Güncelleme Tarihi:
Karadenizin en lezzetli yemeklerinin sahiplerinden biri olan Giresun'un meşhur tariflerini sofralarınıza getirin... Damakları şenlendiren bu görkemli lezzetler tam size göre !
Malzemeler:
1 kg. taze fasulye
2 soğan
50 gr. pirinç
1 su bardağı su
yağ
tuz
Hazırlanışı:
Fasulyeyi ayıklayıp, enine doğrayın ve tencerenin dibine yayarak istif edin. Üzerine, ince doğranmış soğan, küp küp küçük doğranmış domates, pirinç, su ve yeterince tuz koyarak kısık ateşte pişirin. Pişince yağı kızdırıp üzerine gezdirin.
Mısır unu ekmeği
Malzemeler:
500 gr. mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
su
sıvı yağ.
Hazırlanışı:
Un ve tuz bir kap içine konur, ılık suyla karıştırılarak orta sertlikte bir hamur yapılır. Tavaya biraz sıvı yağ konur. Hamur tavaya düzenli yayılır. Ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırın tepsisine döşeyerek fırında pişirilerek de yapılabilir.
Not: Özellikle balık ve yoğurt yanına çok yakışır, sıcak olarak çok daha lezzetlidir üzerine tereyağı da gezdirebilirsiniz.
Taflan tuzlusu kavurması
Malzemeler:
4 kase taflan
3 adet soğan
2 kaşık Teremyağ
1 fincan sıvı yağ
tuz.
Hazırlanışı:
Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur.
Hamsi böreği
Malzemeler:
1 kg. hamsi,
2 adet orta boy soğan,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 demet maydanoz,
bir tutam kuru nane,
bir tutam karabiber,
bir tatlı kaşığı tuz,
bir tatlı kaşığı salça,
yeteri kadar su,
biraz mısır unu.
Hazırlanışı:
Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir.
Merevcen - Diken ucu kavurması
Malzemeler:
1 kg. merevcen
2 baş soğan
1 kaşık Teremyağ
1 adet domates
tuz
maydonoz.
Hazırlanışı:
Merevcenler bol suyla yıkandıktan sonra kaynayan suyun içinde haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranır. İnce kıyılmış soğanlar Teremyağ ile iyice pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice sıkılmış merevcenler kavrulan soğana katılarak iyice karıştırılır ve tuzu ilave edilerek 2-3 dakika pişirilir. Servis tabağına alınarak üzeri maydonoz ve domates ile süslenir.
Pezik - Pazı mıhlaması
Malzemeler:
1 bağ pezik (pazı)
3 adet soğan
4 adet yumurta
2 çorba kaşığı Teremyağ
1 fincan sıvı yağ
karabiber
tuz.
Hazırlanışı:
Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Üzerine yumurtalar kırılır. Pişene kadar hafif ateşte tutulur.
Pezik - Pazı mücveri
Malzemeler:
1/2 bağ pezik (pazı)
1 çay bardağı pirinç
2 adet soğan
1 yumurta
Maydonoz
Nane
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ.
Hazırlanışı:
Pezikler ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır. Daha sonra pezik, doğranmış soğan, maydonoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karıştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak servis yapılır.
Katmer
Malzemeler:
1 kg. un
1 çorba kaşığı tuz
3 bardak un
1 bardak çekilmiş ceviz
250 gr. Teremyağ.
Hazırlanışı:
Un, tuz, su kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve bu hamur 4 eşit parçaya bölünür.Hamur tahtasında hamur 3 mm. Kalınlığında açılır. Ayrı bir kapta Teremyağ eritilerek, açılan hamurun üzerinde gezdirilir. Hamur el ile açıldığı kadar yeniden açılır. Üzerine ceviz serpilerek, sağlı, sollu ortaya doğru katlanır.
Sonra öteki uçlardan da katlanır.Dindirildikten sonra biraz daha inceltilerek sac üzerinde iki yüzü Teremyağ ile yağlanarak kızartılır.
Isırganotu çorbası
Malzemeler:
250 gr ısırganotu
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
2 kahve fincanı su
2 kahve fincanı süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı krema veya süzme yoğurt
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz karabiber
Hazırlanışı:
İncecik doğranmış soğan hafif ateşte pembeleştirilir Un eklenir ve kavurmaya devam edilir. Su ve tuz ilave edildikten sonra 1-2 dakika iyice karıştırılır. Daha sonra doğranmış ısırganotu ilave edilir. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatılır. Süt eklendikten sonra birkaç dakika daha kaynatmaya devam edilir. Yumurta sarısı ve krema (veya süzme yoğurdu) ayrı bir yerde çırpılır. Servis yaparken kaselere alınan çorbanın üzerine hazırladığınız terbiyeden dökülür. Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile de süslenebilir.
Malzemeler:
1,5 bardak kıyılmış fındık
1 litre süt
1 bardak şeker
1/2 paket güllaç.
Hazırlanışı:
Süt ve şeker karıştırılarak ateşte ılıtılır. Güllaç yaprakları dörde bölünür. Bir parçası alınıp süte batırılıp, ısıtılarak içine bir miktarfındık konup, dolma gibi sarılır, tep¬siye dizilir. Kalan süt üzerine gezdirilerek dökülür.
Anadolu mutfağının en lezzetli yemeklerini görmek için tıklayınız!