OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 12, 2005 00:00
14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgilinize yemek yapmaya ne dersiniz? ‘Mutfakta saatler harcayacak vaktim yok’ deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmayın. Çünkü bu yemekler için en fazla bir saat uğraşacaksınız. Kolay ve pratik
yemek tarifleri kitabı Remix’in yazarları Lale Apa ve Bedriye Renda Medina, hafta içinde &Club üyelerine Sevgililer Günü mönüsü hazırlamayı öğretti. EtkinliÄŸe katılıp, az zamanda çok ÅŸahane yemekler yapmanın sırlarını kaptım. Mönü şöyle: Ä°ÅŸtah açıcı olarak ‘Olga’nın Kolombiya usulü karidesleri’, ana yemek ‘ballı hardallı tavuk’ yanında ‘fırında parmesanlı mini domatesler’ yanında ‘patates kabuÄŸu içinde sufleler’, tatlı ise ‘karamelli piÅŸmiÅŸ elmalar’. 1. ADIM ÖNCE TATLI KARAMELÄ°ZE ELMASevgililer Günü mönüsünü yapmaya sondan baÅŸlıyoruz. Çünkü elmaların piÅŸmesi ve karamelize olması için en az bir saat fırında kalması gerekiyor. Malzemeler: 4 adet yeÅŸil elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı esmer ÅŸeker, 1/2 çorba kaşığı un, 3/4 su bardağı su, 20 gr. tereyağı, 1/3 su bardağı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı dolmalık üzüm, 1/2 çorba kaşığı (karışık) portakal ve limon rendesi Hazırlanışı: Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Elmaları soyun ve saplarını çıkartın. Ortalarını silindir ÅŸeklinde oyun. Kuru üzüm, dolmalık üzüm ve rendelenmiÅŸ portakal ve limon kabuklarını karıştırın. Karışımı elmaların içine doldurun. Elmaları biraz derinliÄŸi olan bir cam fırın kabına yerleÅŸtirin. Unu, tarçını ve ÅŸekeri karıştırın ve elmaların üzerine serpin. Kabın içine 3/4 su bardağı su koyun. Her elmanın üzerine bir parça tereyağı yerleÅŸtirin. Ãœstü açık bir ÅŸekilde, yaklaşık 1 saat piÅŸirin. (Elmalar yumuÅŸak kalsın.) PiÅŸerken, arada bir kabın içindeki suyu elmalarınızın üzerine dökün. Kremayla ya da vanilyalı dondurma ile servis yapın. 2. ADIM Ä°ÅžTAH AÇICI OLGA’NIN KOLOMBÄ°YA USULÃœ KARÄ°DESLERÄ°Malzemeler: 350 gr. piÅŸmiÅŸ ve temizlenmiÅŸ orta boy karides, 1/2 su bardağı limon suyu, 1/2 su bardağı lime suyu, 1/2 su bardağı portakal suyu, 1 adet ince doÄŸranmış taze soÄŸan, 1 adet soyulup çekirdekleri çıkartılmış ve doÄŸranmış domates, 1/4 su bardağı kiÅŸniÅŸ, ince doÄŸranmış acı biber, tuz, çekilmiÅŸ karabiber, 2 adet soyulmuÅŸ ve ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkartılmış olgun ve yumuÅŸak avokado.Hazırlanışı: TemizlenmiÅŸ karidesleri 1 dakika kaynar suda haÅŸlayın. Avokado hariç bütün malzemeleri cam kaseye koyun ve iyice karıştırın. Bu karışımı üstü kapalı olarak, en az 1 saat buzdolabında bekletin. Arzuya göre, yarım kesilmiÅŸ avokado üzerinde ya da salata yaprağı içinde servis yapın. 3. ADIM ANA YEMEK SOSLU TAVUK, PATATES SUFLE VE PARMESANLI DOMATESPARMESANLI DOMATESMalzemeler: 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 sepet mini domates, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı çekilmiÅŸ karabiber, 2 çorba kaşığı doÄŸranmış taze maydanoz, 2 çorba kaşığı rendelenmiÅŸ parmesan peyniri. Hazırlanışı: Cam fırın kabına zeytinyağını koyun. Domatesleri de ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber, üstüne maydanoz ve parmesanı ekleyin. 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika piÅŸirin. (Domatesler patlamasın.) Fırını üstten yakın ve 2 dakika daha piÅŸirin. (Bu sırada domatesler patlasın.) PATATES SUFLEMalzemeler: 3 çay kaşığı tereyağı, 3 çay kaşığı krema, 1/2 çay kaşığı tuz, çekilmiÅŸ karabiber, 1/2 çay kaşığı hindistancevizi rendesi ya da tozu, 1 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış ÅŸekilde) Hazırlanışı: Fırını önceden 220 derecede ısıtın. Patatesleri iyice yıkayın ve birkaç yerinden deldikten sonra yanmaz kağıt koyduÄŸunuz fırın tepsisine dizin. Sıcak fırında 1 saat piÅŸirin. (Patatesler yumuÅŸasın.) Sonra patatesleri ikiye bölün, içlerini bir kaşıkla alın ve bir kaseye aktarın. Kalın kabuk tepside kalsın, 10-15 dakika daha kızarıncaya kadar piÅŸirin. Patates içlerini blenderda püre haline getirin. Tereyağı, krema, tuz, karabiber, hindistancevizi ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Yumurta akını ayrı bir kapta mikserle çırpın, katılaÅŸsın. Bir spatula ile patates karışımına ekleyin ve kabukların içine eÅŸit miktarda doldurun. 10-15 dakika daha fırında piÅŸirdikten sonra servis yapın. VÄ°NEGRET SOSLU TAVUKMalzemeler: 500 gr. tavuk göğsü, 1/2 su bardağı vinegret sos, 1/2 su bardağı un, 1 su bardağı ezilmiÅŸ mısır gevreÄŸi, 1/4 su bardağı bal, 2 çorba kaşığı Dijon hardal. Vinegret sos için malzemeler: (1/2 su bardağı sos için) 3 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı Dijon hardalı, 1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1/2 tatlı kaşığı toz ÅŸeker, tuz, çekilmiÅŸ karabiber, 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı. (Tüm malzemeleri mikserle karıştırırken, zeytinyağını da yavaÅŸ yavaÅŸ yedirin. Koyu bir sos elde edeceksiniz.) Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Bir kaseye vinegret sos, ayrı bir kaseye un ve yine bir baÅŸka kaseye mısır gevreÄŸini koyun. Tavukları kalın ÅŸeritler halinde kesin ve ÅŸeritleri önce vinegret sosa, sonra una ve en sonra da mısır gevreÄŸine batırın. YaÄŸlanmış fırın kağıdı üzerine ÅŸeritleri dizin. 7 dakika ön yüzünü, 7 dakika da arka yüzünü piÅŸirin. Yanında birbirine karıştırdığınız bal ve hardalla servis yapın. Â
button