Yaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeBu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriGeleneksel Anadolu lezzetlerine gönül verenlerin pek çoğunun listesinde bir numarada yer alan keşkek, ilk bakışta yapılışı çok zahmetli görünen ancak belli püf noktalarına dikkat edildiğinde o kadar da zor olmayan bir yemek. Anadolu mutfağının bu eşsiz lezzetini evinde yapmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını etli keşkek ve tavuklu keşkek tarifini içeriğimizde topladık. Keşkek pişirmeden önce mutlaka okumalısınız…
#KeşkekUşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriKültürümüzün her döneminde yemekler ön plana çıkmıştır. Bu kültür bölgesel gelişmekte olarak görülür. Ülkemizde bu bölgelerden biri de Tokat olarak göze çarpar. Peki Tokat'da ne yenir ve neyi meşhur? Tokat mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Tokat YemekleriGastronomide sürdürülebilirliği destekleyen ‘Gelecek Turizmde’ projesi için Bozburun’un ucundaki Taşlıca Köyü’ndeydik. Tanınmış şef Maksut Aşkar’ın köydeki üreticilerle birlikte sadece yerel ürünlerden hazırladığı menüyü tadarken malzeme çeşitliliğini de tanıdık...
#Taşlıca KöyüNarımor Butik Otel’in restoran şefi Atilla Heilbron, modern Türk yemeklerini yerel malzemelerle hazırlıyor. Hamur yerine ayva jölesi kullanarak yaptığı ravioli benzeri cevizli kereviz, kereviz çıtırlarıyla bir başyapıt. Dana kontrfile 2 gün tuza yatırılıp 1 gün kurutulmuş, baharatlı bir yağdan geçirilip pastırma gibi ince ince kesilmiş; mısır püresi, patlamış mısır, jalapeno turşusu gibi kullandığı diğer tüm malzemelerle bütünlük içinde...
#Atilla HeilbronBir şehrin belleğinin en güzel yansıması sofralarıdır. Şehrin sosyal ritmini ölçebileceğiniz restoranlar, usta işi çarşı yemeklerinin yeri ayrıdır elbette ama evlere girdiğinizde iş değişir. Büyüklerden el alarak hazırlanan sofralar, yörenin gerçek mutfak hafızasıdır. Geçen hafta çekim için gittiğim Antakya’da evlerin mutfağında aile büyüklerini dinledim.
#GastronomiHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumSelçukluların ‘İslam’ın Kubbesi’, Osmanlıların ‘Ata Şehri’ olarak adlandırdığı Bitlis’in tarihi ilçesi Ahlat, kültürler kavşağı Anadolu’nun ihtişamlı geçmişini günümüze taşıyan noktalardan biri. Dev bir açık hava müzesine benzetilen Ahlat’ta görülmeye değer yer çok.
#SeyahatLavanda’nın ev yapımı torik lakerdası ve yaz trüflü humusu hoş başlangıçlar. Yabani porçini mantarlı, el yapımı tagliatelle mükemmel, safranlı hamurla hazırlanmış... Yanında siyez bulgurundan keşkek ve üzerinde ‘kuru erik sızma’lı tatlı-ekşi sosla birlikte sunulan oğlak gerçekten leziz. Tatlı öncesi gelen peynir tabağıysa İstanbul’da bulduğum en iyi peynir tabağı...
#LavandaHatay mutfağına ait olan ama bugün şehirde neredeyse ustasının kalmadığı sasiço... Hamuru pancarlı, içi keçi büş peyniri dolgulu ravioli... Adaçayı tempura... Pöç etli Japon mantısı... Şef Yaren Çarpar’ın elinden çıkma bu özel tatlar, Maslak Sanayi’deki House of Ekria’da...
#Hatay Mutfağıİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#Urlaİyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge AkgünTarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Tokat pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilimiz. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil mutfağında da kendisini gösteriyor. Rum ve Ermeni Mutfağı’ndan izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adına olmasa da tadına aşina olduğunuz pek çok lezzet var.
#Tokat