Çocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#Gebelik26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek UzmanıDünya genelinde %25 oranında görülen kısırlık problemi stres, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ve evlilik yaşının yükselmesi gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle de günden güne artış göstermektedir. Çocuk sahibi olamama problemi birincil ve ikincil kısırlık olarak iki gruba ayrılmaktadır. Birincil kısırlık çiftin daha önce hiç gebelik sağlayamaması olarak tanımlanırken ikincil kısırlık, en az bir kez gebeliğin sağlanmasına rağmen kişinin bir daha gebe kalamaması durumu olarak açıklanır. Dolayısı ile “bir çocuğum var ama ikinci çocuğum olmuyor” şeklindeki yakınmalar ikincil kısırlık kapsamında değerlendirilir. Çiftler ilk gebeliklerini hiçbir şekilde tedaviye ihtiyaç duymadan elde etseler bile zamanla gelişebilecek kadın veya erkek kaynaklı birtakım faktörler sebebiyle ikinci çocuk planlamalarında tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
#Tüp BebekErkek kısırlığının teşhis edilebilen ve geri döndürülebilen nedenleri arasında yer alan varikosel hastalığı, her hastada yaşam konforunu azaltan belirgin şikâyetlere neden olmuyor. Tedavi sürecine başvurulmasını gerektiren semptomlara neden olmaması durumunda ise hastalığın ilerleyebildiği ve ilerleyen dönemde geri döndürmesi zorlu sonuçlara yol açtığı da biliniyor. Varikosel tedavisi için, gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde elimizde çok güçlü bir tedavi yöntemi var; mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı. Yine de her zamanki gibi tedavinin seçilmiş hastalara, teknikte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından uygulanması başarının temelini oluşturuyor. Bu haftaki köşe yazımda hem varikosel hastalığı ile ilgili kısa bir bilgi aktaracağım hem de tedavi için uygun görülen hasta gruplarına değineceğim.
#Varikosel HastalığıYeni evli çiftler çocuk isteği başladıktan bir yıl sonra çocuk sahibi olamazlarsa doktora başvurmalıdır. Bu süre 30 yaş üstünde altı ay olmalıdır. Bu sürede gebe kalamayan çiftlere kısırlık tanısı konur ve araştırmalar başlar. Genel olarak kısırlık yüzde 40 kadına, yüzde 40 erkeğe ait, yüzde 20 ise nedeni izah edilemeyen kısırlık olarak bilinir. Sebebe yönelik araştırma ve testlerden sonra aşılama tedavi aşamasına geçilir.
#Şenol KALYONCUHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteKısırlık sorunu gönümüzde gittikçe artıyor. Her 7 çiftten biri kısırlık sorunu ile karşı karşıya. Peki, kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık değerlendirmelerinde yapılan testler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kısırlıkİnfertilite (kısırlık) tüm dünyada her geçen gün yaygınlaşan bir sağlık problemi. Dünya sağlık örgütünün tahminlerine göre günümüzde her 5 çiftten bir tanesi infertilite problemi yaşıyor. Bu çiftlerin yaklaşık olarak yarısında erkeklerin sperm sayı ve kalitesinde bozukluk saptanabiliyor.
#EbeveynsaglikGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek yönteminin, kadının tüplerinin kapalı olması, yumurtlama bozuklukları, endometriyozis gibi durumlarda, rahim içi aşılama ile sonuç alınamayan hastalarda, azo spermi olan kişilerde ve genetik hastalıkların tespiti halinde uygulanması gerektiğini bildirdi.
Kadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkÜreme çağında olan kadınların hastalığı olarak kabul edilen endometriozisin kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unu etkileyen ağrılı kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Çiğdem Karas, endometriozis hastalığının meydana gelişi ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Anti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cavit Mete Tarcan, çikolata kistinin endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türü olduğunu ve genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlandığını söyledi.
#1