Kemanlar, klasik, elektro ve akustik olmak üzere 3'e ayrılır. Farklı boyutlarda ve renklerde imal edilen kemanlar müzik aleti satan tüm mağazalardan satın alınabilir. Güncel keman fiyatları nedir, en kaliteli ve ucuz keman modelleri hangileri? Sizin için tüm detayları derledik.
#Keman FiyatlarıÜlkemizde ve de dünyada oldukça ilgi gösterilen bir müzik aleti olan keman hemen hemen her yaştan insanın sesini sevdiği ve belki de huzur bulduğu bir alettir. Keman günümüzde sık sık çalınmaktadır. Bu kadar ilgi gören keman için detaylı bir şekilde araştırdık. Keman nedir? Keman tarihçesi nedir? Keman notaları nedir? Tüm detayları ile derledik.
#Keman Nedir?Cumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla Erduranİstanbul’daki kültür-sanat etkinlikleri şehrin dört bir yanında devam ediyor. Vega, Dorock XL Kadıköy’de; Anjelika Akbar, The Grand Tarabya’da konser verecek. Klasik müzik sevenler Fazıl Say ve çellist Nicolas Altstaedt’i Zorlu PSM’de izleyebilir. Yeni açılan Dijital Sanatlar Müzesi’nde ‘Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?’ sergisi var.
#KonserCumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün Şef Gürer Aykal’ın yönetiminde İsmet İnönü anısına özel bir konsere imza atıyor. Aykal’ın Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı için bestelediği marş, CSO ile ilk kez seslendirilecek. Savaş koşullarında viyolensel dersi alan İnönü’ye ithafen ise dünyanın en iyi çellistlerinden Alban Gerhardt sahne alacak.
#Cumhurbaşkanlığı Senfoni OrkestrasıCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla AltmışdörtBazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzBazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#Gözde Yener BirmanHem yeteneği hem güzelliğiyle dikkatleri üzerine çekti. Kısa sürede ekranda parladı, merak edildi. Üç sezondur Kanal D’de yayımlanan ‘Üç Kız Kardeş’ dizisinin başrol oyuncularından Özgü Kaya ile buluştuk: “Kendi ışığıma güvendiğim noktada hep bana güzel şeyler geleceğini biliyorum, o yüzden umutluyum yolculuğumda.”
#Özgü KayaPlay fiili İngilizce bir kelimedir. İlk öğrendiğimiz fiillerin arasında yer almaktadır. Bu fiil ile bol bol örnekler verilmektedir. İngilizce de bulunan fiiller zamanlara göre zaman zaman değişiklik göstermektedir. Bu değişikliklerin bazılarının ezberlenmesi gerekmektedir. Peki ya play fiilinin ikinci ve üçüncü hali nedir? Play fiili ile ilgili cümleler nelerdir detayları ile derledik.
Beynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur TüreBiz toplum olarak sözlü geleneğe çok bağlıyız ve hikâye anlatmayı da anlatılan hikâyeyi aktarmayı da çok severiz. Bu sebeple olsa gerek, Türk edebiyatının en seçkin örnekleri bugün hâlâ ilk günkü heyecanla okunuyor, yeni yorumlarıyla televizyon ekranlarında dizi oluyor, tiyatro sahnesine taşınıyor. Yakın tarihimizin buruk ve tutkulu hikâyelerinden biri olan ‘Ay Parçasının Güz Yaşları’ deneyimli yazar Elif Ebru Batı Wibrew’in etkileyici kurgusuyla karşımıza çıkıyor. Kitabı vesilesiyle yan yana geldiğimiz yazarla, öykünün başladığı İstanbul Adalar manzaralı bir parkta buluştuk ve son kitabını konuştuk.
#Elif Ebru Batı WibrewEkranda yıldızı bu sene parladı. Masmavi gözleri, saf duruşu ve yeteneğiyle dikkat çekti. Pek aklında yokken girdiği bu yolculuğu şöyle anlatıyor: “Setin üçüncü günüydü, ‘Her şeyi bırakıyorum, ben buraya aidim ve bu işi yapacağım’ dedim.” Eylül Tumbar’la buluşuyor, ilk söyleşisinde keşfedilme hikâyesini, bilinmeyenlerini ve hayatını konuşuyoruz: “Benim kendimle bir yarışım var, ayrıca kendime karşı epey acımasız olduğumu da söyleyebilirim.”
