karadeniz mutfağı haberleri sayfasında karadeniz mutfağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 549 karadeniz mutfağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden siron, MasterChef mutfağında hazırlanacak. Yufkaların rulo şeklinde sarılıp fırınlanmasıyla hazırlanan siron, Anadolu'nun farklı bölgelerinde de kıyma, et veya tavukla hazırlanabiliyor. Üzerine tereyağlı sosunun da eklenmesiyle lezzetini katlıyor. Peki siron nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte MasterChef siron tarifi ve püf noktaları...
#Masterchef Siron TarifiMasterChef All Star'da bu akşam Karadeniz mutfağından meşhur lezzetler hazırlanacak. Finale doğru giderken mavi ve kırmızı takım istenen yemekleri hazırlayarak kazanmak için mücadele ediyor. Programın bu akşam ekrana gelecek 107. bölümünde Karadeniz lezzetleri yer alacak. Peki MasterChef'te bu akşam hangi yemekler var? İşte 3 Ekim Salı MasterChef menüsü ve yemek listesi...
#MasterchefHiç şüphesiz Türk mutfağının zengin mutfaklar arasında yer almasının en büyük nedenlerinden biri, Karadeniz’in dillere destan yemekleriyle kültürümüze kattığı lezzetler. Peki bu lezzetleri tatmak için illa ufak bir Karadeniz turuna mı çıkmamız lazım dersiniz? Tabii ki hayır! İşte karşınızda İstanbul’un en iyi Karadeniz mutfağı temsilcisi restoranları.
#Karadeniz MutfağıKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaMasterChef eleme adayları kimler oldu, sorusunun yanıtı dün gece zorlu bir mücadelenin ardından belli oldu. Büyük finale doğru adım adım yaklaşan MasterChef All Star'ın 3 Ekim tarihli 107. son bölümünde kırmızı ve mavi takım haftanın birinci dokunulmazlık oyununda Karadeniz mutfağı konseptinde karşı karşıya geldi. 7 çeşit yemeğin hazırlandığı gecede dokunulmazlık oyununu mavi takım kazanırken, kırmızı takımda ise iki yarışmacı MasterChef eleme potasına gitti. Bireysel dokunulmazlıkta ise Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği tabağı daha iyi yapan Azize gecenin kazananı oldu. Oylama sırasında yaşanan gerginlik ise geceye damga vurdu. Peki, MasterChef'te eleme adayı kimler oldu? İşte, 3 Ekim 2023 MasterChef 1. ve 2. eleme adayları ile son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdaylarıKaradeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden siron, MasterChef mutfağında hazırlanacak. Yufkaların rulo şeklinde sarılıp fırınlanmasıyla hazırlanan siron, Anadolu'nun farklı bölgelerinde de kıyma, et veya tavukla hazırlanabiliyor. Üzerine tereyağlı sosunun da eklenmesiyle lezzetini katlıyor. Peki siron nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte MasterChef siron tarifi ve püf noktaları...
#Masterchef Siron TarifiMasterChef All Star'da bu akşam Karadeniz mutfağından meşhur lezzetler hazırlanacak. Finale doğru giderken mavi ve kırmızı takım istenen yemekleri hazırlayarak kazanmak için mücadele ediyor. Programın bu akşam ekrana gelecek 107. bölümünde Karadeniz lezzetleri yer alacak. Peki MasterChef'te bu akşam hangi yemekler var? İşte 3 Ekim Salı MasterChef menüsü ve yemek listesi...
#Masterchef28 yıldır Oscar mutfağının başında olan ünlü şef Wolfgang Puck, Cengiz Çetindoğan ve Demet Sabancı’nın davetiyle İstanbul Spago’ya özel tadım menüsünü getirdi. Puck ile bir araya geldim. 42 yıldır Spago markasını sürdüren ünlü şef, çok sevdiği Türk mutfağının tanıtılması için “Karadeniz mutfağı ile Güneydoğu mutfağı aynı mı? Kesinlikle farklı... Türkiye’nin mutfağı İtalya gibi bölge bölge, şehir şehir tanıtılmalı” dedi.
