Şikago, mevsimlere ayak uydurabilen bir şehir. Sıcak aylarda sonsuz bir güzelliğe kavuşuyor. Kaldırımlar kafelerle doluyor. Nehrin kenarında birçok kişi bisikletiyle geziyor. Sıcaklık düştükçe bu neşeli oyun alanı kültürel bir bölgeye dönüşüyor. Lezzetli yiyecekler, yaratıcı tiyatrolar ve ülkenin en büyük ve güzel canlı müzik performansları bu kültürün önemli parçaları.
#36 Saat2022 Dünya Kupası dolu dizgin devam ediyor. Ailece ya da dostlarla bir arada izlenecek heyecanlı müsabakaların olmazsa olmazı keyfimizi tamamlayacak dört dörtlük bir atıştırmalık seçkisi. Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten televizyon karşısında geçen uzun saatlere eşlik edecek lokmalık tarifler aldık.
#AtıştırmalıkTüm dünyaya ün salmış Fransız mutfağıkafe yemekleri ile dikkat çekiyor. Yemek yapmayı sanat haline getiren Fransızların yemekleri sunumları ile de çok beğeniliyor. Aperatifinden, ana yemeği ve tatlısına kadar geniş tatları barındıran Fransız mutfak kültürü zenginliğiyle beğeni topluyor. İşte, hamur işinden çorbasına, et yemeklerinden, tatlısına en ünlü Fransız kafe yemekleri listesi..
#Fransız Kafe YemekleriBaşlıkta saydığım yemekleri tadarken ‘Ben ne çeşit bir cennete düştüm’ diye soruyor insan ister istemez. Yaz tatili hayalleri kurduğumuz bugünlerde rotayı Alaçatı’nın deniz ürünleri restoranı Amavi’ye çevirmek için o kadar çok neden sayabilirim ki… Böyle bir tadımı; doyuran, mutlu eden ama yüksek tatlarda gezinen şef tabaklarını özlemişiz çünkü...
#IstakozÇok sevdiğim Belçikalı arkadaşım Karen ve ailesi yakında bizi görmek için İstanbul’a geliyor. Karen 25 yıllık dostluğumuz boyunca bu şehre sık sık geldiği için Tarihi Yarımada’yı defalarca gördü. Ancak bu gelişinde yanında oğlumla yaşıt çocukları da olacağı için “aile dostu” bir şehir turu planlamak istedim. Ödev, spor ve doğum günü partileri trafiğinden bir gün için uzaklaşıp yaşadığımız şehirde hep birlikte turist olacağız. İşte programımız:
#Istanbul“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#Sahlepİsviçre’nin küçük dağ kasabası, Avrupa yüksek sosyetesinin gözde kayak tatili mekânlarından. 1960’larda ünlüleri ağırlamaya başladı. Fiyatlar baş döndürse de kentin İsviçre atmosferi, karları, spor tutkunlarını büyüleyen pistleri eskisi kadar cazip. Bu nedenle St. Moritz çağa ayak uydurma telaşından uzak: Badrutt’s Palace’da hâlâ piyanistin çaldığı müzik eşliğinde şampanyalar yudumlanıyor, kübik görünümlü Kulm’un kapalı havuzlarında dağ manzarası eşliğinde yüzülüyor, dik yamacın başındaki Suvretta’nın 1970’lerden kalma dekorasyonu henüz yenilenmedi. Yine de herkes hayatından memnun.
#St MoritzBir kutu çikolata, bayram ziyaretine giderken götürmek için ideal hediyelerden olsa da, çikolataya alternatif seçenekler de var. Badem ezmesinden drajelere, meyve kurularından lokuma, meyve buketlerinden mini helvalara ve çay çeşitlerine kadar uzanan seçenek bolluğu bayrama ayrı bir tat katıyor.
Türkiye, dünyada İrlanda’dan sonra en fazla çay içilen ikinci ülke. Araştırmalara göre Türkiye’de 100 kişiden 96’sı her gün çay içiyor, kişi başına yıllık çay tüketimi de 2.8 kilogram. Ancak geleneksel tavşan kanı çayın tahtı son yıllarda sarsılmaya başladı. Önce poşet çaylar çıktı. Ardından sağlıklı yaşam, detoks modası geldi. Meyve ve bitki çayları damak tadımızı değiştirdi. Yeşil çaydan sonra, beyaz çayı öğrendik. Şimdi çay satan mağazaların sayısı artıyor.
Ülkemizde Harvard Medical School Department of Continuing Education sertifikasını alan iki diyetisyenden biri olan Amerikan Diyetisyenler Derneği Türkiye Temsilcisi, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, 17-23 Haziran tarihlerinde Harvard Medikal School’da yapılan International Conference on Practical Approaches to the Treatment of Obesity toplantısında “Kilo yönetimi, şişmanlığın güncel ve yeni tedavilerini” yakından takip etti.
Fransız Frederick Dalaine (40), Fransa, Portekiz, Nijerya ve Dominik Cumhuriyeti gibi birçok ülkede çalıştıktan sonra dört ay önce Divan Pastanesi pasta şefi olarak transfer edildi. Mesleğine 18 yaşında Fransa’nın Rouen kentinde çırak olarak başlamış ve bu güne kadar pasta konusunda birçok ödülün de sahibi olmuş.