Paylaş
Kısırlık, günümüzün en büyük sorunlarından birisidir. Anne ve baba olmak isteyen birçok insan bu sorunla karşılaşabilmektedir. Bu durumun içerisinde olmak, anne ve baba adayları için kötü bir süreci başlatmaktadır. Kısırlık, anne ve baba adaylarını oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bazı çiftlerde tek taraflı olurken (sadece anne adayında veya sadece baba adayında sorun varsa) bazı çiftlerde ise çift taraflı olmaktadır (hem anne adayı kısır, hem de baba adayında sorun olan durumlarda) Çiftlerden her ikisinin sorumlu olması ise yaklaşık %35-40 gibi bir oranda oldukça sık karşılaşılmaktadır. İnfertilite yani kısırlığın asıl tanımı ise; 6 ay veya 1 sene (bu süre çiftlerin yaşlarına ve daha evvel çocuk sahibi olup olmadıklarına bağlı olarak değişir) düzenli olarak cinsel ilişkiye girildiği halde gebe kalınmamasıdır. Kısır olup olmadığınızın anlaşılması içinde kısırlık testleri yapılıyor. Bu testlerin sonucuna göre ise tedaviye başlanıyor.
Testlerin yapılması için ise; ilk bebek isteğinde 1 yıl düzenli olarak cinsel ilişkiye girildi fakat hala gebelik oluşmadı ise anne veya baba adaylarına kısırlık testleri yapılmaktadır. Bu testlerin sonucunda ise kısırlık olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu testler ise sıklıkla; yumurtlama testi, progesteron testi, ultrasondan, spermiogramdan ve rahim filminden oluşmaktadır. Bu testlerin birini veya birkaçını yaptıktan sonra test sonucuna göre kısır olup olmadığınız ortaya çıkmaktadır.
Toparlayacak olursak kadınlarda kısırlık testi çoğunlukla bir yıl denemelerine rağmen hamile kalamamış olanlarda yapılan bir testtir. Ancak 35 yaşından büyük ve adetleri düzensiz ise hamile kalmayı zorlaştıran faktörlerden dolayı 1 yıl beklenmez. Doktor kısırlık için çeşitli testlere başlayabilir. Erkek de tabiî ki teste tabidir ve bozulmuş olması durumunda tedavi olmalıdır. Öncelikle doktor ayrıntılı bir hasta öyküsü alır. Muayene sonucuna göre de teste başlar.
Yumurtlama testi iki şekilde düşünülebilir. Birincisinde yumurta sayısı değerlendirilir diğerinde ise düzenli yumurtlama olup olmadığı ölçülür. Yani yumurtalık içindeki yumurta kesesinden karın içine bir yumurta bırakılmasına “yumurtlama” denir ve bunun tespiti yapılır. Yumurtlama sonrasında vücutta değişiklikler olabilir. Bu durumda göğüslerde ağrı ve vücutta ısı artışı olabilir.
Yumurtlama sonrası vücutta progesteron düzeyi yükselir ve vücut ısısı artar. Âdetin 21.günü ölçülen progesteron düzeyi ile yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılır.
Yumurtalıkta büyüyen yumurta keseleri ultrasonla takip edilerek çatlaması izlenebilir veya ilaç ile çatlatılabilir.
Bu testlerin sonucunda ise çift olarak veya anne, baba adayına neden gebe kalamadığı anlatılır ve tanı konulduktan sonra doktorla beraber bir yol çizilir. Bu yolda beraber yapılacak tedaviye karar vermeniz gerekmektedir. Bu tedavinin sonunda cevap alınabilir. Alınamaz ise daha ileri tedavi yöntemlerine geçilebilir. Anne ve baba adayları tedavi olumlu geçer ise çocuk sahibi olabilirler.
[fotogaleri=2897,2991,2660]
Paylaş