Şimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkHollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia Koetsierİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANHorlama ister hafif ister şiddetli olsun sadece bir sağlık sorunu olmakla kalmıyor; ikili ilişkileri, aile yaşantısını olumsuz etkileyen bir sosyal yara haline gelebiliyor. Horladığının farkında olmayan, farkında olan ama önemsemeyen hatta yıllardır eşinin horlamasını ninni niyetine dinleyenlerle konuştuk. Peki horlamanın çaresi ne? Onu da uzmanlara sorduk...
#BirsorudanfazlasiYaz aylarında uykuya dalmakta ya da kesintisiz uyumakta zorlananlar çareyi çeşitli yöntemlerle arıyorlar. Yastığını, çorabını yatmadan önce buzluğa koyan da var partneri ile yatakları ayıran da... İşte bunaltıcı sıcaklarda uyuyabilmek için uzman tavsiyeleri...
#Uyku SağlığıRamazan ayında beslenme alışkanlıkları değişiyor. Bu da bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Baş ağrısı ve migren de oruçluyken karşılaşılan durumlardan. Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer ve ilaçsız olarak baş ağrısından kurtulmanın yolları da araştırılıyor. İşte oruçluyken baş ağrısından korunmanın yolları...
#RamazanGece kesintisiz uyuma ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olma konusunda birçoğumuz sorun yaşıyoruz. Oysa iyi bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde bile olumlu etkisi var. 17 Mart Dünya Uyku Günü’nü geride bırakırken uzmanlardan doğru yatak seçimi ve iyi bir uyku uyuma konusunda tüyolar aldık.
#17 Mart Dünya Uyku GünüCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaya başlar. Genetik ve çevresel bazı faktörlere bağlı olarak bu değerlerin daha genç yaşlarda da azalarak erken menopoz sürecini başlattığı bilinmektedir. Yumurta rezervinin azlığı, üreme problemiyle doktora başvuran kadınların %10 ile 30’unda görülmektedir. Kimi vakalarda kadın yaşı genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanır. Her ay düzenli adet görmek yumurtalık rezervinin iyi olduğu anlamına gelmez.
#Yumurta RezerviUyku düzeninin bozulmasının ve uykusuzluğun size ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz? Birçoğumuzun önemsemediği bu durum, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden oluyor. Uykusuzluk; ayrıca depresyon, motivasyon kaybı, stres ve bellek bozuklukları gibi sorunlara davetiye çıkarıyor.
#UykusuzlukYüz yüze eğitim faaliyetlerine başlayan anaokulu ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin uyku düzeni hakkında velilere önemli uyarılarda bulunan Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, "Çocukların 8-9 saatlik uyku sürelerini tamamlamaları gerekir. Uyku düzeni sağlanması sürecinde ebeveynler de aktif rol almalıdır" dedi.
#SağlıkYazarımız Dr. Mehmet Öz’ün bu hafta parmak bastığı konu yine gündem yaratacak nitelikte. “Araştırmalara göre uykusuz kalmak uzun vadede ilişkinizi daha kötü hale getirebilir. Az uyuyan çiftlerin kavga etme sıklığı çok daha fazla. ABD’de her 10 çiftten 1’i ayrı odalarda uyuyor. Yine her 10 çiftten 2’si de evlerinde iki adet yatak odası olmasını istiyor” diyen Öz’ün görüşlerini alanında uzman psikiyatr, uyku sağlığı uzmanı, evlilik terapisti ve ünlü isimlerle paylaşıp tartışmayı başlattık. İşte sağlıklı bir ilişkinin formülleri konusunda farklı görüşler...
#UYUMAStres, yorgunluk, çalışma hayatı ve zorlaşan yaşam koşulları sağlığımızı etkilerken, uyku düzenimizi de bozuyor. Oysa kaliteli uyku hem ruh hem de beden sağlığımız için çok önemli. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız uykudan önce yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.
#Sağlıklı UykuStres, yorgunluk, çalışma hayatı ve zorlaşan yaşam koşulları sağlığımızı etkilerken, uyku düzenimizi de bozuyor. Oysa kaliteli uyku hem ruh hem de beden sağlığımız için çok önemli. Özellikle uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu, vücudumuz için oldukça faydalı. Uyku hijyeni ile sağlıklı ve mışıl mışıl bir uykunun mümkün olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız uykudan önce yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.
#Rahat UykuRamazan ayı kronik hastalıkları olan kişilerin hastalıklarının nüksetmemesi için çok daha dikkatli davranmaları gereken bir dönem… Özellikle uzun süreli açlık ve susuzlukla tetiklenen migrenle savaşanların çok daha dikkatli olması gerekiyor. Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, migren hastalarının Ramazan ayı boyunca dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
#RamazanGeçen yıl Stanford Üniversitesi 'nde 20 yaşındaki Brock Turner, bilinci yerinde olmayan bir genç kıza çöp bidonunun arkasında tecavüz etti. Zengin bir ailenin oğlu ve aynı zamanda olimpik bir yüzücü olan Turner sadece 6 ay ceza alınca ortalık ayağa kalktı. Üniversite, okul partilerinde alkol alınmasını yasakladı. Mağdurun tecavüzden sonra yaşadıkları büyük infial yarattı
#Tecavüz