Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTGöz çevresinde şişlik, cilt dokusunda aşırı sıvı birikmesinden kaynaklanır. Kalıtım, yaşlanma, stres, göz yorgunluğu ve cilt yapısı gibi nedenlerle göz kapaklarımız şişer. Göz kapaklarının şişmesinin altında tıbbi sorunlar da yatabilir. Bu tıbbi sorunlar arasında tiroid göz hastalığı, göz enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve göz çevresi torbaları yer alır.
#Göz KapağıDennis ve Angela Laffin çifti, 2002 ve 2004 yıllarında iki çocuk evlat edindi. Çocukların ortak bir noktası vardı: Doğar doğmaz terk edilmişlerdi. Peki aynı aile tarafından evlat edinilen çocukların biyolojik kardeş olabileceği kimin aklına gelirdi ki? Doğrusu Laffin'ler dahil hiç kimse bu ihtimali akıllarından bile geçirmemişti. Ta ki çocuklar etnik kökenleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için DNA testi yapana dek…
#Angela LaffinDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMASiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTKARIN germe ameliyatının aşırı kilo alıp verme, hamilelik, kalıtım özellikleri, yaşlanma veya geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak karın duvarının ve veya cildinin gevşeyerek sarkması sonucu oluşan karın bölgesi deformitesinin tedavisi amacıyla uygulandığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, bu ameliyatın kilo verme veya egzersiz programlarının bir tamamlayıcısı değil, tamamen ayrı bir operasyon olduğunu bildirdi. Ameliyatın amacının karın bölgesinin konturunu vücuda uygun bir forma sokmak ve karın duvarını sıkılaştırmak olduğunu kaydeden Hoşnuter, “Bu nedenle kilo verme programına girecekler veya hamilelik planlayanların abdominoplasti operasyonunu daha sonraya ertelemesi uygun olacaktır. Ayrıca çok sorulan bir soruya cevap olarak; abdominoplasti karın derisindeki çatlakları tedavi etmez. Ancak kesilip atılan karın derisiyle birlikte bunların büyük çoğunluğu kaybolur ve kalanlar da göbek deliği altında kalacağından iç çamaşırı altında gizlenmiş olur. Operasyona yardımcı olarak sıklıkla liposuction da yapıldığından, karın ve bel oyuntuları ortaya çıkarılarak estetik görünüm mükemmel bir hale gelir” dedi.
#11 milyon 250 bin 8’inci sınıf öğrencisinin katılması beklenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 4 Haziran’da yapılacak. Bu yıl deprem nedeniyle sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Artık geri sayım başlarken öğrencilerin nasıl çalışmaları ve ne tür sorulara ağırlık vermesi gerektiğini soru yazarı eğitimcilere sorduk...
#Liselere Geçiş SistemiGençler arasında giderek artan diyabet, aile alışkanlıklarında yapılacak birkaç değişiklikle önlenebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ela Keskin, Ata Koleji öğrencileriyle bir araya gelerek diyabet ve diyabetten korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#DiyabetGenlerle ilgili olan genetik testi bir canlının DNA'sıyla ilgili olup biyoloji biliminin ve tıp biliminin ilgilendiği bir kavramdır. Bilindiği gibi gen kalıtım birimidir. Bu dizi bir DNA'nın belirli bir kısmını meydana getirir. Gen kelimesi aynı zamanda gayri resmi ve popüler bir kullanıma sahiptir. Gen denilen bu biyolojik birim anne ve babadan çocuklarına geçen karakteristik özelliklere sahiptir. Genetik testi de gen kavramının varlığından bilimde doğmuştur. Genetik testi nedir, nasıl yapılır, ne kadar sürede çıkar, genetik testi nerede yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Genetik TestiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSBilindiği üzere tüp bebek, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin dış ortamda birleştirilip, embriyo oluşturup 3 veya 5 gün dış ortamda (37 derece etüvlerde saklanarak) büyütüldükten sonra, oluşan embriyonun anne rahmine konması işlemidir. Tüp bebekte embriyonun 3-5 gün dışarıda kalması bazı hastalıklarda teşhis açısından avantajlar sağlar.
#TüpAsrın hastalığı olan kanseri önlemek mümkün mü? Kanserden korunmak için hayat tarzımızı nasıl değiştirmek gerekiyor? İklim kriziyle kanserin nasıl bir bağlantısı var? Uzun yıllardır konuyla ilgili çalışan ve kanser hakkında bir de kitap yazan Dr. Sevil Öz uyarıyor: “Bizi kanser yapan her şey küresel ısınmaya, küresel ısınmaya sebep olan her şey kansere neden oluyor!”
#Kanser HaftasıEşeye bağlı kalıtım konucu, biyoloji dersinde yer alan önemli konular arasında kendisine yer bulmaktadır. Bu anlamda oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı sizin için Eşeye bağlı kalıtım nedir? Eşeye bağlı kalıtım örnekleri ile konu anlatımı şeklinde belirlenmiş durumda olan konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimOtozomol, baskın ve dominant kelimelerinin karşılığıdır. Genler kromozomlarda yer almaktadır teorisi, Walter S. Sutton tarafından ilk kez 20. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Zamanla ulaşılan kanıtlara dayanarak da günümüzde Kromozom Teorisi şeklinde ifade edilmeye başlanmış bulunmaktadır. Kromozom yapıları izlendiği zaman, diploit kromozom sahibi canlılarda iki tür kromozom bulunmaktadır. Otomozomal nedir? Otomozomal baskın ne demek detayları ile derledik.
#Otozomal BaskınKalıtım konusu Biyolojinin son derece büyük öneme sahip olan konularından bir tanesidir. Sınavlarda da öğrencilerin karşısına çıkabilmektedir. Bundan dolayı öğrencilerin kalıtım konusunu iyi bir şekilde anlayarak öğrenmeleri gerekliliği söz konusudur. Dihibrit çaprazlama da kalıtım konusu içerisinde yer almaktadır. Sizin için Dihibrit çaprazlama nedir, nasıl yapılır ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimMiyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.