Karbon ayak izi son günlerde gündeme gelen vergilendirme tartışmalarıyla birlikte en çok merak edilenler arasında ilk sırlarda yer alıyor. Özellikle "Karbon ayak izi nedir?" ve "Karbon ayak izi nasıl hesaplanır?" sorularının cevabı sorgulanıyor. Peki, karbon ayak izi nedir ve nasıl hesaplanır? Merak edenler izin ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Karbon Ayak İziAttığımız her adım, ardında çevreye kalıcı zararlar veren ayak izlerimizi bırakıyor. Daha yaşanabilir bir çevre ve gelecek nesle yeşil bir doğa bırakmak için tek çare karbon ayak izimizi küçültmek. Bunu yapmanın yolu da doğru adımlar atmak. İşte sadece birkaç basit yöntem...
#Güneş EnerjiKarbon ayak izi kavramı, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan (birincil) ayak izi ve dolaylı (ikincil) ayak izi. Karbon ayak izini azaltmak için bireylere önemli görevler düşer. İşte, karbon ayak iziyle ilgili merak edilenlerin detayları...
#Karbon Ayak İziBugün dünyamızın ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden biri kuşkusuz iklim değişikliği... Yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir yaşam için karbon ayak izimizi küçültmek zorundayız. Peki bunu nasıl yaparız? İşte çevremizi korumak, dünyayı kurtarmak için küçük ama etkili adımlar...
#Karbon Ayak İziDünya için alarm zilleri çalıyor! Uzmanlar sıcaklık artışının 4,1 santigrat dereceye ulaşması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini bildirdi. Isınmaya yol açan etkenlerin başında da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları geliyor. Peki bir kişinin yarattığı karbon salınımının miktarı nedir, nasıl hesaplanır? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#İklim KriziWorldview Impact Foundation’ın Ecofriend platformu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı desteği ile Myanmar’da Thor Heyerdahl Climate Park’ta oluşturulan alan içerisinde 17°07'42.6"N 94°29'24.5"E konumunda bulunan ormana hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izini sıfırlamak amacıyla projeye destekte bulunan Juventuslu milli futbolcu Merih Demiral’ın adını verdi. Merih Demiral bu katkısıyla dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.
#Merih DemiralKarbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan (birincil) ayak izi ve dolaylı (ikincil) ayak izi. Karbon ayak izini azaltmak için bireylere önemli görevler düşer. İşte, karbon ayak iziyle ilgili merak edilenlerin detayları...
#Karbon Ayak İzi NedirBuğra Özdemir, Danimarka’da aldığı eğitimin ve yaptığı araştırmaların sonucunda ülkemizde sürdürülebilirlik kavramının altını dolduran en önemli şeflerden biri. Üstelik henüz 29 yaşında. Çoğumuza örnek olacak mutfak öğretileriniyse Silivri’deki The Barn’da hayata geçiriyor.
#Buğra ÖzdemirDünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL’ın EMEA Satış Direktörü Roman Borisov, alüminyum üretiminde sera gazını ortadan kaldıracak devrim niteliğinde bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını belirtti. Borisov, “İnert anot teknolojisi hem sera gazı salınımını ortadan kaldıracak hem de anot tasarrufu sağlayarak üretim maliyetlerini azaltacak” dedi.
#AlüminyumSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşEn değerli kaynaklarımızdan enerji ve suyu en çok kullanıldığımız alanlardan biri de mutfaklar. Mutfakta bulaşık yıkarken yapılan seçimler hem aile bütçesi hem de çevresel sürdürülebilik için büyük önem taşıyor. Bulaşıkları yıkarken tüketicilerin üstünde durduğu en önemli nokta, diledikleri temizliği elde etmek. Tasarruf da bir o kadar önemli. Peki acaba temizlikten ödün vermeden, daha az enerji kullanarak tasarruf yapmak mümkün mü? Bu konuda tüm merak ettiklerimizi P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak ile konuştuk.
#Sponsorlu İçerikEn değerli kaynaklarımızdan enerji ve suyu en çok kullanıldığımız alanlardan biri de mutfaklar. Mutfakta bulaşık yıkarken yapılan seçimler hem aile bütçesi hem de çevresel sürdürülebilik için büyük önem taşıyor. Bulaşıkları yıkarken tüketicilerin üstünde durduğu en önemli nokta, diledikleri temizliği elde etmek. Tasarruf da bir o kadar önemli. Peki acaba temizlikten ödün vermeden, daha az enerji kullanarak tasarruf yapmak mümkün mü? Bu konuda tüm merak ettiklerimizi P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak ile konuştuk.
#P&G TürkiyeYapılan araştırmalar, anketler hem tüketicilerin hem de markaların modada sürdürülebilirlik anlayışını benimsediğini, tercihlerini bu tür ürünlerden yana kullandıklarını söylüyor. Peki, gerçekte böyle mi? Markalar üretim yaparken, tüketici satın alırken çevre dostu ürünleri mi seçiyor? Eğer öyleyse adı yeni koyulan ve sürdürülebilirlik konusunda ciddi tehdit oluşturan ‘bracketing’ kavramını nasıl açıklayacağız?
#ModaPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerBundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif BoynerBu yıl insanlar turizm faaliyetlerine kaldıkları yerden hızla devam etme yarışında. Bu durum olumlu olarak görünebilir ama olumsuz etkileri de var. İspanya ve İtalya’da turist talebinin azaltılması için önlemler başlatıldı. Ekstra vergiler, ücretlerin artırılması gibi çeşitli uygulamalarla gelişlerin azaltılması hedefleniyor. Eylemler haksız sayılmaz. Çünkü plansızca artan ziyaretçi sayısı sürdürülebilirliğin önünde engel. Aşırı yoğunluk altyapı ve üstyapıda sorun yaratıyor.
#Turizm