Yıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#Çayİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarRamazan sofrası tatlısız olmaz. Ama dikkatli olmakta yarar var. Çok ağır, şerbetli tatlılarla araya mesafe koymak sağlık açısından faydalı. Özellikle de yaz aylarında, sıcaklara denk gelen ramazanlarda. Ferahlatıcı etkisiyle dondurma çok iyi bir alternatif olabilir.
#DondurmaSoğuk havalarda hepimizin aklına tek bir geleneksel tat düşer: Boza. Belki herkes bu yoğun kıvamlı içeceği sevmeyebilir ama geçmişten bugüne kışları kış yapan lezzetlerden biridir boza. Üzerine bir de klasiklerin ellerinden çıkma mükemmel bir boza içiyorsanız, değmeyin keyfinize!
#BozaBahara girdik, yaz da kapımızda. Artık yavaş yavaş Yunan adalarına doğru seyahati planlamaya başlayabiliriz. Şu sıralar daha sıcak bir yer arıyorsanız Kıbrıs da hemen bir saat uzaklıkta. Bu hafta, Güney ve Kuzey Kıbrıs’a, Mikonos, Rodos ve Delos’a küçük bir tura çıkıyoruz.