Yaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazTaze, organik ve mevsimsel gıdaların tüketilmesini öneren ayurvedik beslenmeden bahsedeceğim bu hafta... Bu felsefeye göre yaz mevsiminde asitli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Yemekler hafif olmalı ve az miktarlarda yenmeli. Ve bol sıvı alınmalı.
#AyurvedikBu mevsimde soframda salatalık olmazsa olmaz. Bazen spagetti şeklinde doğrayıp karideslerle buluşturuyorum, bazen sorbesini, bazen de karpuzlu salatasını yapıyorum. Kırmızı soğan, yoğurt, kuru nane ve susamla yaptığım salatalık mezesi de ana yemeklerin yanına iyi bir eşlikçi... Kalorisi oldukça düşük bu nefis besini bol bol yemek için alternatifimiz çok.
#Soğuk ÇorbaBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiYaz demek karpuz demek; karpuz demek ferahlık demek... Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor. Peki çoğumuzun sıyırıp attığı karpuz kabuğunun da faydalı olduğunu biliyor musunuz? Kabuklar farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Turşusu da oluyor, reçeli de... İki diyetisyenden karpuzun faydalarını öğrendik. Şeflerden de karpuzlu tarifler aldık.
#GazetehaberleriRamazan Bayramı kısıtlamaların gölgesinde geçti ama bu cuma başlayacak Kurban Bayramı’nda, tabiiki tedbirlerle, sevdiklerimize kavuşacağız. Belki başında uzun uzun oturamasak bile güzel bir bayram sofrası kurabileceğiz. Lezzetli bir bayram için şeflerden menü önerileri ve tarifler aldık.
#GazetehaberleriAkşam oldu mu mangalı yakanlar, yoldan geçen konu komşuya seslenip sofraya oturtanlar, saatler süren yemek faslının ardından sessiz sessiz şarkı mırıldananlar… Kısacası yazın ve yazlığın keyfini hakkıyla çıkartanlar için nefis tariflerim var bugün!
#YazarlarHafta nedeniyle biri İtalyan, biri İngiliz ve biri Taylandlı olmak üzere üç sokak lezzeti uzmanı şef İstanbul’a geliyor. Onlardan Cristina Bowerman, geliştirdiği triportör projesiyle İtalyan lezzetlerini geniş kitlelere yaymasıyla tanınıyor.
#Restoran HaftasıMikonos, Yunanistan’ın Ege’deki Kiklades Adaları arasında en popüleri. Yüzölçümü Gökçeada’nın yaklaşık üçte biri kadar, 9 bin nüfuslu. Şöhreti ise boyutlarıyla ters orantılı. Sahilleri kadar renkli gece hayatıyla tanındığı, filmlere konu olduğu için yaz boyunca dolup boşalıyor. Türklerin de en çok tercih ettiği Yunan adası. Tijen Mergen bayram tatilini özgürlükler adası Mikonos’da geçirdi, izlenimlerini yazdı.
Yaz aylarının vazgeçilmezleri kavun ve karpuzu sofralarımıza konuk etmek için artık vakit daraldı. Tezgâhları süsleyen son turfandalarla yapabileceğimiz hem serinleten hem de doyuran pek çok yemek mevcut. Şefler Altuğ Tezer ve Nur Aktı’dan kavunlu-karpuzlu ferahlatıcı ve leziz tarifler aldık.
#KarpuzSosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosSağlıklı görünmenin ilk kuralı sağlıklı bir cilde sahip olmaktan geçiyor. Cilt bakımı ise bunun en önemli ayaklarından biri… Ancak tek unsur bu değil. Doğru zamanda, doğru miktarda besinler tüketerek de cilt güzelliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yayımlanan yeni bir rapora göre, karotenoidlerin cildi daha güzel ve genç gösterdiği ortaya çıktı. Peki cilt bakımına katkıda bulunan ve cildi yenilemeye yardımcı olan besinler hangileri? Bu gıdaları ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Hangi tarifler etkili? Uzman Diyetisyen Büşra Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol Tiryakioğlu4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle, sokaktaki dostlarımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik tecrübelerimizi paylaşmak ve naçizane tavsiyelerde bulunmak istedik. Veteriner hekim Yeter Öcal “Beslememiz ve korumamız şart. Ama bazen hayatlarına gereğinden fazla müdahil oluyoruz” diyerek bizleri uyarıyor.
#4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları GünüYunan adalarından Patmos, tam bana göre. Ne çok büyük ne çok küçük. Ne bir ‘vur patlasın çal oynasın’ tipi parti adası ne de aşırı sessiz. Okuyucularım en sevdiğim mekânının Tsipouradiko olduğunu bilir. Taraması, marine edilmiş çiğ balıkları, fava üzerinde gelen karamelize ahtapotu… Ucuz ve güzel mezeler içinse adres Houston.
#PatmosYazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#KavunÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalBotanik denilen alan çok geniş ürünlerle doludur. Bu alanda yiyecek sebzeler ve meyvelerle beraber aynı zamanda bitkiler de yer almaktadır. Çiçeklenme yaşadıktan sonra yumurtalıktan meydana gelen çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapılara meyve denmektedir. Meyve ürünlerinde kapalı tohumlar tohumlarını yaymaktadır. Meyvelerde buna aracılık etmektedir. Dünyada çok çeşitli belki de bilmediğimiz meyve çeşitleri vardır. Pepino meyvesi de bu meyvelerden bir tanesidir. Pepino meyvesi nasıl yenir, nasıl soyulur ve tüketilir gibi soruları detaylı olarak derledik.
#Pepino MeyvesiYemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.
#Ceyhan MutfağıDelirmişçesine kalori saymak, protein miktarını hesaplamak yaşamı zorlaştırıyor, baskı yaratıyor. Hedefimiz; doyarak ve zevkle beslenmek, hem ruhu hem de bedeni düşünerek sağlıklı kalmak olmalı. İşte 1 haftalık bir beslenme programı...
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on beşinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 27 Nisan Salı, Ramazan'ın 15. günü için iftar menüsü...
#RamazanSalgının oluşturduğu panik ve stres genellikle yeme alışkanlıklarını değiştirdi. COVID-19 pandemisinde birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak glisemik indeksi yüksek olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerin fazla miktarda tüketimi hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı.
#Pandemi Kiloları Nasıl Verilir