Paylaş
Bir çocuğum olsaydı, bu günü ona ayırıp memleketiyle gurur duyması ve sahip çıkması için çaba sarf ederdim. ‘Atatürk büyüktür’ şiirleri yerine, yetim bir çocuğun nasıl binbir olanaksızlıklarla hayat mücadelesi verdiğini anlayacağı dilden yaşatmak isterdim. İstanbul gibi dünyalar güzeli bir şehrin ve bu toprakların Türkiye Cumhuriyeti olabilmesi, ancak bunun gibi yürekten çabalarla mümkün olabilecek. Yoksa bir bakmışsın rakının sahibi İngiliz, yoğurdun yurt dışından mayalanmış olur.
GAZLI MEYVE SUYU
Çocuğunuz kendine ve arkadaşlarına çok ‘cool’ içecekler yapabilir. Hatta mutfağa girmeye bu şekilde alışabilir. Yazın onu bu içecekleri yapmaktan sorumlu ilan ederseniz her seferinde daha büyük coşkuyla geri dönebilir. Meyve şekerinden tatlı ihtiyacını, doğal maden suyundan gazlı içecek alışkanlığını dengeleyebilir.
Güzel büyük bir su sürahisini yarıya kadar buzla doldurun. Buz görüntüyü hemen güzelleştirir. İçine yarım şişe maden suyu ve bir limonun kabuğunu rendeleyin. Sonra da limonun suyunu sıkıp ekleyin. Yarım kilo çileği 2-3 naneyle mutfak robotundan geçirip şişeye boşaltın. Harika görünümlü gazlı içeceğiniz hazır. Üzerine 3-4 dal nane, bir de karıştırmak için uzun bir çubuk veya kaşık soktunuz mu, dekoru da hazır olacak. Bunu vişne ve şeftaliden de yapabilirsiniz. Kışın nar vazgeçilmez olur. Çocukların gazlı içecek alışkanlığı ve ihtiyacını buna çevirmek mümkün.
Bu karışımın şekeri tamamen doğal, çocuğunuz biraz daha şekerli isterse çilekleri robottan geçirirken 3-4 çorba kaşığı şeker ekleyebilir, zamanla bu oranı düşürebilirsiniz.
MİS GİBİ EV YAPIMI YOĞURT
Dünyaya yoğurdu yayan bir millet olarak, endüstriyel yoğurtların mayalarını yurt dışından alıyoruz! Hızlı çoğalmasıyla meşhur bu bakterilerin genetiğiyle oynanmış! Bir kez enjekte edildikten sonra aynı randımanı alamıyorsunuz. Gittikçe zayıflıyor. Bu sebeple üreticiler yurt dışında kullanılan mayaları her seferinde tekrar satın almak zorunda kalıyor. Türk ağız tadına uygun olsun diye de, biraz daha fazla kaynatıp süt ve süt tozu muhteviyatını arttırıyorlar. Yurt dışında krema gibi olan yoğurtlar bizim kalıplı sulu yoğurtlarımıza dönüyor.
KURU MEYVELERDEN PESTİL
Çocuklar kuru meyveleri pek yemek istemiyor. Fazla sağlıklı ve düz geliyor olabilir. Oysa içinde çıtır çıtır çekirdekleri olan bir incir, aslen çok heyecan verici bir tat. Biraz şeklini biraz da sertliğini değiştirerek, hem de bunu çocuğunuza yaptırarak güzel bir alışkanlık kazandırabilirsiniz. Bu arada, bu tarifi çocuğunuzdan daha çok da sevebilirsiniz!
Kuru inciri ufak ufak parçalara ayırın. Benim incirim bir hayli sertti, dolayısıyla yarım su bardağı kaynar suyla 10 dakika yumuşattım. Sonra mutfak robotuna koydum. Gün kurusu kayısılar daha sulu ve yumuşak olduğu için doğrudan robota attım. Parçalanırken biraz ılık su ekledim. İncir karışımın yarısını sade yaydım diğer yarısına da irice böldüğüm cevizleri daldırdım, sonra dayanamayıp iki de karanfili ezip tozunu serptim. Kayısıyla yaptığım pestili de yarısını sade yarısını da robottan geçirip kayısı çekirdekleriyle karıştırarak fırınladım.
Üzümden, duttan hatta domatesten bile yapabilirsiniz bunu. Ayarı 50 derece bir fırında altı saat kadar pişirin. Üzeri hafif yumuşak gibi olacak, soğuyunca toparlanacak ve kağıttan rahatça kalkabilecek hale gelecek.
MARİFETLİ MAARİF TAKVİMİ
* Yaşasın bezelye, yaşasın kuşkonmaz.
* Limon ağacı olanların kıyıp limonlarını toplamaları lazım.
* Bilenlerin karıncalardan ya da ilk çiğden yoğurt mayası çıkartabilme zamanı. Deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.
* www.refikaninmutfagi.com uzun zamandan sonra yayına açıldı. www.twitter.com/refikabirgul adresinden de artık daha interaktif olarak bilgi paylaşabiliriz!
HAFTANIN SÖZÜ
Ne yapiyorsun Hoca? demişler.
- Göle yoğurt mayası çalıyorum, demiş kıs kıs gülerek.
- Olur mu, demişler, göl yoğurt mayası tutar mı hiç? Hoca cevabi yapıştırmış tabii.
- Ya tutarsa...
Paylaş