Dünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkYeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeÖnümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramGünaydın mesajları sevgiliye, arkadaşa, komik, kısa, resimli mesajlar göndermeye vesile oluyor. 2024 Günaydın sözleri ile eşe ve dosta iyi sabahlar temennilerinizi iletebilirsiniz. Resimli, uzun ve kısa pek çok seçeneği barındıran günaydın sözleri arasından en güzel, etkileyici, romantik, aşk dolu, çiçekli ve kahveli pek çok mesajı göndermek istediğiniz kişiye özel olarak seçebilirsiniz. Erkek ya da kız fark etmek sizin istediğiniz herkes için rahatlıkla uygun mesajları sayfamızda bulabilirsiniz. İster pazartesi, ister cuma ya da haftanın son günü pazar için muhteşem ve mükemmel günaydın mesajları ve sözleri bir arada..
#GünaydınBursa'nın Orhangazi ilçesinde 21 yıldır üretilen, hikayesi, ismi ve lezzetiyle dikkati çeken "Duvalı" tatlı, birçok şehirden ilgi görüyor. Deneyenler tarafından diğer sütlü tatlılara benzetilen ve tarifi kimseyle paylaşılmayan tatlıyı yemek için kimi müşteriler Orhangazi'ye gelirken, farklı şehirlerdekilere ise kargoyla gönderiliyor.
#Yöresel LezzetlerYoğun iş hayatının stresli ortamından uzaklaşmak adına başladığı spor, yazılımcı Mustafa Dülger’in hayatını değiştirmiş. Dülger, formunu korumak adına tükettiği fıstık ezmesinin tadını beğenmeyince “Ben ballı fıstık ezmesi üretebilirim” diyerek hareket geçmiş. Çevreden talep de gelince girişimin fitili ateşlenmiş. 30 metrekarede 2 mutfak robotuyla ‘Mıstık Fıstık’ markasıyla kuru meyve ezmesi üretmeye başlamış. Bugün 40 çeşit ürüne ulaşan Dülger’in hedefi ise bu alanda global bir oyuncu olmak.
#1Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanGelinim Mutfakta limonlu tiramisu tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Kakaolu ve kahveli yapmaya alışık olduğumuz tiramisu bu kez farklı bir lezzetle beş çaylarınıza konuk oluyor. Peki, evde kolay limonlu tiramisu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, damak çatlatan limonlu tiramisu tarifi ve yapımı...
#Limonlu TiramisuBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveYazın gözde tariflerinden parfe pek çok çeşidiyle sıcak havaları ferahlatmaya geliyor. Üstelik kolay malzemeleri ve pratik yapımı ile parfe tarifi dondurma alternatifi olarak da sunulabilir. Peki, evde parfe nasıl yapılır? İşte, en çok tercih edilen limonlu, meyveli ve kahveli parfe tarifi ve malzemeleri...
#ParfeGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1Karpuzlu, mangolu, kivili, kavunlu... Marshmallowlu, sakız ya da kahveli... Birbirinden farklı aroma ve rengârenk tasarımları ile özellikle gençler arasında salgın gibi yayılıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın başı tek içimlik “puff” denilen elektronik sigara ile dertte. Öyle ki Fransa kolları sıvadı. 8-12 Euro arasında satılan (Türkiye’de 350-450 lira arası) puff sigaraların satışı yasaklanıyor. Bizde satışı zaten yasak ama internetten -yaş denetimi olmadan- kolayca alınıyor. Okul yolu üzerine sıralı seyyar tezgâhlardan da almak mümkün. Oysa gençler arasında giderek popüler hale gelen bu pufflar içindeki likit ve ısı ile temasından dolayı bildiğimiz tütün ürünlerinden 2 kat daha tehlikeli.
#Mehmet DinçBol peynirli, kremalı, altında incecik çıtır tabanı ve üzerinde meyveli sosuyla cheesecake kimilerine göre dünyanın en güzel tatlısı. İspanyol ‘kuzeni’ San Sebastian cheesecake’le de yerini iyice sağlamlaştırdı. 30 Temmuz Dünya Cheesecake Günü madem, benim de peynirli pastalarla ilgili birçok önerim var.
#CheesecakeÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeYaz konserleri tam gaz devam ediyor. Kenan Doğulu, Mabel Matiz ve Selda Bağcan, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneye çıkacak. Fazıl Say ‘Dünya Anne’ isimli eseriyle AKM’de konser verecek. Ayrıca elektronik müzikseverler için dünyaca ünlü DJ’ler Charlotte de Witte ve Stephan Bodzin bu hafta İstanbul’da olacak.
#AjandaRamazan Bayramı’na sayılı gün kaldı... Sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken ellerimizle yaptığımız ikramlıkları sunabiliriz. Lokumdan tarçınlı mini kurabiyelere, tahinli kuru baklavadan badem ezmesine nefis tariflerim var size. “Yapması bu kadar kolay mıymış” diyeceğinize eminim.
#Bayram SohbetleriCanlı müzik geceleriyle de bilinen Suadiye’deki Folks Kitchen&Cocktail ‘Cadde içindeki bir bahçe’ havasıyla özellikle gençler arasında yemek buluşmaları için de popüler. Uzakdoğu lezzetleri açısından zengin menüsünde, başlangıçlarındaki edamame çeşitleri pek beğeniliyor... Pizza, makarna ve salata seçenekleri de sunan mekânın özellikle kokteylleri öne çıkıyor.
#Suadiye