Güncelleme Tarihi:
Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülen obezite diyabet, kanser ve yüksek tansiyon gibi birçok hastalığa neden oluyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Harmancı, vücut ağırlığındaki artışın değil, yağ oranındaki artışın tehlikeli olduğunu belirtti.
Yağın vücutta biriktiği yer çok önemli. Özellikle erkeklerde sıkça görülen karın bölgesindeki yağlanma risk taşıyor.
Vücut ağırlığındaki artış değil, yağ oranındaki artış tehlikeli!
Obezite, genel olarak vücuttaki yağ miktarının anormal şekilde artması olarak tanımlanır. Sıklıkla vücuttaki yağ miktarındaki artışa paralel olarak vücut ağırlığında da artış ortaya çıkar.
Obezitenin boy ve kilo dikkate alınarak “vücut kitle indeksi” adı verilen bir formül ile değerlendirilir. Vücut kitle indeksinin "≥30 kg/m2" olması obezite olarak tanımlanır. Bu hesaplama obezitenin tanısı için tek başına yeterli değildir çünkü obezite vücut ağırlığının değil, vücuttaki yağ miktarının anormal artışıdır.
Yağlar vücudun farklı bölgelerinde birikir ve biriktikleri bölgelere göre de klinik önemleri değişir. Örneğin, kadınlarda yağ birikimi sıklıkla kalça ve basen bölgelerinde ortaya çıkar ve 'armut tipi' obezite olarak adlandırılır. Erkeklerde ise yağ birikimi başlıca karın bölgesinde ortaya çıkar ve 'elma tipi' obezite olarak isimlendirilir. Her iki durumda da vücut yağ oranı artmıştır.
Yapılan çalışmalar elma tipi obezitenin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını göstermekte, bu nedenle obezite değerlendirilirken mutlaka bel çevresi ölçümünün de yapılması gerekiyor.
Tedavi kişiye özel yapılmalı
Obezite genel olarak kişinin harcadığından daha fazla enerji alımı sonucu ortaya çıkan bir bozukluk. Bu dengenin bozulmasında çok farklı nedenlerin rol oynar. Bu nedenle obezite tedavisinin mutlaka kişiye özel olarak planlanması ve farklı branşların işbirliği yapması gerekir.
Hastaların tedavi öncesinde mutlaka, altta yatan başka bir hastalığının olup olmadığının belirlenebilmesi için bir endokrinoloji uzmanı tarafından detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir.
Obezite hangi hastalıklara neden oluyor?
Diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, kalp krizi, inme, safra kesesi hastalıkları, karaciğerde yağlanma, gastro-ösefagial reflü, adet düzensizlikleri, uyku apnesi, psikolojik sorunlar, eklemlerle ilgili hastalıklar ve bazı kanser türlerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
Obezite anne-babadan çocuğa genetik olarak geçer mi?
Ülkemizde son yapılan araştırmalara göre 10 erişkinden 4'ü fazla kilolu, 3'ü ise obez. Daha endişe verici olan yanı ise obezitenin artık çocukları tehdit ediyor olması. Yapılan araştırmalar, anne-babası obez olan çocuklarda obezitenin daha sık görüldüğünü ortaya koydu. Bunda genetik etkenlerin yanı sıra yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları da rol oynar.
Yapılan tüm çalışmalar obezitenin kontrol altına alınabilmesi için henüz yeterli değil. Bireysel olarak herkesin düzenli fiziksel aktiviteyi, sağlık beslenme alışkanlığını bir yaşam biçimi haline getirmesi gerekiyor.
A.A