Güncelleme Tarihi:
Re?el, pekmez, kayısı kurusu, yufka, sal?a, mantı, peynir, bulgur, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler gibi kışlık yiyecekler, Anadolu'nun vazge?ilmezleri arasında bulunuyor.
Yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin kurutulması, kaynatılması ya da tuzlu suyla salamura yapılması gibi yöntemlerle elde edilen yiyeceklerin en bilinenleri arasında re?el, turşu, salamura yaprak, sal?a, kurutulmuş meyve ve sebzeler geliyor. Erişte (ev makarnası), mantı, bulgur ve yufka ise kışın tüketilmek üzere hazırlanan yiyeceklerin başında yer alıyor.
Yaz mevsiminde hazırlanan yiyecekler, bölgelere göre değişiklikler gösterse de, temelde aynı ürün gruplarından oluşuyor. Kayısının ?ok yetiştiği bölgede kayısı re?eli, gülün ?ok yetiştiği bölgede gül re?eli, vişnenin ?ok yetiştiği bölgede ise vişne re?eli daha ?ok yapılıyor.
İMECE USUL?
Hazırlanmaları bir hayli zahmetli olan kışlık yiyecekler, Anadolu'da hala imece usulüyle yapılıyor. Komşular, toplanarak her gün bir evin kışlık yiyeceğini hazırlıyor.
Komşularının evinde toplanarak kışlık yiyecek hazırlarken görüştüğü ev kadınları, "bir bayanın tek başına mantı yapması zor oluyor. Onun i?in her gün bir komşumuzun evinde toplanıyor ve o komşumuzun mantısını el birliğiyle yapıyoruz. Ertesi gün ise bir başka komşumuzun işini yapıyoruz. Böylece hem boş zamanımızı değerlendiriyoruz hem de komşumuzun işini bitirmiş oluyoruz" dedi.
Erişte kestiklerini, yufka, mantı, re?el, salamura yaprak, bulgur, sal?a gibi kışlık yiyeceklerini hazırladıklarını belirten Kayserili kadınlar, "Bazı kışlık yiyeceklerimizi ise gerekli meyvelerin henüz olgunlaşmaması nedeniyle henüz hazırlayamadık. Mesela, henüz üzümler olgunlaşmadığı i?in pekmez ve kuru üzüm yapılmadı. Onları da inşallah ramazan ayında yapacağız" diye konuştular.
Kayısı, erik, biber, patlıcan gibi sebze ve meyvelerini kurutan, re?ellerini ve sal?alarını kaynatan, yapraklarını, yufka, mantı ve eriştelerini hazırlayan kadınlar, ramazan ayını ve kış mevsimini rahat ge?ireceklerini ifade ettiler.
AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Yaz mevsiminde hazırlanan kışlık yiyecekler, aynı zamanda aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Ev kadınları, yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin, kışın market ve manavlarda ?ok yüksek fiyatlarla satıldığını kaydetti.
Hazırladıkları kışlık yiyeceklerle yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri, kış aylarında da tatma imkanı bulduklarını belirten kadınlar, "aynı zamanda yazlık meyve ve sebzeleri, kışın yüksek bedel ödeyerek almak zorunda kalmıyoruz. Hazırladığımız yiyeceklerin büyük bir bölümünü de kendi bağ ve bah?elerimizden temin ediyoruz" diye konuştu.