Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut Attar21.yüzyılda gerek ülkemizde gerekse dünyada en sık görülen ve etkileri itibari ile en tehlikeli hastalıkların başında obezite gelmektedir. Obezitenin etkilerini doğru anlatabilmek için öncelikle obeziteyi ve sebeplerini doğru tanımlamak gerekir. Op. Dr. Türker Karabuğa, tüm yönleri ile obeziteyi anlatıyor.
#ObeziteFiziksel ve psikolojik şiddet günümüzde giderek artan önemli bir toplumsal sorunlardan biridir. Dünya sağlık örgütü (WHO) şiddetin tanımını “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma ihtimali bulunması” olarak yapmaktadır.
#ŞiddetPolikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemidir. Her bir PCOS vakası bir diğerinden farklıdır ve farklı şekillerde belirti verir. Bundan dolayı da PCOS’unda gerçeklerle hurafelerin birbirinden ayrılması önemlidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, PCOS’lu her kadının bilmesi gereken 10 şaşırtıcı gerçeği anlattı.
#Polikistik Over SendromuPolikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemidir. Her bir PCOS vakası bir diğerinden farklıdır ve farklı şekillerde belirti verir. Bundan dolayı da PCOS’unda gerçeklerle hurafelerin birbirinden ayrılması önemlidir.
#Pcos“Aile içinde anne baba, birbirlerine öfke ve saldırganlık içeren davranışlarda bulunuyor ve çocuklar çevrelerinde sorunların öfke yoluyla çözümlendiğini görüyorlarsa, saldırganlığı sorun çözücü bir davranış olarak öğrenirler” diyen Uzman Psikolog Beril Papuççuer Ceylan, aile içinde yaşanan durumların çocukların psikolojisine nasıl yansıdığını anlattı.
#SaldırganlıkGünümüzde kadına uygulanan şiddet denildiğinde akla ilk olarak fiziksel şiddet gelmektedir. Oldukça ön planda olan ve sık karşılaşılan fiziksel şiddet, kadının bedensel bütünlüğünü zedeleyici ve fiziki yapısına müdahale şeklinde görülmektedir. Kaba kuvvetle beraber cezalandırma ya da korkutma amaçlı uygulanan fiziksel şiddet; yaralanma kırılma, burkulma, zedelenme gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
#Kadına ŞiddetSağlık Bakanlığı istatistiklerine göre yılda 8.6 milyon kişi ruh ve sinir hastalıkları nedeniyle doktora başvuruyor. Gerek bu başvurular gerekse antidepresan kullanımı her yıl artıyor. 5 yılda antidepresan kullanımı % 25.6 arttı. Psikiyatri uzmanları, rakamlardaki artışın bir kısmının hastalık hakkında farkındalık ve başvuruların artması ile ilgili olabileceğini belirtiyor.
#Gazetehaberleri- NEÜ Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğuz:- "Gebelik, depresyonun ortaya çıkması riskini artırmazken, doğum sonrası dönem bu riski artırıyor. Normal dönemlere göre, doğum sonrası depresyonun ortaya çıkma riski ortalama 4 kat daha fazla"- "Doğum sonrasındaki depresyon çok uzadığı takdirde anne-çocuk arasındaki duygusal iletişim çok ciddi anlamda sekteye uğrayabiliyor"
MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ PSİKİYATRİ BÖLÜMÜ’NDEN YRD. DOÇ. DR. ŞABAN KARAYAĞIZ, "DOĞUM VE SONRASI, ANNE OLAN HER KADININ YAŞAMINDA BİYOLOJİK, PSİKO-SOSYAL VE EKONOMİK DEĞİŞİMLERİN YAŞANDIĞI BİR DÖNEMDİR. DOĞUM SONRASI DÖNEMDE KADINLARIN % 70-85’İNDE PSİKOLOJİK SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLMEKTEDİR. AĞLAMA KRİZLERİYLE GÖSTEREN ENDİŞE, HÜZÜN VE DEPRESYON BUNUN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİDİR" DEDİ.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olması dolayısıyla Türk Psikiyatri Derneği'nden açıklama geldi. Doç. Dr Ayşe Devrim Başterzi, Doç.Dr. Leyla Gülseren, Prof.Dr. Şahika Yüksel kadın erkek eşitsizliğinde ülkemizin hala çok kötü durumda olduğunu belirtti. Yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:
Türk Psikiyatri Derneği, kadının eğitimsizliğinin, emeği karşılığında ücret almamasının, erkeklerden daha düşük ücret almasının ve sosyal konumunun daha düşük olmasının şiddete uğramasını arttırdığını belirtilerek, “Kadına yönelik şiddet sonucunda kadınların bedensel, ruhsal, cinsel ve üreme sağlıkları bozulmakta, gebelik ve lohusalık döneminde sağlık problemleri ile karşılaşılmaktadır” denildi.
Bu yazıyı, geçen hafta görüştüğüm bir hastanın tedavi yanlışlarını görünce yazmaya karar verdim. O hastanın neredeyse on yıldır tiroit yetmezliği vardı, buna rağmen hastalığı, özellikle tedavisi konusunda son derece yanlış bilgilere sahipti. Bana gelme nedeni de zaten bu yanlış ve noksanlıklardan kaynaklanan bazı sorunlardı.