Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, bu mevsimde Türkiye'nin dört bir yanında sebze ve meyve hasadı yapıldığını, Ramazan ayının bu döneme denk gelmesi nedeniyle meyve ve sebze arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Bazı bölgelerde sel ve dolu gibi nedenlerden dolayı ürünlerin zarar gördüğünü, ancak bu durumun taleplerin karşılanmasına engel olmadığını ifade eden Tavşan, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde bol miktarda sebze ve meyve üretimi yapıldığını kaydetti.
Ramazan ayında sebze ve meyvede fiyat artışları beklemediklerini, hatta bazı ürünlerde fiyat düşüşü bile yaşanabileceğini dile getiren Tavşan, şu bilgileri verdi:
“Sebze ve meyve piyasasındaki fiyatlar arz talep dengesine göre değişir. Sebze ve meyve depolanmaz, saklanmaz ve raf ömrü uzun değildir. Bu nedenle, üretilen ürün kısa sürede tüketiciye ulaştırılır. Ürün bol olunca da fiyatlar hemen aşağı iner. Hasat zamanı olduğu için bu mevsimde her yörede bol miktarda üretim var. Bu nedenle Ramazan ayında talep artsa bile ürün arzı fazla olduğu için fiyat artışı beklemiyoruz. Ramazan ayında vatandaşımız ucuz sebze ve meyve tüketebilir. İnsanlar oruçlu olduğu için fazla miktarda tüketime yönelebilir. Bu nedenle Ramazan ayının ilk haftasında suni ve geçici fiyat artışları yaşanabilir. Ancak, ardından fiyatların tekrar gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşımızın ihtiyacından fazla ürün almamasını tavsiye ediyoruz.”
DOMATES FİYATLARI ARTABİLİR
Ramazan ayında en çok talep gören sebzelerden birinin domates olduğunu anımsatan Tavşan, bu dönemde Ankara, Tokat ve Eskişehir bölgesinde bol miktarda domates üretimi yapıldığını bildirdi.
Domates fiyatlarının şu an düşük olduğunu, ancak sel ve don olayları ile bazı hastalıklar nedeniyle üretimin olumsuz etkilenebileceğini kaydeden Tavşan, bu nedenlerle Ramazan ayına kadar domates fiyatlarında kısmen artışların olabileceği uyarısında bulundu.
Domatesin hal fiyatının 30-50 kuruş olduğunu ifade eden Tavşan, salatalık ve biberin 60-70 kuruş, kavunun 50-60 kuruş, karpuzun 40-45 kuruş ve üzümün 80 kuruş ile 1,5 liradan satıldığını belirtti.
Bu yıl özellikle karpuz ve kavun fiyatlarının üretim fazlalığı nedeniyle düşük olduğunu vurgulayan Tavşan, Ramazan ayı boyunca da vatandaşın ucuz kavun ve karpuz yemeye devam edeceğini söyledi.
Sebze ve meyve hasadının kış aylarına kadar devam edeceğine dikkati çeken Yüksel Tavşan, bu nedenle vatandaşın Ramazan ayı süresince ve hatta Ramazan ayı sonrasında da ucuz sebze ve meyve tüketmeye devam edeceğini kaydetti.
Ramazan ayında tüketim fazlalığı nedeniyle fırsatçılık yapılmasının da önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Tavşan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her ilimizde sebze meyve halimiz var. Hallerimizdeki fiyatlar şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunuluyor. Bu nedenle vatandaşımızın Ramazan fırsatçılığı yapanlara izin vermemesini istiyoruz. Vatandaşımız, gereğinden fazla ürün alıp talep patlamasına yol açmasınlar. Vatandaşımız piyasadaki fiyatları takip ederek fırsatçılık yapanlardan alışveriş yapmasın. Vatandaşımız gerekirse, direk halden gelip sebze meyve alışverişini yapabilir. Genellikle Ramazan ayında tüketim fazlalığı fırsat bilinerek yapılan fiyat artışları komisyonculara yüklenmeye çalışılıyor. Sebze ve meyve komisyoncularının satış fiyatları hallerde açıklanır. Üreticinin satış fiyatı ile hallerdeki toptan satış fiyatları arasında hiçbir zaman fazla fark olmaz. Biz hiçbir zaman üreticiden aldığımız ürünü maliyetin üstünde aşırı farkla satamayız. Ancak, ürünün fiyatı bizden çıktıktan sonra perakende sektöründe artıyor. Tüketicinin bu konuda daha dikkatli olmasını öneriyoruz.”
