Çorbalar soğuk havalarda sofraların gözdesi. Özellikle güçlü bir bağışıklık için en güzel besinlerden. Çeşit çeşit sebzelerle hazırlanan kış çorbası da bunlardan biri. Bizde tarifimizde Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı'nın kış çorbasının tarifini derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Kış Çorbası TarifiABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkKaranlık sabahlar, soğuk geceler ve yağışlı hava artık yerini aldı ve ilkbahara kadar bizimle birlikte olacak. Öte yandan sonbahardan bıkmış olmanın ötesinde, mevsim değişikliği her 33 kişiden birini 'kış hüznüne' sürüklüyor. Tıbbi olarak mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) olarak bilinen semptomlar soğuk aylarda alevleniyor ve kalıcı bir düşük ruh hali, sinirlilik ve günlük aktivitelerden zevk almama halini içeriyor. Azalan güneş ışığı maruziyetinin kısmen suçlu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları henüz nedenini tam olarak anlamış değil. Uzmanlara göre doğru beslenme tercihleri yapmak moralinizin yükselmesini sağlayabiliyor.
#Mevsimsel Duygusal BozuklukEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Saf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkÇeşme’nin en önemli otellerinden biri olan Ilıca Hotel, kalıplaşmış 5 yıldızlı konseptin dışına çıkarak fark yaratıyor. Anne eli değmiş yemeklerin diyetisyen eşliğinde yenildiği, doğaya dost, kendi sakız ağaçlarını ve sebze-meyvelerini üreten, Çeşme’nin tanıtımı için projelere imza atan bu tesis farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
#1Kış aylarında pek çoğumuz için kilo alımı kaçınılmaz ancak bahar aylarıyla birlikte yaz mevsimine fazla kilolardan arınmış olarak girmek istiyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım bazı basit ama etkili önlemlerle metabolizmayı canlandırmanın ve fazla kilolardan kurtularak yaza sağlıklı ve formda girmenin zor olmadığını söyledi ve yaza formda girmek için 10 yöntemi sıraladı.
#DiyetYemek yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Özellikle bakliyatlar haşlanırken doğru bir şekilde pişirme yapılmalıdır. Yeşil mercimek için doğru pişirme yöntemi de bilinmelidir. Yeşil mercimek nasıl haşlanır? Yeşil mercimek haşlarken dağılmaması için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yeşil MercimekKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#Salep“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#Sağlık