Güncelleme Tarihi:
Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçen yılın aralık ayında yüzde 14,02'ye kadar yükselen tarımda yıllık üretici fiyat artışının, bu yılın ilk ayında yüzde 8,13, şubat ayında ise yüzde 5,53 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.
Şubat ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,02 gerilediğini bildiren Bayraktar, "Tüketicide yıllık enflasyon yüzde 8,78. Gıda ve alkolsüz içeceklerde şubat ayında fiyatlar yüzde 0,04 gerilemişti. Yıllık fiyat artışı, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 8,83 olmuştu. Tarımda üretici enflasyonu, yıllık bazda gıda ve alkolsüz içeceklerin 3,30 puan, genel tüketici enflasyonun 3,25 puan altında kaldı. Görüldüğü gibi çiftçimiz enflasyonun sorumlusu olmadığı gibi, enflasyonun altında ezilmektedir. Üreticimiz, istikrarlı bir gelire kavuşmalıdır. Üretimde süreklilik ancak böyle sağlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, balıkçılık, kabuklu meyveler, sebze, kümes hayvanları ve yumurta fiyatlarındaki düşüş ve ihracatta yaşanan sıkıntıların enflasyonda gerilemeye sebep olduğuna dikkati çekti.
Alt gruplara bakıldığında, şubatta balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 8,20, ağaç, çalı meyveleri ve kabuklu meyvelerde yüzde 7,50, sebze, kavun, karpuz, kök ve yumrularda yüzde 7,39, çok yıllık uzun ömürlü bitkilerde yüzde 6,22, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 4,87 fiyat düşüşü olduğunu vurgulayan Bayraktar, tek yıllık uzun ömürlü olmayan bitkisel ürünlerde yüzde 3,42, lifli bitkilerde yüzde 1,74, çeltikte yüzde 1,37, canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 0,13, koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında ise yüzde 0,27 fiyat gerilemesi yaşandığı bildirdi.
Bayraktar, yağlı meyvelerde yüzde 2,53, ormancılık ürünlerinde yüzde 2,50, pirinç hariç tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 1,69, turunçgillerde yüzde 0,6’lik artışın genel tarım üretici fiyatlarındaki düşüşü engelleyemediğini vurguladı.
FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Şemsi Bayraktar, şubat ayında fiyatı yüzde 41,8 artan taze fasulyede arzın örtü altı üretimden sağlandığını, piyasaya sunulan ürün miktarının az olmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandığını belirtti. Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Karnabahardaki yüzde 25,51’lik fiyat düşüşünde artan hava sıcaklıkları ile birlikte yaşanan kalite kaybı etkili oldu. Karnabaharın yanı sıra artan hava sıcaklıklarından yüzde 6,19 fiyat düşüşüyle lahana gibi kışlık sebzeler de olumsuz etkilendi. Bilindiği üzere Rusya ile yaşanan sorunlar domates fiyatlarında yüzde 23,42 düşüşe yol açtı. Her ne kadar patlıcan yasaklanan ürün listesinde bulunmasa da yaşanan fiyat düşüşünden etkilendi. Patlıcan fiyatları yüzde 6,62 geriledi. Fındıkta görülen yüzde 6,84’lük fiyat düşüşünde firmaların manipülasyonu etkili oldu."
YUMURTA VE TAVUK ETİ ÜRETİMİ
Bayraktar, ihracatta yaşanan sıkıntının yumurta ve tavuk eti üretimini de vurduğunu belirterek, "Ocak ayında tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,6, tavuk eti üretimi yüzde 10,1 geriledi" ifadesini kullandı
İhracatta yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Bayraktar, 2016 yılı Ocak ayında tavuk yumurtası üretiminin, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 düşerek, 1 milyar 551 milyon 379 binden 1 milyar 511 milyon 796 bine, tavuk eti üretiminin ise yüzde 10,1 gerilemeyle 158 bin 585 bin tondan 143 bin 232 tona indiğini bildirdi.
Türkiye’nin kanatlı eti ihracatının, 2016 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 55,7 azalmayla 42,2 milyon dolardan 18,7 milyon dolara, yumurta ihracatının ise yüzde 28 azalmayla 25,1 milyon dolardan 18,1 milyon dolara düştüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Aralık 2015’te 1 milyar 460 milyon 441 bin olan yumurta üretimi, Ocak 2016’da 1 milyar 511 milyon 796 bine çıktı, ancak geçen yılın Ocak ayına göre azaldı. Yine Aralık 2015’de 159 bin 277 ton olan tavuk eti üretimi, Ocak 2016’da 143 bin 232 tona indi. İhracattaki bu gerilemede en önemli ihraç pazarımız olan Irak’a yapılan ihracattaki düşüş etkili oldu. Bu ülkeye yapılan kanatlı eti ve ürünleri ihracatı, Ocak 2016’da, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 61,9 azalmayla 25,4 milyon dolardan 9,7 milyon dolara, yumurta ihracatı ise yüzde 36
azalmayla 22,2 milyon dolardan 14,2 milyon dolara geriledi."
Bayraktar, 2015 yılında 1 milyon 909 bin 276 ton tavuk eti, 16 milyar 727 milyon 510 bin adet tavuk yumurtası üretildiğini hatırlattı.