Güncelleme Tarihi:
Kışın vücudumuzun direnci düşer ve metabolizmamız yavaşlar. Aynı zamanda soğuk hava
şartlarından ötürü vücudun yağlanmaya daha meyilli olması ve günlerin kısalmasıyla birlikte,
birçok kişide mevsimsel depresyon eğilimi ve yemek yeme alışkanlığında artış görülür. Bu
yüzden bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması gerekir. Kışın bu olumsuz etkilerini engellemek
için özellikle mevsimine göre meyve ve sebze tüketimine daha çok özen göstermeliyiz.
Özellikle C vitamini kışın en popüleri. Sebebiyse saymakla bitmez; C vitaminin bağışıklığı
desteklemesi, vücuda giren virüslerin hareketliliğini azaltması, strese, yorgunluğa iyi gelmesi,
kanserden koruması ve fazla alınmasının çok yan etkisi bulunmaması başlıcaları. Sabah
saatlerinde alırsanız, güne enerjik devam edersiniz. Dikkat edilmesi gerekense; kaybı en aza
indirmek için çok bekletilmeden tüketilmesi gerektiğidir.
Genel olarak kırmızı ve mor renkli sebzeler kansere karşı koruyucu olan antioksidanlardan
zengindir ve bağışıklığı güçlendirir.
Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin
karşılanamamasına neden olmaktadır. Beslenmenize her gün süt ve süt ürünlerini, haftada 2-3
kez ise yağlı balıkları eklemeniz son derece önemlidir. Aynı zamanda deniz ürünleri içeriğindeki
Omega-3 yağ asitleri ve selenyum minerali ile kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık
sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır.
Yine bu aylarda terlemenin azalmasıyla da su tüketimi düşmektedir. Ancak vücudumuzun yaz ve
kış suya ihtiyacı vardır. Özellikle vücut direncini korunmak için günde 2-2,5 lt su için. Bu suyun
içerisine limon, salatalık ve zencefil ekleyebilirsiniz.
Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak
bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri
hastalıklara karşı koruyacaktır. Kuşburnu, ıhlamur, ekinezya, adaçayı, yeşil çay, zencefil ve
nane-limon bağışıklığı kuvvetlendiren çayların başında gelmektedir.
Diyetisyen Vildan KABATAŞ