#Eylül TumbarTürkiye’nin hem en çok satan hem de en üretken yazarlarından biri… İlk hikâye kitabının yayınlandığı 1984 yılından bugüne tam 37 eseri var! İşin başıysa ta çocukluğuna gidiyor, “Harfleri öğrendiğim günden beri yazıyorum. İlkokulda şiir, ortaokulda öykü yazdım, lisede roman denemeleri yaptım” diyor. Ayşe Kulin’le beraberiz! 1984’teki ilk kitap denemesi baskıda talihsiz bir olaya kurban gidince yeniden bu işe girmesi tam 10 yıl sürmüş! Meşhur olduğu Adı Aylin kitabının üstünden ise 25 yıl geçmiş… Onunla hem çocukluğunu ve gençliğini hem de dünya hallerini konuştuk.
#Ayşe KulinKafadar, tanımaktan çok mutlu olduğum aralarındaki abi kardeşlik ilişkisine bayıldığım bir ekip oldu. Yaptıkları müziği severek dinliyor ve yeni çalışmalarını da heyecanla bekliyorum. Öyle şarkılar geliyor ki sürprizi bozmamak için şu an yazmayacağım ama beklediğinize değecek. Kusura Bakma ve Yalan Olur ile büyük bir çıkış yakalayan Kafadar, söz ve müziği Deniz Seki’ye ait olan yeni teklileri Suya Hapsettim’i de yayınladı.
#KafadarKaybım Var, Ağlaya Ağlaya çok sevdiğimiz şarkılar. Anladınız Tekir’den bahsediyorum. Genç sanatçı dinleyiciyi chillebesk yani çilebesk ile tanıştırdı. Çilebesk chillhop, lo-fi alt yapılarına ince ince işlenmiş arabesk sözlerle hızlıca kana karışıyor. Tekir şarkıları dinleyiciyi çabucak etkisi altına alıyor. Ben de Ağlaya Ağlaya’yı radyoda her duyduğumda Tekir’le bir röportaj yapsam diye diye sonunda bu röportajı yaptım. Tekir’in hikayesi çok etkileyici ve ilham verici... “Tek bir çizgim var o da çizgisizliğim tek bir ismim var o da isimsizliğim tek bir yere aitim o da hiçbir yer” diyen Tekir sorularımı tüm içtenliğiyle yanıtladı.
#TekirDedublüman Gamzedeyim Deva Bulmam yorumuyla uzun zamandır fırtınalar estiriyor. Bu etkileyici coverdan sonra da grup yeni çalışmalarıyla da başarısını devam ettiriyor. Dedublüman bu yıl yayınladığı Belki ile bütün listeleri yıktı geçti desem yeridir. Bu köşede grupla ikinci röportajım. Geçen sene Gamzedeyim Deva Bulmam’ı dinler dinlemez işte bu grup alır yürür demiştim. Yanılmamak ne güzel. İşte o günden bugüne neler yaptılar biraz onları konuştuk.
#Dedublüman11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalCüneyt Arkın’la Aktüel dergisinde çalışırken Antonio Banderas ve Salma Hayek’in başrollerini paylaştığı ‘Desperado’ adlı modern western’i birlikte izledik. Ardından Levent’teki evine gidip söyleşi yaptım. İşte meslek hayatımın en güzel işlerinden biri olan bu röportajın en keyifli bölümleri...
#Cüneyt ArkınÜlkemizde çalışmalarına R&B rengini katan müzisyenler artıyor. Son dönemde peş peşe başarılı işler yayımlayan isimlerle karşılaşıyoruz. Bade, Güneş ve Martino da o isimler arasında. Güneş “İddialı kadın müzisyenler popülerleştikçe birçok başka kadın müzisyene cesaret veriyor” diyor.
#GüneşBİR festival, bir festivale ‘bre festival...’ demiş; ‘Ne farkımız var birbirimizden?’ Hep, ‘böyle hayalî bir soru sorulabilmiş olsaydı’ diye geçirirdim aklımdan... Ve (İKSEV’in 35 yıllık yolculuğunda...) ‘Uluslararası İzmir Festivali’nin vereceği cevabı, merak ederdim. ‘Niyet temiz olunca, akıbet de öyle olurmuş’ hani; yıllar sonra...
#1Kemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.