Bilin bakalım, dünyanın en kaliteli kahvesi nerede ve nasıl üretiliyor? En kaliteli kahvenin Endonezya’da üretildiğini söylesek kimse şaşırmaz ama nasıl üretildiği şaşırtıcı.
Paradocurus adlı etobur memeli bir hayvan yaşıyor Endonezya’daki adalarda ve bu hayvan kahve ağaçlarındaki en kaliteli kahve çekirdeklerini yiyor. Asıl şaşırtıcı olan ise, kahve çekirdeklerinin bu hayvanın midesinde öğütülmeden durabilmesi. Çekirdeklerde meydana gelen tek değişiklik, paradocurusun midesindeki enzimlerin onları fermantasyona uğratması.
Midede bir çeşit aroma kazanan kahve çekirdekleri dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri olma unvanını hak ediyor. Sumatra ve çevre adalarda yaşayan kahve üreticileri, bu hayvanın böyle bir özelliğe sahip olduğunu nasıl keşfetmişler bilinmez ama akıllılık edip paradocurus beslemeye başlamışlar. Akıllı kahve üreticilerinin bu yolla toplayabildikleri kahve miktarıysa dünya üzerindeki kahve tüketim miktarını göz önünde bulunduracak olursak çok az. Yılda yalnızca 250 kilo... Ve belki onu bu kadar değerli yapan da kısıtlı miktardaki üretim. Hani bir hikaye vardır, tavuk altın yumurta yumurtlar ve "parlak zekalı" insan da tavuğu kesip altın yumurtaların hepsine birden sahip olmak ister. Ve elinde kalan sadece ölmüş bir tavuk olur. İşte bu kez hikayenin sonu öyle bitmiyor ve insan zekasını konuşturup altın yumurtlayan tavuğu en iyi şekilde beslemeyi seçiyor.
Ispanaklı içli köfte
Malzeme listesi
á 2 su bardağı köftelik ince bulgur
á 1,5 su bardağı ılık su (sıcağa yakın olmalı)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 adet yumurta
á 2 yemek kaşığı un
İç harcı için;
á 200 gr. yağsız kıyma
á 1 demet ıspanak (250 gr. kadar)
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
10 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Ispanağı yıkayıp incecik dilimleyin. Üzerine tuz serpip iyice ovun. Soğanları incecik doğrayın. Sıvıyağ ve soğanı geniş ve derin bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine kıymayı ekleyip karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Ispanağı ilave edip tuz ve karabiberi serpin. 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Ispanağı çok kavurursanız sulanır, sulanmadan ocaktan almanız gerek. Bulguru geniş bir tencereye koyun. Üzerine sıcağa yakın haldeki suyu gezdirin. Yumuşayıp kabarması için 5 dakika bekleyin. Tuz ve karabiberi serpip yumurtayı kırdıktan sonra elinizi sık sık suya batırarak yoğurmaya başlayın. 7-8 dakika, karışım macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Unu da ekleyip elinizi yine sık sık suya batırarak 5 dakika daha yoğurun. Bulgur hamuru iyice yumuşadığında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Köftelerin içini işaret parmağınızla bastırarak oyun. Yaptığınız çukurlara ıspanaklı harçtan 2-3 tatlı kaşığı kadar doldurun. Oyuk kısımların üzerini kapatıp köfteleri yuvarlayın. Ispanaklı harçtan biraz artacaktır. Onu da köftelerin altına yerleştirebilirsiniz. En az 2 litre suyu derin bir tencerede kaynatın ve içine tuz atın. Su kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra, hazırladığınız köfteleri beşer beşer suya aktarın. Önce dibe çöken köfteler piştikçe suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Yaklaşık 10’ar dakika haşladığınız köfteleri el kevgiri yardımıyla süzerek sudan çıkarın.
Keten tohumlu kepekli ekmek
Malzeme listesi
á 5 su bardağı kepek unlu karışım (çavdar unlu ya da yulaf unlu karışım da kullanabilirsiniz)
á 1 paket (11 gr.) instant maya (42 gramlık yaş maya da kullanabilirsiniz)
á 2 çay kaşığı tuz
á 2 su bardağı ılık su (300 ml)
Üzeri için;
á 3-4 yemek kaşığı süt
á 2 yemek kaşığı keten tohumu
á 1 yemek kaşığı çörekotu
á 1 yemek kaşığı susam
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Kepek unlu karışımı derin bir kaba koyup üzerine tuzu serptikten sonra elinizle karıştırın. Toz instant mayayı kullanmanızı öneririm. Toz mayayı da serpiştirin ya da yaş mayayı ufalayarak ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ılık suyu azar azar aktarıp elinize yapışan cıvık bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Elinizi hamurdan çıkarıp hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamur iyice kabaracak ve artık elinize de çok az yapışacaktır. Diğer taraftan, geniş bir kek kalıbını 2 çay kaşığı sıvıyağla iyice yağlayın. Elinizi suyla ıslatarak hamuru kalıba yerleştirin. Hamuru bu kalıpta 30 dakika daha bekletin. Üzerine fırça yardımıyla ya da elinizle sütü sürüp çöreotu, keten tohumu ve susamı serpiştirin. Fırının alt rafına su dolu bir kap koyun. Bu su ekmeğin kabuğunun yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Ekmeği 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında iyice kabarıp üzeri kızarıncaya kadar, 25 dakika pişirin. İsterseniz ekmeği normal unla da yapabilirsiniz.