TARLA ÜRÜNLERİ PİYASADA OLDUĞU İÇİN FİYATLAR DÜŞÜK
Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Sebze Hali Müdürü Mustafa Berktaş, tarla ürünlerinin piyasada olduğunu belirterek, “Bu nedenle sebze ve meyve fiyatları düşük, bu durumun ramazan ayında da devam edeceğini umuyoruz” dedi.
Berktaş, yaptığı açıklamada, halde halen domatesin 30-60 kuruş, patatesin 15-30 kuruş, soğanın 10 kuruş, yerli salatalığın 30-40 kuruş, yerli patlıcanın 15-30 kuruş, kemer patlıcanın 15-40 kuruştan işlem gördüğünü söyledi.
Berktaş, meyvelerden karpuzun 25-40 kuruş, kavunun 25-60 kuruş, kayısının 80 kuruş, kirazın 80 kuruş ila 1 lira, siyah üzümün 65 kuruş ila 1 lira, beyaz üzümün 50-80 kuruş, şeftalinin ise 60-80 kuruş arasında değişen fiyatlardan satıldığını ifade etti.
Antakya Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Mustafa Bal da, bölgede mevsim itibariyle hasadı yapılan ürünler arasında, bamya, taze fasulye, kırmızı ve yeşil biber, patlıcan, kuru soğan, börülce ve kavunun olduğuna dikkati çekti.
“ŞU ANKİ FİYATLAR NEYSE RAMAZANDA DA ÖYLE OLACAK”
Domates, salatalık, şeftali, üzüm, elma, lahana, portakal, maydanoz ve sarımsağın ise diğer bölgelerden temin edildiğini belirten Bal, şöyle konuştu:
“Bölgemiz sıcak bir iklime sahip olması dolayısıyla çok fazla hasadı yapılan ürüne sahip değil. Buna rağmen yaklaşan ramazanda, sebze ve meyve fiyatlarında artış olmayacak. Şu anki fiyatlar neyse ramazanda da öyle olacak. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. Ürünümüz ve çeşitliliğimiz çok. Bölgemizde olmayan ürünleri kent dışından temin ederek, tüketiciye sunuyoruz. Buna rağmen, çok fiyat farkı olmayacak. İlimizde, patlıcan, biber, bamya, taze fasulye, kırmızı ve yeşil biber, kuru soğan, börülce ve kavun bolca yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.”
Antakya Belediyesi Sebze Hal Müdürü Mehmet Karaköse de hal içerisinde denetimleri aralıksız olarak sürdürdüklerini söyledi.
Sebze ve meyvede mevcut fiyat listesinin Ramazan'da da geçerli olacağını ifade eden Karaköse, “Yaz mevsiminde yetişen tüm sebze ve meyveler halimizde mevcuttur. Bizde olmayanı, serin iklimde yetişen sebze ve meyve ürünlerini de komisyoncularımız dışardan temin ederek, tüketiciye sunuyor. Ramazan da ne fiyat artışı, ne de ürün çeşitlerinde değişiklik olacak” diye konuştu.
Antakya'da halen domates 80 kuruş ile 1 lira, salatalık 70-80 kuruş, patlıcan 25-30 kuruş, şeftali 85 kuruş-1 lira, kırmızı ve yeşil biber 50-80 kuruş, taze fasulye 1-1,30 lira, bamya 1,50-2 lira, kavun 30-50 kuruş arasında fiyatlarla satılıyor.
