Biraz tarçın, birkaç leblebi...

Güncelleme Tarihi:

Biraz tarçın, birkaç leblebi...
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2024 07:00

Mısır, darı, pirinç, buğday gibi tahılların su ve şekerle kaynatıldıktan sonra fermantasyona girmesiyle hazırlanan boza en geleneksel içeceklerimizden. Jürimize kıvamı ve lezzetiyle iyi yapan adresleri sorduk.

Haberin Devamı

Akla ilk gelen yer
Vefa Bozacısı, İstanbul

Fatih’te, eski otantik binasında servis veriyor. Kuruluşu 1876 yılına dayanıyor. Adeta bu içecekle özdeşleşmiş, boza denince akla ilk gelen yer. Ebru Erke ve Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun favorisi. Koray Günyaşar’a göre mayhoş boza sevenlerin gözü kapalı tercihi. Ayfer Yavi de öneriyor. (0212) 519 49 22

Biraz tarçın, birkaç leblebi...

Mısırdan üretiyor 
Karakedi Bozacısı, Eskişehir 

1925’te Hacı Tahir Ürersoy tarafından helvacı olarak faaliyetine başlamış, Koray Günyaşar “Şehirde uğranması gereken noktalardan. Her bardakta çok belirgin bir tazelik hissi var” diyor. Bozayı mısırdan üretiyor. Ebru Erke ve Asuman Kerkez öneriyor. (0222) 231 12 31

Biraz tarçın, birkaç leblebi...

Tatlısını sevenlere
Suadiye Balaban Dondurma, İstanbul

Haberin Devamı

Merkezi Lüleburgaz’da. Edirne ve Tekirdağ’da şubeleri var. Ayfer Yavi “Darı ve mısırdan üretiyor. Geleneksel mayaları sayesinde koyu kıvamlı, yarı tatlı ve hafif mayhoş” diyor. Koray Günyaşar’a göre tatlı boza sevenler için ideal. (0216) 784 04 19

Biraz tarçın, birkaç leblebi...

Bir gün mayalanıyor
Şemikler Bozacısı, İzmir

Karşıyaka’da. Ayfer Yavi “Makedonyalı aile 1978’den beri 3 tahıldan boza yapmaya devam ediyor” diyor. Boza kaynatıldıktan sonra bir gün mayalanıyor. Önünüzde bardağa doldurup tarçın ve leblebiyle sunuyor. Salih Seçkin Sevinç de öneriyor. (0232) 336 43 87

Biraz tarçın, birkaç leblebi...

Kahvelisi, fındıklısı...
Velimeşe Bozacısı Önder, Tekirdağ

Mübadele zamanında bölgeye yerleşenler boza ustalığını geliştirmiş. Salih Seçkin Sevinç “İlçede pek çok bozacı olsa da en ünlüsü burası” diyor. Klasiğinin yanı sıra kahveli, damlasakızlı, fındıklı gibi değişik çeşitler de yapıyorlar. (0542) 696 37 05

Haberin Devamı

Kaşıklaya kaşıklaya
Günnaz Salep Boza, Isparta

Ufak, samimi bir dükkânda hizmet veriyor. Bozalarının kıvamı koyu, kaşıklamaya daha uygun. Salih Seçkin Sevinç “Isparta’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken enfes lezzetlerden” diyor. Koray Günyaşar da öneriyor. (0543) 818 66 90

Helvadan boza...
Soydan Boza, Bilecik

Pazaryeri ilçesinde. Salih Seçkin Sevinç “Özel taş değirmenlerde ezilen susamdan yapılan tahin ve şekerle hazırlanan Pazaryeri helvasından boza yapıyorlar. Bulgaristan göçmeni bir aile tarafından 82 yıldır işletiliyor” diyor. (0228) 381 21 04

Meyveli çeşitleri de var
Ömür Bozası Pastanesi, Bursa

Pek çok kültüre ev sahipliği yapan ilimiz bozasıyla da öne çıkıyor. Salih Seçkin Sevinç “Bursa’da birçok bozacı var ama Kent Meydanı’ndaki bu pastaneninkini içmenizi mutlaka öneririm” diyor. Yoğun kıvamlı hazırlıyor. Meyveli boza çeşitleri de var. (0224) 254 10 36

Haberin Devamı

En eskilerden biri
Ali Koka Boza, Sakarya

Adapazarı’nda. Kurucusu Ali Koka 1884’te boza ve limonatacılık yapmaya başlamış. Koray Günyaşar “Balkan kökenli boza dükkânı. Özellikle soğuk havalarda yolu uzatıp Sakarya’ya girme sebebi” diyor. (0537) 466 48 47

Hem ekşi hem tatlı
Beyaz Saray Dondurma ve Boza, İstanbul

Fatih’te Kocamustafapaşa’da. Ufacık bir dükkânda servis veriyor. Hem tatlı hem ekşi boza yapıyor. Küçük cam bardaklarla leblebiyle birlikte ikram ediliyor. Yazın dondurma satışları da var. Koray Gün-
yaşar’ın önerisi. (0212) 586 19 24

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!