Vietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#KahveBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveKahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#1Evde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#GazetehaberleriGastronomi yazarı ve kahve danışmanı Cenk Remzi Girginol, 2002'de 250 gram olan kişi başı kahve tüketim miktarının bu yıl 1 kilograma ulaştığını belirterek, "Salgın sürecinde kahve, evde kalmanın ve internet sitelerinden daha rahat ulaşmanın verdiği kolaylıkla evlerimize daha çok girmeye ve tüketilmeye başladı" dedi.
#KahveÖzel ve önemli günlerimizden olan bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarının genellikle dışına çıkılıyor. Tatlı ve çikolata tüketimi artarken, aşırı yemek yemek ayrıca çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi de oldukça artabiliyor. Kurban bayramında beslenme önerilerini Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.
#Kurbanbayrami2020Türkiye’de yeni markalarla büyümesini sürdüren kahve sektörü, genç girişimcileri de peşinden koşturuyor. Bu yıl 6 şube ile coffee shop trendi ile hizmet vermeye başlayan Coffee Gutta’nun Yönetim Kurulu Başkanı Kamber Çal, “Bugün markaya yapılan 100 bin liralık yatırım 1 yılla geri dönüyor” diye konuşuyor.
#Kahve‘İstanbul Kahve Festivali’ni açıldığı gün, yani geçtiğimiz Perşembe ziyarete giderken “20-30 tane stand vardır. Hipster kardeşlerimiz deli profesör laboratuarı dekorunu andıran imbikli sistemlerden kahve içiyordur” diye düşünmüştüm. Bu fikirleri kendime sakladığım iyi olmuş. Bugün kapanacak festival, Türkiye’nin son sevdasını iyi özetliyor.
#Kanat Atkaya‘İstanbul Kahve Festivali’ni açıldığı gün, yani geçtiğimiz Perşembe ziyarete giderken “20-30 tane stand vardır. Hipster kardeşlerimiz deli profesör laboratuarı dekorunu andıran imbikli sistemlerden kahve içiyordur” diye düşünmüştüm. Bu fikirleri kendime sakladığım iyi olmuş. Bugün kapanacak festival, Türkiye’nin son sevdasını iyi özetliyor.
#KahveÜlker Grubunun hazır kahve pazarındaki markası Cafe Crown, özellikle gençlerin kahve tüketim alışkanlıklarını arttırmak ve genel olarak da kahve pazarını büyütmek amacıyla "Genç Türk Kahvesi" adıyla Türkiye’de ilk hazır Türk kahvesini çıkardığını açıkladı. Cafe Crown, "Birarada" kategorisindeki ürün sayısını da toplam 7 adede çıkardı.
Espresso ve cappuccino'larıyla tanınan İtalyan Segafredo üç kuşaktan beri kahve üretimi yapıyor. 2002'den bu yana Segafredo'nun Türkiye'deki dağıtımını ve pazarlamasını yapan Metropolitan Gıda'nın ortaklarından Faruk Dak, Türkiye'deki kahve pazarının 100 milyon dolarda kaldığına dikkat çekiyor. Dak'a göre Türkiye, kahve tüketiminde henüz Avrupa'nın çok gerisinde.<br>
Ramazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeAtıksız mutfak üzerine uzman aşçı Özge Şahin’in yeni kitabı çıktı. Mutfak kültürünün ve gıda tüketim alışkanlıklarımızın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verip reçetelerini paylaşan Şahin’le konuştuk: “Artık bu bilinçsiz tüketimin gezegenimize verdiği zarar göz ardı edilemez bir noktaya geldi.”
#Melis YılmazDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeSosyal medyada yoğun takipçiye sahip olan Yasin Aydın, Ankara’nın içme suyuyla ilgili yaptığı testin videosunu paylaşarak Polatlı suyunun ‘içilemez’ olduğunu belirtti ve kullanılmaması gerektiğini savundu. Video panik oluştururken ASKİ Genel Müdürlüğü, Polatlı suyu için, “Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Ekim 2024 tarihinde alınan numuneler üzerinde yapılan analiz sonuçları incelendiğinde herhangi bir uygunsuzluğun olmadığı görülmüştür” açıklaması yaptı.
#AnkaraKahve tüketimi ve kanser arasındaki ilişki konusunda bugüne kadar pek çok araştırma yapıldı. Faydaları olduğu kadar zararlarını da olan kahvenin türü, tüketim şekli ve dozu vücuda etkisi üzerinde oldukça önemli kriterler.
#Kahve