CNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaDeğerli okurlarım... Birkaç haftadır seçim telaşı, LGS’ye girecek öğrencilerimizin heyecanları sebebiyle, herkesi biraz olsun rahatlatabilmek, stresini gidermek için yazılarımda daha ziyade uzmanlık alanım olan kişisel gelişim ve meditasyon konularına ağırlık vermiştim.
#Serenad AltanBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiAnkara’da iki yıldır yürütülen ‘ABB Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi’nin sonuç raporu açıklandı. Ankara’ya has 5 ilçede üretilen 5 ürün için ‘Garanti Markası’ çalışması yapılacak. Ürünler için markalandırma sistemine gidilerek, katma değer kazandırılması ve pazar payının arttırılması amaçlanıyor.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiHürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 10’uncu durağı Kalecik’teki ‘Hanımeli Kadın Kooperatifi’ oldu. Ünlü Kalecik karası üzümünden ürettiği ürünlerle dünyaya açılan kooperatif, Malezya ve Hollanda’dan sonra İsviçre ve Suudi Arabistan’a ürün gönderimi yapmaya hazırlanıyor. Kadınlar, “Hayallerimiz ve hedeflerimiz büyük” diyor.
#Kalecik Hanımeli Kadın KooperatifiDünyanın en eski bağlarının bazılarının bizim topraklarımızda olduğunu biliyor muydunuz? Hatta daha da ileri gidip bağcılığın anavatanındayız desek, hiç de yanlış bir şey söylemiş olmayız. Türkçeye önoturizm olarak çevrilen bağbozumu turizminin tam zamanı gelmişken bunun için yola çıkacaklara bir rehber hazırladık…
#HürriyetTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 12’nci Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali’nde bağ bozumuna katıldı. Bakan Kirişci, “Üzümde Türkiye’yi dünya 6’ncısı yapan, alın teri ve akıl teriyle toprağa gönül veren, üretime emek veren tüm çiftçilerimize şükran borçluyuz” diye konuştu. Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan da “Kalecik Karası üzümü bir dünya markası” dedi.
#Murat YILMAZTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ankara’nın Kalecik ilçesinde düzenlenen üzüm festivaline katılarak bağ bozumunu gerçekleştirerek üzüm topladı. Bakan Kirişci, eşi Hanife Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan üreticilerle sohbet ederek bağ bozumunu gerçekleştirdi.
#Vahit KirişciKadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) yürütücülüğünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ve KADEM Ankara Temsilciliği koordinatörlüğünde hayata geçirilen ‘Geleneksel Üretimin Genç Gönüllü Elçileri Projesi’ kapsamında gençler, Kalecik ekmeğinin püf noktalarını öğrenerek, üreticilerden üzüm bağlarında pekmez yapımını dinledi.
#KADEMDünyada coğrafi işaretli ürünlerin pazar büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünler, ticaretimizin adeta gizli kalmış hazineleri. Bu hazineleri ticari değere dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
#Gazetehaberleri12 ürünüyle Coğrafi İşaretler listesinde yer alan Ankara’nın 6 ürünü daha tescil bekliyor. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi İşaret katma değer ve istihdam oluşturuyor, üretici gelirlerini yükseltiyor, kırsal nüfusu yerinde tutuyor, tarımsal üretimin çeşitliliğini teşvik ediyor ve özgün ürünlerin gelişmesini sağlıyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLU