Güncelleme Tarihi:
İstanbul Arnavutköy’deki Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde bin 800 öğrenci eğitim öğretim görüyor ve 108 öğretmen görev yapıyor. Bilişim, elektrik elektronik, gıda teknolojisi, grafik tasarım ve fotoğrafçılık ile yiyecek içecek hizmetleri olmak üzere 5 alanda eğitim veren okulda öğrenciler hem eğitim alıyor hem de para kazanıyor. Günlük 7 bin öğün yemek üreten okul yılda ortalama 160 milyon lira ciro elde ediyor. Okulun bu yılki ciro beklentisi ise 180 milyon lira. Devlet hazinesine yılda 14 milyon liralık vergi ve katkı sağlayan okul, ihtiyaç sahibi öğrenciler için de bir program belirledi. Bu program kapsamında okula ait mutfaklarda görev alan yaklaşık 260 öğrenci maddi açıdan destekleniyor. Bu kapsamda öğrenciler yıllık toplam 6 milyon lira gelir elde ediyor.
ÇİKOLATA ATÖLYESİNDE ÜRETİM BAŞLADI
Öğrenciler sadece okul mutfağında değil; Arnavutköy Devlet, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 112 Acil Merkezi ile Arnavutköy Kaymakamlığı’ndaki uygulama restoranlarında da görev alarak hem öğreniyor hem de gelir elde ediyorlar. Öğrencileri en çok heyecanlandıran bölümlerden biri de bu yıl kurulan ‘çikolata atölyesi’. Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Süleyman Koçoğlu, bu atölyede öğrencilere çikolata yapımının inceliklerini öğrettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Şimdilik 6 çeşit çikolatamız var ama bunları artırmayı planlıyoruz. Çikolatamızın ismi ve paketleri hazır. Çok yakın bir zamanda bu tatları ‘Asım’ markasıyla satışa sunacağız. Bu ismi öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte belirledik. Okulumuzun adını oluşturan Mehmet Akif Ersoy’un ‘Asım’ şiirinden yola çıktık. Tamamen el yapımı olan bu çikolatalarımızda hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmıyoruz. Okulumuzdaki öğrencilerimizin neredeyse hepsi çikolata atölyesinde üretime katkı sağlamak istese de aralarından seçmek zorunda kalıyoruz. Hepsinin çikolata yapmaya yoğun bir ilgisi var.”
FISTIK DOLGULU BEYAZ ÇİKOLATA FAVORİ
Bu senenin başından beri çikolata atölyesinde çalışan 10’uncu sınıf öğrencisi Ferah Ecrin Nur Buldum, “Burada fıstıklı, fındıklı, karamelli, kahveli ve nar kurulu içeriğine sahip beyaz, sütlü ve bitter çikolatalar yapıyoruz. En çok tercih edilen ise fıstık dolgulu beyaz çikolatamız. Çikolatayı yemeyi de yapmayı da çok seviyorum” dedi.
‘AKİF’İN SOFRASI’NDA 3 KAP YEMEK 25 LİRA
Okulun içinde bir de ‘Akif’in Sofrası’ adıyla butik bir restoran hizmet veriyor. Öğretmenler bu alanda 3 çeşit yemeği 25 TL’ye yiyebiliyor. Bu restoranda yemek menüleri aylık olarak belirlendikten sonra öğrenciler, gün gün yapacakları yemekler için ocağın başına geçiyor. Aynı zamanda okulda ihtiyaç sahibi olan öğrenciler de bu alanda yemeklerini yiyebiliyor. Bu alanda toplanan ücret ise okulun döner sermayesine katkı sağlıyor.
DÜNYA MUTFAĞINDAN LEZZETLER
‘Akif’in Sofrası’nın genç aşçılarından 12’nci sınıf öğrencisi Sedef Hanım Çolak, “Stajımı okulun bu restoranında tamamlıyorum. Sabahın erken saatlerinde buraya gelip önce alanı topluyor ve temizliyoruz. Çatal, kaşık, tepsi ve tabakları kullanıma hazır hale getiriyoruz. Saat 11.30 itibarıyla yemek servisimiz başlıyor. Saat 13.30’a kadar süren öğle yemeğinin ardından restoranımızı kapatıyoruz” diye konuştu. 10’uncu sınıf öğrencisi Yusuf Günbeyi ise, “Fransız ve İspanyol mutfaklarına oldukça ilgiliyim. Okulumuzun restoranında da ara sıra dünya mutfağından yemekler çıkarıyoruz. Yemeklerimizi yiyen öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız da menülerimizden memnun. Okulumuzun sağladığı bu imkan sayesinde mesleğimize daha hazır şekilde başlayabileceğiz” dedi.
PROFESYONEL MUTFAK YALNIZCA EĞİTİM İÇİN
Yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerinin restorandaki mutfağının yanı sıra bir de ‘uygulama mutfağı’ var. İhtiyaç duyulan her türlü ekipmanın bulunduğu mutfakta aynı anda yaklaşık 15 öğrenci yemek yapabiliyor. Okulun bu alanı sadece öğrencilerin eğitimi için kullanılıyor ve yapılan yemekler satışa sunulmuyor. Profesyonel bir işletme gibi tasarlanan mutfakta müfredattaki konular işleniyor. Okulun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Asena Çelebi, “Bu mutfak sürekli öğrencilerle dolu oluyor. 9’dan 12’nci sınıfa tüm alan öğrencilerimiz burada yemek yapmayı a’dan z’ye öğreniyor. Diğer yandan bu mutfaktaki derse girmeyen çocuklar ise döner sermaye kapsamındaki hastanelerdeki mutfakta profesyonel aşçı olan usta öğreticilerimizle uygulama yapma imkanı buluyor. Yani hastanedeki mutfaklar da okulumuzun uygulama atölyesi olarak kullanılıyor” diye konuştu.