Kilo Artışı haberleri sayfasında Kilo Artışı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2007 Kilo Artışı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması, enerjilerini atacakları herhangi bir fiziksel aktivite yapamamaları nedeniyle çocukların bir kısmında kilo artışı olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen ve Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, alınabilecek basit önlemlerle çocukların daha sağlıklı beslenip kilo almalarını engellemenin mümkün olabildiğini söyledi. Öz, “Ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenerek, bu saatler dışında çocukların yemek yemesinin engellenmesi çok önemli” diye konuştu.
#Uzman Diyetisyen Ve Uzman Klinik PsikologBazı kalp hastalarının Covid-19 korkusu nedeniyle rutin kontrollerini aksattığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, Uzun süre ev ortamında kalmanın kişilerde hareketsizliğe bağlı kilo artışı, kaygı bozukluğu ve kan basıncı kontrolü bozulması gibi sonuçları oldu. Bu açıdan kalp hastalarımıza özellikle yaz aylarını açık havada yürüyüş yaparak geçirmelerini tavsiye etmiştik. Şimdi ise kış ayları yaklaşırken kilo kontrolü ve beslenmeye dikkat etmelerini öneriyoruz dedi.
#Kardiyoloji UzmanıGünlerin kısalması ve güneş ışınlarının azalmasının dolaylı sonuçları arasında iştahın artması ve insanların daha fazla kilo alması yer alır. Artan yağ dokuları genellikle kalıcı kilolara dönüşür. Peki, bu kilolardan kurtulmak için nasıl bir yol izlemeli? Doç. Dr. Tayfun Türkaslan açıklıyor…
#Lazer LipolizKış aylarında artan iştah, yavaşlayan metabolizma ve vücut direncinin düşmesi sonucu yavaşlayan hareketlerimiz kilo alımını tetikliyor. Vitamin alımını dengeleyememe durumunda iştah da dengelenmiyor. Bu iştah artışının bilimsel bir açıklaması mevcut. Vücut, kışın soğuklara karşı kendini korumak ve ısınmak amacı ile yemek yemeye ihtiyacı artırıyor. Bunun sonucunda hareketsizlik ve enerji düşüklüğünün de etkisi ile kilo alımı başlıyor. Diyetisyen Sian Porter, sağlıklı beslenme hakkında bilgiler veriyor.
#Sağlıklı Beslenmeİştah ve metabolizma üzerine etkileri nedeni ile bazı hormon hastalıklarında şişmanlama, vücutta yağ dağılımının değişmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serpil Salman kilo vermeyi zorlaştıran hormonal sorunları anlattı.
#Kilo ArtışıYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıDÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Yüzdeki kilo artışı, bazen vücudun diğer bölgelerindeki kilo artışından farklı bir şekilde algılanabilir ve kişinin genel görünümünü etkileyebilir. Bu durum birçok insan için rahatsız edici bir problem olabilir. Yüzdeki kilolu görünümün birçok farklı nedeni olabilir.
#Yüz ŞişliğiHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıRAMAZAN Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte tatlı bir heyecan, bir araya gelmenin neşesi ve mutluluğu hepimizi sarmalıyor. Ancak, bu özel zamanı daha keyifli hale getirmenin yanı sıra sağlığımızı da göz ardı etmemeliyiz. Unutmayalım ki her gün olduğu gibi bu güzel ve anlamlı bayram günlerinde de fizik ve ruh sağlığımızı korumak için bazı önlemleri almak çok önemli. Tek arzu, hedef ve beklentimiz, hepimizin hem de çokça hak ettiği bu bayram tatilini sağlıklı, huzurlu ve mutlu şekilde geçirmek. Dokuz Eylül Hastanesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy seyahatte ilk yardımı anlattı, önerilerini sıraladı;
#1Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güngören onkoloji hastalarında kalp sağlığının önemini vurgulayarak, “Araştırmalar, kanser hastalarının yüzde 20’sinin kalple ilgili sorun yaşayabileceğini gösteriyor. Kalple ilgili yan etkiler, kemoterapi alındığı dönemde saatler içerisinde görülebileceği gibi, kemoterapi sonrası haftalar veya aylar içinde de ortaya çıkabilir. Fakat kemoterapi öncesi kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak riskli hastalar belirlenebilir” dedi.
#SağlıkEstetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, erkeklerde çok sık görülen jinekomasti (erkek memesinde büyüme) rahatsızlığının kalıcı olup olmadığına yönelik çok fazla soru geldiğini belirterek, erkeklerde meme büyümesinin günümüzde yeni tedavi yöntemlerinin (laser, vaser, J-Plasma) birlikte kullanılmasıyla kolaylıkla kalıcı olarak tedavi edilebildiğini kaydetti.
#1Hızlı çözüm arayanlar, bir an önce fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollardan zayıflama ilaçları ve iğneleri… Peki, yan etkileri ne, kilo problemine kökten bir çözüm mü? Uzmanlar hızlı kilo verme yöntemi olarak görülen ancak birçok sağlık problemini beraberinde getiren ‘zayıflama’ iğne ve ilaçları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkAilemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramEsnek bir vücut sadece sporculara ya da dansçılara değil hepimize lazım. Zira günlük hayatta esneklik gerektirdiğinin farkına bile varmadığımız sayısız hareket yapıyoruz. Peki vücudumuzun esneklik anlamında sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uzmanlar bunun için 5 aşamalı fakat oldukça basit bir testten faydalanmayı öneriyor. İşte testin ayrıntıları ve uzmanların tavsiyeleriyle esnekliğimizi korumanın yolları...
#SağlıkPandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim bu yıl yeniden başladı, çocuklar da okullarına döndü. Ancak pandemide okul yüzü görmeden bir üst sınıfa geçen öğrencilerin ve hatta velilerin alışkanlıkları değişmedi. Bu da eğitimde birçok soruna neden oluyor. İşte öğretmen ve eğitimcilerin gözlemlerine göre en temel sorunlar...
#Pandemi‘Evlendikten sonra neden kilo alıyoruz’ sorusunun net bir cevabı yok ama çoğu çift bu konuda sorun yaşıyor. Bazen eşlerin ikisi birden kilo alıyor bazen biri alırken diğeri bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Biz de bu serimizde hem benzer sorunlar yaşayanlarla hem de konunun uzmanları ile konuştuk.
#Evlilikİngiltere'de yaşayan 44 yaşındaki Geoffrey Seymour, kendisini her zaman zinde ve sağlıklı hissetmesine rağmen fark ettiği küçük bir belirti sonrası 4. evre kolon kanseri teşhisi aldı. Kanserin karaciğerine de sıçradığını öğrenen adamın kemoterapiye alerjisinin çıkması ile hayatı kabusa dönüştü.
#Kolon Kanseri43 yaşındaki öğretmen Ros Atkins, vücudunun sağ tarafında uzun süredir devam eden ağrıları 'kas ağrısı' sandı ancak ağrıların gerçek sebebinin 'kolon kanseri' olduğu ortaya çıktı. Hastalığı yenmek için aylarca mücadele eden öğretmen 3 Ekim'de hayatını kaybetti.
#Kolon Kanseri