Güncelleme Tarihi:
KARS, (DHA)-KARSLI esnaf; kaz eti, bal, kaşar, çeçil, gravyer peynir gibi bölgesel organik ürünleri işyerinin raflarına yerleştirdi ve pazarlamaya başladı. Ürünlerin, kış mevsimi boyunca tüketileceğini ifade eden Özkan Markoç, dünyanın her tarafına bu ürünleri kolayca gönderebildiklerini söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en soğuk illerinden biri olan ve kışın geceleri ısının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Kars'ta yazın üretilen yiyecekler kış boyu tüketiliyor. Ortalama 6 ay kış mevsiminin yaşandığı Kars'ta yiyeceklerin başında Kars kazı geliyor. Göğsünün buza değmesinin ardından kesilerek hemen tüketilmeye başlanan kaz, kurutularak ya da kavurma yapılarak saklanabiliyor. Kazın ardından kaşar, gravyer peynir, çeçil peynir en çok ilgi gören mutfak ürünleri arasında yer alıyor. Kağızman ilçesinin elması, duttan yapılan pestili, dutu, tatlı, ekşi kayısı ve erik kurusu Kars mutfağının en çok ilgi gören ürünleri olarak dikkat çekiyor.
Kars mutfağı özel olduğunu belirten Özkan Markoç raflara dizdiği ürünleri müşterilere tek tek tanıtıp, faydalarını anlatıyor. Esnaf Özkan Markoç, "Temizlenmiş kazın kilosu 50 lira. Kara kovan balı 45, normal bal 25 lira. Eski kaşar 22 , göbek kaşar 20, taze kaşarı ise 18 liradan satıyoruz. Çeçil peynirin tazesi 8, salamura olanı 16 lira, Kağızman'da üretilen kızılcık ve kayısı kurusunun kilosu 12, vişne kurusu 15, kuru dut 10 liradan satılıyor. Kışın bunları yiyen şifa bulur. Yöresel organik ürünlerle ilgili siparişleri telefonla da alıyoruz. Birkaç gün içinde siparişleri dünyanın her tarafına kargo ile gönderiyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI