Bugün neler oldu?

Kilim

Güncelleme Tarihi:

Kilim haberleri sayfasında Kilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2493 Kilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Türk el dokuma sanatlarından en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. Bunun sebebi, göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir. Günümüzde kilime karşı ilgi azalmaktadır. Diğer halılardan çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha ucuz üretilir. Anadolu'da yün kilimler elde dokunur. Dünyanın en eski kiliminin, MÖ 5. yüzyıla ait Türk kilimi olduğu saptanmıştır. Kilimin elle yapımı zordur. Kök boyası yüzyıllarca solmaz bu yüzden kök boyası kullanılmalıdır.

Kilim haberleri

Fare ve güvelerin yediği kolleksiyonluk kilimleri doktorlar yeniliyor

Fare ve güvelerin yediği kolleksiyonluk kilimleri doktorlar yeniliyor

Antalya'da fare ve güvelerin zarar verdiği asırlık halı ve kilimler, cerrah titizliğinde çalışan güzel sanatlar fakültesi öğrencilerine emanet. Uzun süren restorasyonlar sonunda eserlerin ömrü bir kat daha uzuyor.Asırlar önce dokunmuş ancak fare ve güvelerin zarar verdiği kilimler, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) çatısı altında yeniden hayat buluyor. Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Öznur Aydın, 12 kişilik öğrenci grubuyla halı ve kilimlere ilmek atıyor. Akademik bilgi ve birikimini profesyonel iş yaşamıyla paylaşan Aydın, tarihi Kaleiçi'nde halı ve kilim mağazası bulunan Mustafa Canlı ile işbirliği yapıyor. Canlı, temizlenecek, onarılacak halı ve kilimleri en küçüğü 19, en büyüğü 53 yaşında olan öğrencilere emanet ediyor. Öğrenciler öğrendikleri teorik bilgileri bu şekilde pratikte uygulama imkanı bulmuş oluyor. Maddi değeri yüksek, asırlar öncesinden günümüze kadar gelmeyi başaran halı ve kilimlere ise ayrı bir önem veriliyor. Öğrenciler, bu türden nadide eserlere, cerrah titizliğinde yaklaşıyor. Çeşitli kimyasallarla temizliği yapılan asırlık kilimler, türlerine ve renk çeşitlerine göre gruplandırılıyor. Onarılacak yerlerle ilgili gerekli iplik ve kumaş parçalarının elde edilmesiyle 'ameliyat' başlıyor. Saatler, bazen de günler süren bu restorasyon çalışmasında kilim ve halıların ömrü uzatılıyor. Restorasyonu yapılamayan ve koleksiyonluk olan halı ve kilimler ise kumaş üzerine dikilip parçalara ayrılması önleniyor.

#ANTALYA
100 yıllık kilim dokuma tezgahı ile mesleğini yaşatıyor

100 yıllık kilim dokuma tezgahı ile mesleğini yaşatıyor

TOKAT'ta yaşayan Züleyha Koç (45), 20 yıl önce aldığı ve yaklaşık 100 yıllık olduğu ileri sürülen tezgah ile Taşhan'da çalışan Koç, Selçuklu, Osmanlı ve Orta Asya'dan günümüze kadar gelen motifleri kilim ve hediyelik eşyalara işleyerek geçimini sağlıyor. Tokat'ta yalnız yaşayan Züleyha Koç, 20 yıl önce 5 bin liraya kilim dokuma tezgahı satın aldı. Yaklaşık 100 yıllık olduğu sanılan tezgah ile tarihi Taşhan'da küçük bir atölyede dokuma işleri yapmaya başladı. Koç, tezgahında kilimlerin yanı sıra, çeşitli desenler içeren cüzdan, anahtarlık gibi hediyelik eşyalar da yapmaya başladı. Özellikle kenti ziyarete gelen turistlerin uğrak noktalarından biri olan Taşhan'da Koç'un yaptığı ürünler ilgi görüyor. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Koç, Bu işi köyümüze görevli gelen imamdan öğrenmiştim O günden bu güne kadar bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum. Bu tezgahı da 20 yıl önce kilim dokumacılığını bırakan bir kişiden satın aldım. Yaklaşık 100 yıllık bir kilim dokuma tezgahı. Dokumaları bu tezgahta yapıyorum. Kilimlerimizde Osmanlı, Selçuklu ve Orta Asya?dan bugüne gelen motiflerimizi kullanıyorum. Her motifin bir geçmişi ve bir dili var dedi. Eskiden kilimin bilindiğini ve satışların iyi olduğunu kaydeden Koç, Şu anda teknolojiye biraz yenik düştük. Ben yine de işimi devam ettirmeye çalışıyorum. Geçmişte daha çok yer döşemesi olarak kullanılan kilimleri şimdi ben cüzdan, anahtarlık gibi küçük hediyelik eşyalara dönüştürdüm. Onlara ilgi daha fazla. Satışı da güzel oluyor. Öncelikle yapacağım eşyanın ebadına göre dokuyorum. Sonradan da dikimini yapıyorum diye konuştu.

#Tokat
DAHA FAZLA #KİLİM HABERLERİ

Kilim’a ait tüm site haberleri