise vişne reçeli daha çok yapılıyor.