#Barbaros TapanMasterChef eleme adayları, dün gece oynanan dokunulmazlık oyununun ardından netlik kazandı. Ekranlara geldiği her bölüm izleyenlerden ilgi gören MasterChef Türkiye'nin 5 Ekim tarihli son bölümünde kırmızı takım ve mavi takım haftanın ikinci dokunulmazlık oyununda 'Karadeniz mutfağı' menüsünü rakiplerinden daha başarılı hazırlamak için mücadele verdi. Yöreye özgü yemeklerin yapıldığı gecede dokunulmazlık oyununu mavi takım kazanırken, kırmızı takımda iki isim MasterChef eleme potasına girdi. Diğer yandan eski yarışmacıların konuk olması dün geceye damga vurdu. Peki, MasterChef Türkiye'de eleme adayları kimler oldu? İşte, son bölümde yaşananlar.
#MasterchefMasterchef hamsili pilav tarifi yarışmanın izleyicileri tarafından merak konusu oldu. Şimdi tam zamanı olan hamsi balık sezonunun gözde ürünlerinden biri. Peki, hamsili pilav nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef hamsili pilav tarifi ve püf noktaları...
#Masterchef Hamsili PilavFasulye diblesi, Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden biri. Kuru veya taze sebzelerle hazırlanan dible, ana yemek veya meze olarak sofraları süslüyor. Yöresel lezzetleri sevenler bu tarifi mutlaka denemeli. Peki Fasulye diblesi nasıl yapılır? İşte fasulye diblesi tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...
#Fasulye Diblesi Nasıl YapılırAnkara’da balık restoranlarının ne kadar iddialı olduğunu herkes bilir. Etrafında deniz olmamasına rağmen balığın en tazesi ve lezzetlisi genelde önce Ankara’ya gönderiliyor. Ulaştığı gibi de işinin ehli restoranlarda layıkıyla pişiriliyor, doğru servis ediliyor. Şehirde yaşayan diplomatlardan ünlülere müdavimi bol balıkçılar hangileri, jürimize sorduk; başkentin en iyi balıkçılarını seçtiler...
#BalıkRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#KurufasulyeÜlkemizde çok sevilen ve özenle korunan bir mutfak geleneğidir pirinç pilavı... Sade, nohutlu, tavuklu, patlıcanlı, etli ya da domatesli... Çoğunlukla ana yemeğin eşlikçisi olsa da maharetli ellerde başlı başına bir ziyafete dönüşür. Peki, en iyileri nerede yenir? Jürimize sorduk.
#Pirinç PilavıMasterChef'te eleme adayları ve dokunulmazlığı hangi takımın kazandığı dün oynanan yarışmaların ardından belli oldu. Bu hafta kırmızı takım kaptanı burcu, mavi takım kaptanı ise Tahsin olmuştu. 28 Eylül'de ekrana gelen MasterChef son bölümde Karadeniz Mutfağı konsepti ile yemekler yapıldı. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in kararı ile dokunulmazlık oyununu kazanan Mavi takım olurken, Şükrü ve Sergen arasında sinirler gerildi. Peki, MasterChef eleme adayı kimler oldu, potaya kim gitti? İşte son bölümde yaşananlar
#MasterchefEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıAlışılmadık otların, kiraz gibi meyvelerin yemeklerini yapan Giresun’un mutfağı Meksika mutfağı gibi mısır etrafında şekilleniyor. Yanında bolca acı, fasulye ve pirinç var. Balığın da başrolde olduğu bu kente yolunuz düşerse uğramanız gereken yerel lezzet adreslerini sıraladık.
#GazetehaberleriÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kültür ekonomisinin bir ürünü olan Türk mutfak sanatlarının ticarileştirilmesi gerektiğini belirterek, "MÜSİAD olarak 81 ildeki tüm şubelerimiz ve yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimizle mutfağımızın çok kapsamlı bir proje ve atılım ile tanıtımı ve ticarileştirilmesi hareketini başlatmaktayız" açıklamasında bulundu.
#MüsiadKendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
#HamsiGüvenle balık yediğim, tekrar tekrar gittiğim yerlerin sayısı sanıyorum 10’u aşmaz. Deniz ürünlerinin ve balığın tazeliği benim için özellikle önemli. Alerjik bir bünyem var, vücudum hemen tepki veriyor, herkesten çok daha kolay zehirleniyorum. Yakınlarım buna ‘iş kazası’ diyor! İstanbul, Gelibolu, Urla, Çeşme ve Antalya’da güvendiğim yerler tabii ki var. Ama Ankara balıkçılarının yeri ayrı. Trilye, Kalbur, Fevzi Hoca üçlüsüne bu yıl yeni keşfim Taka da eklendi. Neyse ki İstanbul’da Fevzi Hoca’nın şubesi var. Şimdi Trilye özlemi de bitecek gibi görünüyor.
#Müge Akgün