Kalecik karası kıtalar arası

Güncelleme Tarihi:

Kalecik karası kıtalar arası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 13:22

Hürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 10’uncu durağı Kalecik’teki ‘Hanımeli Kadın Kooperatifi’ oldu. Ünlü Kalecik karası üzümünden ürettiği ürünlerle dünyaya açılan kooperatif, Malezya ve Hollanda’dan sonra İsviçre ve Suudi Arabistan’a ürün gönderimi yapmaya hazırlanıyor. Kadınlar, “Hayallerimiz ve hedeflerimiz büyük” diyor.

Haberin Devamı

Sıfır sermaye ile üç yıl önce kurulan Kalecik Hanımeli Kadın Kooperatifi, şimdilerde küçük fabrikası ile üretime devam ediyor. Kooperatifin yeni hedefi ise, bölge çiftçisiyle anlaşmalı tarım yapmak. Böylece, Kalecik çiftçisinin üretmesi kooperatifin ise ürünleri işlemesi hedefleniyor. Kooperatif Başkanı Nuray Seymen, çalışmalarını anlattı.

Kooperatifinizin çıkış hikâyesi nasıl oldu?

Kooperatif 2019’da 8 üye ile Kalecik Belediyesi’nin desteğiyle kuruldu. Kalecik’te kurulan ilk kadın kooperatifiyiz. Normalde evimizde de üreten, çalışan ve aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardık fakat bunu satışa sunabilmek oldukça zordu. Kalecik Belediye Başkanı Sayın Duhan Kalkan özellikle Kalecik ürünlerinin mutfaklarda, raflarda yer almasını istedi. Bizim için de bir fırsat oldu. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve Ankara Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız destekle kurduğumuz tesisimizde üretime katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Ayrıca Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ile çalışan ve garantörlüğünü sağladıkları tek kooperatifiz.

Haberin Devamı

Kalecik karası kıtalar arası

BİR YILDA 17 TON PEKMEZ 15 TON SİRKE

Kooperatifinizden hangi ürünler çıkıyor?

İlçemizin coğrafi işaretli üzümünden ürettiğimiz sirke, pekmez, üzüm suyu, üzüm çekirdeği yağı var. Bunun yanında çam, ceviz, kavun, elma, alıç sirkelerimiz, meyve kuruları ve Kaleiçi unundan ürettiğimiz eriştelerimiz bulunmakta. Bir yılda 15 ton sirke, 17 ton pekmez, 7 ton da erişte ve tarhana ürettik. Daha fazla kadınla üretimimizi arttırarak ürün yelpazesini genişletmeye çalışıyoruz. Kooperatifçiliği yaşayarak öğreniyor ve var gücümüzle çalışıyoruz.

Satış noktalarınız var mı?

Ürünlerimiz Kalecik Belediyesi’nin satış ofisi ve Başkent Market’te yer alıyor. Bunun haricinde www.kalecikhanimeli.com ve bazı e-ticaret sitelerinden de online olarak ürünlerimizin siparişi verilebiliyor. Yurt dışına da ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Hollanda ve Malezya’ya gönderim sağladık. İsviçre, Suudi Arabistan ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Hayallerimiz ve hedeflerimiz büyük.

Haberin Devamı

Kalecik karası kıtalar arası

ÇİFTÇİ ÜRETECEK KOOPERATİF SATACAK

Farklı ürün çalışmalarınız ne durumda?

Şu an bir soğuk sıkım makinesi aldık onunla da üzüm çekirdeği yağı çıkartıyoruz. Yakın zamanda çörek otu ve badem yağı çıkartacağız. Önümüzdeki dönem çiftçi ile görüşerek anlaşmalı tarım yapmayı planlıyoruz. Böylelikle Kalecikli çiftçi üretecek, Hanımeli Kooperatifi işleyerek satışa sunacak. Çiftçileri kooperatife üye yaparak birlikte güzel işlere imza atacağız.

Kooperatifin kadınlarda katkısı nasıl? Diğer kadınlara da tavsiye eder misiniz?

Kalecik küçük bir ilçe ve burada kadın istihdamı merkeze yakın ilçelere göre daha az. Kadın kooperatifine gelen kadınlarımız ayakları üzerinde durarak ekonomiye, aile bütçelerine katkı sağlamaya başladılar. Ailelerine çocuklarına ve tüm kadınlara örnek oldular. Kadınlar, elindeki imkânlarla en iyiyi isteyip başarabilir. Sıfır sermaye ile kurduğumuz kooperatifimizin artık küçük bir fabrikası var. Yurt içi, yurt dışı Kalecik ürünleri ise artık raflarda... Bizim için başarının en somut örneği budur.

Haberin Devamı

Kalecik karası kıtalar arası

FARKI ‘MİKRO KLİMA’ İKLİMİ

Hanımeli Kadın Kooperatifi’nin Başkanı Nuray Seymen coğrafi işaretli Kalecik karası üzümünün özelliğini ise şöyle anlattı:“Bulunduğumuz ilçe mikro klima özelliğine sahip ve coğrafi işaretli üzüm başka hiç bir bölgede yetişemiyor. Kalecik karasının fidelerini başka yere götürüp dikiyorlar ama asla aynı özelliği göstermiyor. Buradaki üzümün en önemli özelliği 7 çeşit meyvenin aromasını taşıyor olması. Yoğun bir aroması var bu hiçbir üzümde yok. Bizi ve bizim ürünlerimizi diğer ürünlerden ayıran en büyük özellik budur.

BAKMADAN GEÇME!