Yaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatKaradeniz'de Ordu, Sinop, Samsun ve Giresun açıklarında bilim insanlarınca 3 yıldır sürdürülen deniz altı araştırmalarında, ana yurdu Büyük Okyanus olan 'Pasifik istiridyesi' istilası tespit edildi. Deniz ticareti yapılan gemilerle bölgeye geldiği belirlenen istiridyelerin, deniz salyangozunun ardından çöken kara midye yataklarını kapladığı belirlendi. Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, "İstiridyelerin 10 yıl içinde birçok yeri istila edeceğini düşünüyorum" dedi.
#KaradenizKaradeniz'de Ordu, Sinop, Samsun ve Giresun açıklarında bilim insanlarınca 3 yıldır sürdürülen deniz altı araştırmalarında, ana yurdu Büyük Okyanus olan 'Pasifik istiridyesi' istilası tespit edildi. Deniz ticareti yapılan gemilerle bölgeye geldiği belirlenen istiridyelerin, deniz salyangozunun ardından çöken kara midye yataklarını kapladığı belirlendi. Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, "İstiridyelerin 10 yıl içinde birçok yeri istila edeceğini düşünüyorum" dedi.
#İstiridyeTurkuvaz bir deniz, temiz, ışıl ışıl... Turizmin gözbebeği Marmaris, Selimiye çevresinde bu tertemiz sulardan çıkan balık, ahtapot ve kalamarla kuruluyor neredeyse tüm sofralar. Bereketli, çam kokulu topraklardan gelen sebzeler, yeşilliklerle renklenen masalardan bu yaz en çok dikkatimi çekenleri sıraladım...
#GastronomiSeyahat etmeyi bir süre rafa kaldırdık belki ama Bebek Otel’in klasikleri bir araya getiren menüsüyle Fransa’ya ışınlanmak mümkün. Kaz ciğeri, dil menüer, bol şarap soslu kara midye ve krem brüle gibi lezzetleri ayrıcalıklı kılansa ev yapımı soslar, ekmekler ve bizden malzemeler...
#Fransız MutfağıAlaçatı Club Baba’da 3 Temmuz’da kapılarını açan KİTA’S Brasserie, Alaçatı rüzgarının yönünü tersine çevirdi! Dünya mutfağının sıra dışı tatlarından oluşan zengin menüsü ve bar kısmındaki kokteyl ağırlıklı 150 çeşit içecek seçeneğiyle Alaçatı’ya yeni bir soluk getiren KİTA’S, şık ve ferah dekorasyonu, zengin bir peyzaja sahip bahçe ve teras alanlarıyla da dikkat çekiyor.
#İzmirZeytin, bu topraklarda yetişen, yararlı ve lezzetli, aynı zamanda bir kültürü olan en değerli besinlerden. Zeytin ağacına ‘ölmez ağacı’ denmesi, zeytinin sonsuzluğun, bereketin, barışın simgesi olması boşuna değil. Değdiği hayatları sağaltma gibi bir özelliği var.
#ZeytinGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorEmre Sakçı, Kuzey Tunçelli, Selin Hürmeriç... Türkiye yüzme tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar. Yüzücülerimiz bu branşta çok da alışkın olmadığımız başarılarıyla tüm ülkeyi gururlandırdı. Sakçı Türkiye adına ilk yetişkinler Avrupa şampiyonluğunu kazanırken, Tunçelli gözlerimizi yaşartacak kadar iyi bir derece yaptı. Hürmeriç ise hem artistik yüzmede ilk altın madalyamızı boynuna taktı hem de İstiklal Marşı’nı iki kez tüm dünyaya dinletti.
#Selin HürmeriçMarmara Denizi'nde 15 Şubat'ta batan 'Batuhan A' isimli ticari gemide bulunan 4 mürettebatın arama kurtarma çalışmaları 14’üncü gününde 592 personelle devam ediyor. İki gemi tarafından toplam 41 dalış gerçekleştirilirken, gemi batığında 2 mürettebatın cansız bedenine ulaşılmıştı.
#Marmara DeniziPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞŞarkıcı Tuğba Özerk geçen yıl evlendiği iş adamı Gökmen Tanaçar ile anlaşmalı şekilde tek celsede boşandı. Duruşma sonrası konuşan Özerk, "4 yıla yakın bir birliktelik bitmiş oldu. Üzücü bir şey tabii ki, hiç kimse istemezdi böyle bir şey, yapacak bir şey yok. Karşılıklı bir talebimiz olmadı" dedi.
#Tuğba ÖzerkKalamar haram mı sorunu en fazla merak edilen konulardan biri. Kalamar, Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır. Kalamar, kalamar, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde hazırlanıyor. Ancak tüketimi, haram olup olmadığı konusu araştırılıyor. Peki Kalamar haram mı, caiz mi? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması
#Kalamar Haram MıYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaBalık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.