Kıyafet İnkılabı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, halkın ve memurun kılık ve kıyafetinin düzenlemek ve çağdaş giyime uygun bir hale getirilmek için 1934 yılında çıkarılan bir kanunla yapılan düzenlemedir. Kılık kıyafet kanunu ne zaman ve ne amaçla çıkarılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kılık Kıyafet KanunuKurtuluş Savaşı'ndan sonra ulu önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde toplumsal alanda çok önemli inkılaplar gerçekleştirildi. Bu inkılaplar bizim daha medeni ve dünyaya ayak uydurmamıza olanak sağlayacak fırsatlar yarattı. Şimdi ülkemizi değiştiren ve ileri gitmesine fırsat sağlayan inkılapları inceleyeceğiz. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler toplumsal alanda yapılan inkılaplar konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar Konu AnlatımıDünyanın Büyük Pedro diye tanıdığı, iki metrenin üzerindeki adamı biz neden ‘deli’ olarak tanıyoruz? Pedro’yu hangi hayali Osmanlı’yla karşı karşıya getirdi? Baltacı, Çariçe Katerina için mi Pedro’yu affetti? Dünyanın en görülesi şehirlerinden St. Petersburg’dan bildiriyorum
#Hermitage MüzesiŞU günlerde, Mart ayı yani vergi beyan ve ödeme ayı, olduğu için ben de bir vatandaş olarak, 25 marta kadar süre olmasına rağmen, önceden beyannamemi doldurarak, yıllardır yerini ve yolunu bildiğim Başkent Vergi Dairesi’ne gittim. İşimi erken tamamlar, sonra da günlük işlerime devam ederim diyordum.
Türbana geçit veren Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçmesi, üniversiteleri giderek içinden çıkılmaz bir kaos ortamına sürükledi. YÖK’ün 17. maddesine konulacak ’çene altı’ formülü devreye girmezse, öğrencilerle üniversite karşı karşıya kalacak. Rektörler bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyor.
Erzurum’da, Hz. Muhammed karikatürlerini protesto etmek için Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Dergisi’nce düzenlenen, ‘Peygamber’e Saygı, zalimlere lanet’ mitingine elinde İran’ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni’nin posteri ile katılan sarıklı ve cübbeli 44 yaşındaki İsmail Karagöl hakkında, savcılıkça ‘kılık kıyafet kanununa muhalefetten’ soruşturma başlatıldı.
Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, bazı gazetelerde 5 öğretmenin görev yerinin “evrim teorisi” anlattıkları gerekçesiyle değiştirildikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Öğretmenlere disiplin cezası uygulanmıştır. Mevzuat çerçevesinde yargı yolu açıktır” dedi.