Bugün Arife... Bayrama saatler kala kentin geleneksel alışveriş merkezi Ulus’ta da bayram hareketliliği yaşanıyor. Arife gününün kendileri için daha yoğun geçtiğini belirten esnaf, kuruyemişten çikolataya, bayramlık kıyafetlerden hediyeliklere kadar birçok ürünü tezgâhında sergiliyor. İçinde bayram sevinci taşıyan vatandaşlar ise uygun fiyat arıyor.
#BayramGüllü, fıstıklı, cevizli, meyveli, kaymaklı ve çikolata kaplı... Kültürümüzün en özel tatlarından. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu lezzet pek çok çeşidiyle her damağa hitap ediyor. Geleneksel reçetelerden modern okunuşlara kadar Türkiye’nin dört bir yanından bayramda ağzınızı tatlandıracak en iyi lokum adreslerini sıraladık.
#LokumBir süredir çok merak ediyordum ama bir türlü fırsat bulup gidememiştim. Şef Ömür Akkor’un Ataköy’deki mekânı Havuş’tan bahsediyorum. Nihayet geçen günlerde uğradım, üstelik şanslıydım çünkü Ömür Şef’in ramazan pideli, Kilis turşulu iftar sofrasına oturdum. Havuş gerçekten de anlatıldığı kadar varmış.
#Melis YılmazTatlılar tıpkı anılar gibi bir kültürün derin izlerini taşır. Kimi zaman bir aşk hikâyesini, kimi zaman da asaleti anlatırlar. İşte kardinalschnitte tam da böyle bir tatlı... Viyana’nın klasik pastacılık dünyasında doğmuş bu zarif lezzet, İtalya ve Avusturya’nın tarih boyunca iç içe geçmiş kültürel bağlarının en tatlı yansımasıdır.
#Danilo ZannaHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanMehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri okulda çikolata üretmekle kalmadı bir de ürettikleri çikolataları bir marka altında satışa sunma aşamasına geldiler. Öğrenciler tarafından okulda üretilen, beyazdan bittere, karamelliden fıstıklıya çeşit çeşit çikolata yakında ‘Asım’ markasıyla piyasada olacak. Çikolata fabrikası gibi çalışan okulun, mutfağından servis alanına kadar tüm bölümleri şık bir restorana benziyor.
#Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu LisesiDünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkYeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeÖnümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramGünaydın mesajları sevgiliye, arkadaşa, komik, kısa, resimli mesajlar göndermeye vesile oluyor. 2024 Günaydın sözleri ile eşe ve dosta iyi sabahlar temennilerinizi iletebilirsiniz. Resimli, uzun ve kısa pek çok seçeneği barındıran günaydın sözleri arasından en güzel, etkileyici, romantik, aşk dolu, çiçekli ve kahveli pek çok mesajı göndermek istediğiniz kişiye özel olarak seçebilirsiniz. Erkek ya da kız fark etmek sizin istediğiniz herkes için rahatlıkla uygun mesajları sayfamızda bulabilirsiniz. İster pazartesi, ister cuma ya da haftanın son günü pazar için muhteşem ve mükemmel günaydın mesajları ve sözleri bir arada..
#GünaydınBursa'nın Orhangazi ilçesinde 21 yıldır üretilen, hikayesi, ismi ve lezzetiyle dikkati çeken "Duvalı" tatlı, birçok şehirden ilgi görüyor. Deneyenler tarafından diğer sütlü tatlılara benzetilen ve tarifi kimseyle paylaşılmayan tatlıyı yemek için kimi müşteriler Orhangazi'ye gelirken, farklı şehirlerdekilere ise kargoyla gönderiliyor.
#Yöresel LezzetlerYoğun iş hayatının stresli ortamından uzaklaşmak adına başladığı spor, yazılımcı Mustafa Dülger’in hayatını değiştirmiş. Dülger, formunu korumak adına tükettiği fıstık ezmesinin tadını beğenmeyince “Ben ballı fıstık ezmesi üretebilirim” diyerek hareket geçmiş. Çevreden talep de gelince girişimin fitili ateşlenmiş. 30 metrekarede 2 mutfak robotuyla ‘Mıstık Fıstık’ markasıyla kuru meyve ezmesi üretmeye başlamış. Bugün 40 çeşit ürüne ulaşan Dülger’in hedefi ise bu alanda global bir oyuncu olmak.
#1Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanGelinim Mutfakta limonlu tiramisu tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Kakaolu ve kahveli yapmaya alışık olduğumuz tiramisu bu kez farklı bir lezzetle beş çaylarınıza konuk oluyor. Peki, evde kolay limonlu tiramisu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, damak çatlatan limonlu tiramisu tarifi ve yapımı...
#Limonlu TiramisuBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveYazın gözde tariflerinden parfe pek çok çeşidiyle sıcak havaları ferahlatmaya geliyor. Üstelik kolay malzemeleri ve pratik yapımı ile parfe tarifi dondurma alternatifi olarak da sunulabilir. Peki, evde parfe nasıl yapılır? İşte, en çok tercih edilen limonlu, meyveli ve kahveli parfe tarifi ve malzemeleri...
#ParfeGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1