Kalp Damar Hastalıkları haberleri sayfasında Kalp Damar Hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5733 Kalp Damar Hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yapılan araştırmalar kahve ve çay tüketiminin kalp-damar hastalıklarını ve kansere bağlı ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Uzmanlar da bu içeceklerin olumlu katkılarını doğruluyor yine de kendimize bir sınır koymamız gerektiğini söylüyor.
#Kahve Ve Çay TüketimiKalp damar hastalıkları, dünyada başta gelen ölüm sebeplerindendir ve nüfus yaşlandıkça da görülme sıklığı giderek artmaktadır. 20 yaşın üzerinde yaklaşık 18 milyon yetişkinde kalp damar hastalığı görülmektedir ve kalp damar tıkanıklığı sonucu ölen 10 kişiden 2’si 65 yaşın altındadır. Sağlık alanındaki teknolojik ilerlemeler, günümüzde damar hastalıklarının tanı ve tedavisini kolaylaştırmış, ölüm oranını düşürmüştür.
#StentSoğuk havalarda kalp damar hastalıkları ve kalp krizi riskinin arttığına işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, “Soğuk havada ağır yemekler yemeyin. Yemekten sonra soğukta egzersiz veya iş yapmayın. Soğuk rüzgâra karşı yürümeyin. Kar küremek gibi aşırı güç gerektiren ağır işlerden kaçının. Dışarıda bulunmanız zorunluysa birkaç kat giyinin, giysilerinizin en üst tabakasında yağmur ve rüzgâr geçirmeyen koruyucu olanları seçin. Yüzünüzü, ellerinizi ve ayaklarınızı soğukla temastan koruyun” uyarısında bulundu.
#Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan SönmezSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
#Çay TüketimiHer kadının karşılaştığı doğal bir süreç olan menopoz için uzun vadede tedavisiz kaldığında kalp damar hastalıkları ve kemik erimesi riskinin de beraberinde geldiğini söyleyen Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesinden Op. Dr. Mine Fisun Ergül, bu süreçte erken tanı ve tedavini önemli olduğunu belirtti.
#Op. Dr. Mine Fisun ErgülKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle kalp damar hastalıklarından korunmanın mümkün olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Korkmaz, "Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme tarzı; kırmızı etin çok tüketilmesi, hamur işleri, tatlılar kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor" dedi.
#SağlıkKardiyolog Dr. Hızır Okuyan, 18 yaşını geçenlerin yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Yürürken bacaklarda ağrınız oluyor, dururken geçiyorsa mutlaka kalp muayenesinden geçin. Streste kalp hastalıklarının en büyük tetikçisidir" dedi.
#Kalp HaftasıDENİZLİ Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, kek, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.
#Trans YağAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Hayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#Aort DamarıAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#İSTANBULSağlık Bakanlığı, Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle vatandaşlara uyarıda bulundu. Türkiye’de günde kişi başı 10.2 gram tuz tüketildiğini belirten Bakanlık, günde 5 gramdan daha az tuz tüketiminin inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarını ise yüzde 17 azalttığına dikkat çekti.
#Sağlık BakanlığıSon yıllarda giderek artmaya başlayan, gen düzenleme yöntemleri genetik kaynaklı hastalıklar, kanser, şizofreni, Alzheimer, kalp-damar hastalıkları ve nörolojik hastalıkların tedavisinde umut ışığı olmaya başladı. Bu durum kulağa bilim kurgu gibi geliyor ancak düzinelerce insan kardiyovasküler hastalıklar ve diğer durumlar için deneysel bir tedavi olan gen düzenlemesini tercih etti. Wall Street Journal’a konuşan hastalardan biri ise iyileştiğini söyleyerek “Risklere rağmen değer” ifadelerini kullandı. Peki gen düzenleme nedir? Hangi yöntemler kullanılıyor? Prof. Dr. Songül Şerefhanoğlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1İklim değişikliği nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan tropik gecelerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. 1950 ile 2022 yılları arasındaki süreci değerlendiren yeni bir çalışmaya göre, bölgede 20 dereceyi aşan tropik gecelerin ortalama sayısı yüzde 93 arttı. Ayrıca tropik sıcaklıkların süresi de uzadı. Başlangıç tarihleri erkene, bitiş tarihleri ise daha geçe kaydı. Peki neden Marmara veya Ege değil de Akdeniz’de tropik geceler artıyor? Bu durum hayatımızı nasıl etkileyebilir? Artık Akdeniz’de daha farklı hava olayları görebilir miyiz? Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İklim DeğişikliğiBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda Takviyesi