Her dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARBU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1DÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Her yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiKen Sushi and More’un şefi Aras Serkek farklı teknikleri birleştirerek eğlenceli suşiler hazırlıyor. Üzeri pancar, havuç veya pırasa kıtırları ya da çıtır baklava hamurlarıyla süslenen çeşitlerin arasında nori sevmeyenler için soya kâğıdından suşi de var.
#SuşiDünya’nın en kozmopolit şehirlerinden biri Los Angeles. Bir çok etnik topluluğun ve kültürün bir arada yaşadığı şehirde yeme içme mekanları da oldukça popüler... Bu kadar kozmopolit bir şehirde elbette dünyanın her yerinden mutfağa rastlamak şaşırtıcı değil. İşte size Los Angeles yeme içme rehberi...
#Los AngelesKentteki değişimin hızı neredeyse göz kırpma süresine eşit. Merkezin her köşesinden yükselen vinçler, ofisleri dolduran bilişim sektörünün genç çalışanları dönüşümün ana motoru. 1960’larda hippie’leriyle anılan San Francisco, 1990’lardan sonra internet sektöründe öne çıktı. Twitter, Airbnb, Uber dahil pek çok firmanın merkezi burada. Geçmişin güzellikleri de korunuyor.
#San FranciscoUzakdoğu mutfağına ilk başlarda “Damak tadımıza uymaz” diyerek soğuk yaklaştık. Hatta “Hatır için çiğ tavuk yerim ama çiğ balık asla” diye dalga bile geçtik. Ama artık durum değişti. Çin, Japon, Tayland derken tüm Uzakdoğu lezzetlerine alıştık. Özellikle suşiye bayıldık. Bu hafta Türkiye’de yaşayan Uzakdoğululara, bu mutfağın yerli tutkunlarına, yemek yazarları ve gurmelere ‘En iyi 10’ mekânı sorduk. Japon mutfağı bir adım öne çıktı. Ortaköy’deki Zuma zirveye yerleşti.
2006’ya girdiğimiz gece, İstanbul lokantaları yine lezzet yarışında olacak. Bu sene öyle çok seçenek var ki, ne yapacağınıza aşağı yukarı karar verdiyseniz bile, şimdi de kafanız ne yiyeceğiniz yüzünden karışacak. Ne alırdınız? Hamsi mi, ıstakoz mu? Michelin yıldızlı İspanyol aşçıdan yemek mi, en Türk ellerden çıkma mezeler mi? Bildik yılbaşı hindisinden şaşmam diyenler de üzülmeyecek. Buyrun, buradan seçin...