Son dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkGünlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha ön plana geçtiğini söyledi.
#1Kalpte, odacıkları birbirine bağlayan ve kanın akış yönünü tayin eden dört adet kalp kapağı bulunduğunu söyleyen Ekol Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Şerefli, “Bu kapakçıkların darlığı ve yetmezliğinin (kaçak) durumu, ileri ve ciddi olduğunda hastalara kapak operasyonu uygulamak çoğu zaman kaçınılmaz olur. Burada kapak değişimi ya da tamiri gibi iki alternatif mevcuttur” dedi.
#1Aktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkKOVİD-19 enfeksiyonu sırasında kan sulandırıcı kullanımıyla ilgili hastaların sık soru yönelttiğini belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, hastaneye yatırılan tüm Kovid-19 hastalarında ulusal ve uluslararası tedavi kılavuzları uyarınca kan sulandırıcı ilaç uygulanması gerektiğini söyledi. Ancak evde tedavi alacak hafif semptomları olan hastalar için kan sulandırıcı kullanımının sadece kanama riski düşük olan ve pıhtılaşmaya yatkın olanlarda tercih edilmesinin uygun olacağını kaydeden Evrengül, rutin her hastada kullanımının ise önerilmediğini vurguladı.
#1Yaz mevsimi için telaşa kapılmadan şimdiden rahatlıkla hazırlanabilirsiniz. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. İlsun Aka, en merak edilen vücut şekillendirme yöntemlerini sizler için anlatıyor.
#Vücut ŞekillendirmeYarın 1 Ekim Dünya Ürtiker Günü... Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinen ürtiker, kişinin sosyal yaşamını da doğrudan etkileyen bir cilt hastalığı. Uzmanlar insanların beşte birinin, hayatının bir döneminde akut ürtiker atağı geçirdiğini söylüyor. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor. En çok sorulan soru ise bulaşıcı olup olmadığı. Uzmanlar, “Korkmayın, ürtiker bulaşı değil” diyor. İşte ürtikerin belirtileri ve tedavisi...
#1 Ekim Dünya Ürtiker GünüÜrtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Vücuttaki bu döküntüler ağrıya yol açmanın yanı sıra kişiyi görüntü olarak da rahatsız etmektedir. Bu döküntüler genellikle 24 saatten daha kısa sürer. Kaybolur ve tekrar vücudun başka yerinde ortaya çıkar. Peki, kurdeşen neden olur, nasıl geçer? Kurdeşen bulaşıcı mıdır? Kurdeşene iyi gelen kesin çözüm bitkisel tedavi yöntemlerini sizin için derledik.
#Kurdeşen Nasıl GeçerÇok fazla merak edilen ve araştırılan konu başlıkları arasında yer almakta olan Polisitemi nedir ve nedenleri nelerdir? Polisitemi hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi konularını sizin için tüm detayları ile birlikte derledik.
#Polisitemi Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Sağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs vaka sayısı 9 bin 375, hasta sayısı ise 693 oldu. Doç. Dr. Bahadır Şarlı hastalığı geçiren vatandaşlar için uyarıda bulunurken, "Koronavirüsü atlatmış kişilere özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
#HaberERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi) özel üretilen bir endoskop aracı yardımı ile duodenum'a (onikiparmak barsağı) açılan safra yollarına yapılan bir işlemdir. Bu uygulama tanı ya da tedavi amacı ile yapılabilir. Ercp nedir? Ercp işlemi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ERCP Nedir?Teknolojinin günden güne gelişmesi ile artık çeşitli hastalıkları teşhis etmek için daha iyi yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerden birisi olan EMG kas ve sinir gibi vücutta yer olan birimlerde var olan sorunları en etkili şekilde tespit ediyor. EMG nedir, nasıl çekilir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
#Emg Nedir Ve Nasıl Çekilir?Koronavirüse bağlı oluşan bilinen semptomların dışında bazı hastalarda priapizm’ adı verilen birkaç vaka yaşandı. Herhangi bir cinsel uyarı yokken penisteki ereksiyonun 4 saatten daha uzun sürmesine 'priapizm' deniyor. Peki nasıl oluyor da koronavirüs böyle bir probleme neden oluyor?
#Covid 19Yaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
#Kolon KanseriAraştırmalar, son yıllarda kadınlar arasında en çok tercih edilen operasyonlardan birinin Brazilian butt lift (Brezilya popo/kalça estetiği) olduğunu söylüyor. Ancak operasyonun önemli riskleri de mevcut. Söz konusu riskleri ve kadınları estetik operasyonlara sürükleyen nedenleri uzmanlarla konuştuk
#Brezilya PoposuKoronavirüsün çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Koronavirüs enfeksiyonunu rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#MIS-C