Pestil, çeşit çeşit meyveden hazırlanabiliyor. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kayısı da bunlardan biri. Kayısının pestili hazırlayarak daha uzun süre tüketebilirsiniz. Peki kayısı pestili nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte evde kayısı pestili tarifi ve yapımı...
#Kayısı Pestili Nasıl YapılırKayısı kenti Malatya’nın anılarımda özel yeri var.İlk ABC’yi burada öğrendim, sinemayla burada tanıştım. Son gidişimde bir yandan bol bol yeşil çağla yedim, buğulu anılarımın peşinde koşturdum, muhteşem lezzetlerle tanıştım. Dünün ve bugünün Malatya’sını bir kez daha çok sevdim.
Sonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
NATO zirvesinde en çok konuşulanlardan biri İstanbul’a gelen ülke liderlerinin ağırlandığı iki sofra oldu. Biri Dolmabahçe Sarayı, diğeri Topkapı Sarayı’nda kurulan bu sofralar, iki ünlü Türk şefe emanet edildi. Londra’da aşçılık master’ı yaptıktan sonra kendisini Türk mutfağının araştırılmasına adayan Feriye Lokantası’nın sahibi ve şefi Vedat Başaran, Dolmabahçe Sarayı’ndaki ziyafetin sorumluluğunu üstlendi.
Sevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafPestil, günümüzde en fazla tüketilmekte olan gıda maddelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Pestilin nasıl kurutulacağı ve saklanacağı her zaman merak konusu olmuştur. Sizin için pestilin saklama koşullarının nasıl olduğunu ve nasıl kurutulabildiğini derledik.
#PestilSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveKapadokya, bu dünyaya ait değilmiş hissi veren benzersiz doğal güzellikleriyle gezginlere pek çok seçenek sunuyor. Yöresel lezzetleri tadıp çömlek yapın; at, bisiklet ya da balonla doğayı ve tarihi keşfedin, bölgede tam bu zamanda yapılan bağbozumuna katılın, kayadan oyma otellerde en güzel uykulara dalın...
#Kapadokya Gezi RehberiKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriBu hafta Elazığ Milletvekili Sermin Balık, oyuncu-yazar İclal Aydın ve sanatçı Mustafa Keser’le; tarihi Harput Kalesi’nin eteklerinden süzülen, sekiz köşeli kasketi, Çayda Çıra’sı, sonsuzluğa uzanan bağları, yöresel tatları ve gakkolarıyla ünlü Azizler şehri Elazığ’a doğru bir memleket yolculuğuna çıkıyoruz
Hititlerden günümüze altı uygarlığa ev sahipliği yapan Malatya, müzeleri, ören yerleriyle Anadolu’nun geçmişine ışık tutuyor. Fakat Malatya denince ilk akla gelen meşhur kayısısı. Her temmuzda şehirde hasat sezonu şenliklerle kutlanıyor. Belediye bu yıl 6-10 Temmuz arasında 19’uncu kez Uluslararası Kayısı Fuarı düzenleyecek. Festivale dönüştürülen fuar kapsamında Kıraç, Zara, Uğur Işılak, Şevval Sam, Sıla konserler verecek. Bulgaristan, Kosova, Gürcistan’dan topluluklar halk oyunları gösterileri yapacak. “En güzel kayısı yemeği” yarışması düzenlenecek.
Bugün televizyonlarda tören görüntüleri ve makam koltuklarına oturmuş çocuklar var. Çocuğu olanlar okullardaki törenlerde “Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan” dedikten sonra, gün eğlence için bir alışveriş merkezine gitme ihtimaliyle dolu! Bu haftaki yazıyı “Çocuğum olsaydı nasıl bir 23 Nisan geçirtmek isterdim” fikriyle kurgaladım, mönüyü de ona göre hazırladım
Bir kutu çikolata, bayram ziyaretine giderken götürmek için ideal hediyelerden olsa da, çikolataya alternatif seçenekler de var. Badem ezmesinden drajelere, meyve kurularından lokuma, meyve buketlerinden mini helvalara ve çay çeşitlerine kadar uzanan seçenek bolluğu bayrama ayrı bir tat katıyor.