Kan sulandırıcı kullanan hastalar dikkatli olmalı

Güncelleme Tarihi:

Kan sulandırıcı kullanan hastalar dikkatli olmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 14:33

Yrd. Doç. Dr. HakanKorkmaz, kansulandırıcı kullananhastalarda kafatravması sonrasıveya kendiliğindenyavaş yavaşbeyin kanamasıgerçekleşebileceğinibelirterek, önemliuyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

SUBDURAL hematom adı verilen kanamaların beynin dış zarıyla beyin arasında olan, başka tabirle dura altındaki kanamalar olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, subdural hematomların akut ve kronik olabildiğini söyledi. Akut subdural hematomların ani gelişen, çok yüksek ölüm ve sakatlık oranı olan kanamalar olduğunu ifade eden Korkmaz, “Bu kanamaların en sık nedenleri travmalar olsa da yaşlı ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalarda da sıklıkla gelişebilir. Acil cerrahi müdahale gerektirmektedir” dedi.

BEYİN KANAMASI RİSKİ

Kronik subdural hematomların genellikle yaşlı hastalarda olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, şöyle devam etti: “Bu hastalarda genellikle 4-5 hafta öncesinde hafif kafa travması vardır. Örneğin hasta mutfakta dolap kapağına başını vurmuştur ya da banyoda ufak bir kayma neticesinde başını vurmuştur gibi. Bu hastaların pek çoğu kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalardır. Küçük travmalar sonrası beyinle zar arasında olan küçük asıcı venlerin kopması nedeniyle oluşur ve gelişimi günler veya haftalar sürebilir. Genç yaşlardaki ve çocuk hastalarda çoğu zaman kafa içi basınç düşmelerine bağlı gelişebilir.”

Haberin Devamı

BELİRTİLER DEĞİŞKEN

Akut subdural hematomlarda belirtilerin baş ağrısından komaya kadar değişebildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, “Bu hastalar ile beyin cerrahları genellikle acil serviste karşılaşır. Bu hastaların hastaneye gelişinde nörolojik durumları ve genel durumları genellikle kötü (bilinç bulanıklığı, koma vs) olur. Kronik subdural hematomlarda ise genellikle hastaların durumu daha iyi olur. Hastalar baş ağrısı, konuşma bozukluğu, kolda, bacakta güçsüzlük ve diğer felç durumları, bilinç bulanıklığı-koma gibi belirtilerle başvurabilir” diye konuştu.

CERRAHİ TEDAVİ OLANAĞI

Akut subdural hematomların tüm tedavi ve çabaya rağmen yüzde 90 oranında mortal seyrettiğini de ekleyen Korkmaz, şu bilgileri verdi: “Burada en önemli noktalardan biri, hastaların acil ameliyat olmasıdır. Bazen hastanın genel durumunun çok kötü olması nedeniyle hasta opere edilemeyebilir. Bazı yaşlı ve kan sulandırıcı kullanan hastalarda, kan sulandırıcı etkisine bağlı olarak da akut subdural hematom gelişebilir. Kronik subdural hematomların tedavisi de cerrahidir. Cerrahi girişimin zamanı, hastanın durumuna göre ve hematomun beyne basısına göre değerlendirilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!