BURDUR VE ISPARTA'DA MEYVE SEBZE BOLLUĞU RAMAZAN AYINDA TÜKETİCİYİ SEVİNDİRECEK
Burdur ve Isparta'da meyve sebze bolluğunun ramazan ayında tüketiciyi sevindireceği, ancak sebzede ürün verimine ve kalite bozulmasına yol açan “Tuta Absoluta” zararlısının Antalya'da ramazan ayında meyve sebze fiyatlarını artırabileceği belirtildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yetkilileri, Mayıs ve Haziran aylarında Antalya bölgesinde ortaya çıkan, özellikle domateste etkili olan verim kaybına ve kalitenin bozulmasına yol açan “Tuta Absoluta” zararlısının sebze fiyatlarının artmasına yol açtığını hatırlattılar.
Antalya ve sahil ilçelerinde seralarda yeni sezon için “Tuta Absoluta” zararlısına karşı etkin ve entegre mücadele yapılırken, yüksek kesimlerdeki ilçelerde yayla ürününün bollaştığına işaret eden yetkililer, üreticinin, “Tuta Absoluta” zararlısının açık alanlarda da yangınlaşabileceği endişesini yaşadıklarını dile getirdiler.
Yetkililer, halen yaylada yetişen domates, biber, patlıcan, taze fasulye, kabak ve diğer mevsim ürünlerinin bol miktarda Toptancı Hali'ne girdiğini kaydettiler.
ISPARTA'DA BOLLUK DÖNEMİ
Öte yandan Isparta'da pazarcılık yapan İlyas Kaya, ramazanın sebze ve meyvenin bol olduğu döneme rastlaması nedeniyle fiyatların oldukça uygun olduğunu söyledi. Vatandaşlardan, aşırı sıcaklar nedeniyle ramazan ayında meyve tüketimine ağırlık vermesini isteyen Kaya, “Elverişli topraklarda yaşıyoruz, ne ararsanız var. Bu ramazan bolluk dönemine geldi, fiyatlar da gayet uygun olacak” dedi.
Başka bir pazarcı Metin Demirağ da Ramazan'da domates, salatalık, marul ve biber tüketiminin fazla olacağını buna karşın fiyatlarda ise çok belirgin fark bulunmayacağını belirtti. Yörede üzüm, incir, karpuz, kavun gibi meyvelerin bol bulunduğunu ifade eden Demirağ, “Vatandaş, (Ramazanda ne yesek) derdine düşmeyecek. Meyve ve sebze bol” diye konuştu.
Pazarcı esnafı, sıcak havalara karşın yaz yağmurları nedeniyle meyve ve sebzenin bol olduğunu ancak köylünün ürününü pazara getirmemesi durumunda Ramazan ayında fiyatlarda az da olsa artış yaşanabileceğini bildirdiler.
BURDUR'DA RAMAZAN KEYFİ
Üreticiden tüketiciye meyve, sebze, bakliyat gibi gıda ürünlerinin aracısız ulaştığı ve vatandaşın seçerek alış-veriş yaptığı Burdur semt ve köylü
pazarlarında da ramazanda bolluk ve ucuzluk bekleniyor.
Burdur Belediyesi Sebze-Meyve Toptancı Hali'nde komisyonculuk yapan Enver Çetin, yaz döneminde köylünün kendi ürettiği ürününü pazara getirip satabildiğine dikkati çekti. Çetin, şöyle konuştu:
“Toptancı Hali'ne, kışın haftada iki kamyon mal getirtirken, yazın sadece soğan, patates ve karpuz getirebiliyoruz. Çünkü yaz döneminde üretici kendi ürününü pazara getirebiliyor ve satıyor. Kent merkezi ve ilçeler ile beldelerde kurulan pazarlarda, her kesimden vatandaş alış-veriş yapabiliyor. Burdur tarım ve hayvancılık şehri. Pazarlarımızda sebze ve meyvenin her türlüsü, süt mamulleri bolca ve ucuz satılır. Yazın başta Bağsaray (Arvallı) beldesi, İnsuyu yöresi ve çevre köylerden Türkiye'nin her yerine kamyon ve TIR'larla sebze meyve gider. Bizler ise Burdur'da yetişmeyen gıda ürünlerini getirterek manavlar ve satıcılar vasıtası ile vatandaşa ulaştırırız. Bu yıl fiyatların ucuz olması Ramazanda vatandaşın rahat bir alış-veriş yapabilmesine, kışlık yiyeceklerin hazırlamasına olanak sağlayacak.”