Alerjik çocukların düşmanı halılar

Güncelleme Tarihi:

Alerjik çocukların düşmanı halılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 15:00

Ev tozuna karşı hangi önlemler alınmalı?

Haberin Devamı

Ev tozu akarları olarak bilinen maytların en çok yuvalandığı halılar, alerjisi olan çocuk ve yetişkinler için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halıların oluşturduğu gizli tehlikeye karşı alerji şikayeti olan kişileri uyarıyor.

Ev tozu akarları, insan atıkları ile beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskobik canlılardır. Bu canlıların vücut parçacıkları ve dışkıları havaya karıştığında alerjiye neden oluyor.

Ev Tozu Alerjisi Alerjik Nezle ya da Astım Nedeni

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjik solunum yolu tedavisinde öncelikli hedefin, hastanın çevresinde bulunan ev tozu akar miktarını en aza indirmek olduğunun altını çiziyor. Ev tozu akar parçacıklarının ağır olduğuna ve uzun süre havada asılı kalamadığına dolayısıyla akarların, özellikle halılarda yaşam alanı oluşturduğuna dikkat çekiyor. En öncelikli tedavi yönteminin evde bulunan halıların kaldırılması olduğunu vurguluyor. İster elde, ister fabrikada dokunan; sentetik ve yün tüm halıların, ev tozu akarlarının yaşam alanları olduğunu belirterek, akarların bakteri olmadığını ve bu sebepten dolayı anti-bakteriyel halıların da sorunu çözmede yeterli olmadığını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Elektrik süpürgesiyle yerde serili halıları yıkamanın alerjenin uzaklaştırılmasına fayda sağlamadığını belirten Nuhoğlu, bu durumun aynı zamanda halıyı nemlendirerek akarların daha fazla yaşamasına neden olduğunu belirtiyor. Buharlı temizlik robotlarının ise yüksek ısıyla akarları öldürdüğüne, ancak dışkı parçacıklarını uzaklaştırmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor.

Halı Yerine Kilim Kullanılmalı

Ev tozu akarı alerjisi olan çocuk ve yetişkinlerin akarlardan uzak durmalarının tek yolunun halıların kaldırılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halı yerine çamaşır makinesinde yıkanabilecek ince örgü kilimler kullanılmasını tavsiye ediyor. 60 derecede yıkanabilen kilimlerde hem ev tozu akarlarını öldürdüğünü, hem de akarların dışkı parçacıklarının suyla uzaklaştırılmış olduğunu belirtiyor. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

Ev tozu önlemlerine önemli katkıda bulunacak bir diğer girişimin de akarları geçirmeyen yatak - yastık - yorgan kılıflarının kullanılması olduğunu belirten Nuhoğlu, yapılan çalışmaların akar temasının en fazla yatak yorgan ve yastıktan gece uyku sırasında geliştiğini söylüyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjik olunan maddenin artan miktarlarda dilaltından vücuda uygulanması prensibiyle çalışan “Dilaltı Damla Aşı Tedavisi”nin (sublingual immunotherapy) hastalığı kökten çözme yolunda çok büyük başarı sağladığını sözlerine ekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!