Polikistik Over Sendromu Olan Kadınların Bilmesi Gereken 10 Gerçek

Güncelleme Tarihi:

Polikistik Over Sendromu Olan Kadınların Bilmesi Gereken 10 Gerçek
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2019 11:55

Polikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemidir. Her bir PCOS vakası bir diğerinden farklıdır ve farklı şekillerde belirti verir. Bundan dolayı da PCOS’unda gerçeklerle hurafelerin birbirinden ayrılması önemlidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, PCOS’lu her kadının bilmesi gereken 10 şaşırtıcı gerçeği anlattı.

Haberin Devamı

1. PCOS tahmin ettiğinizden daha sıktır

Bazen bu hastalıkta kendinizi cephede yalnız kalmış asker gibi hissedebilirsiniz ama merak etmeyin yalnız değilsiniz.

İstatistikler üreme çağındaki kadınlar için yüzde 6-8’lik bir oran verse de gerçek biraz daha fazladır. Son araştırmalar normal adet gören kadınlar arasında da PCOS’nun hafif formlarının olabileceğini göstermiştir. Yani PCOS oldukça sıktır ve bazen uzun zaman tanı konamayabilir.

2. Tedavi edilebilir

Şimdiye kadar PCOS’nu iyileştirebilecek bir yöntem bulunamamıştır ama tedavisi mümkündür. Doktorunuzun önerdiği her şey hastalığın doğru yönetilmesini sağlar ki bunlar diyet, hayat tarzı değişikliği, egzersiz, ilaç tedavisi vb gibi hormonal dengeyi ve insülin seviyesini dengeleyecektir.

3. PCOS yumurtalıklarla sınırlı değildir

Haberin Devamı

PCOS adı sizi yanıltmasın. Bu tanıyı alan her kadın kistik yumurtalara sahip değildir. PCOS belirtileri gösteren pek çok kadın normal overlere sahiptir. Ama başı çeken endokrin problemlerden dolayı kalp, karaciğer sağlığında bozulma, akne ve depresyon gibi hastalıklarla karşı karşıyadır.

4. Belirtiler kafa karıştırabilir

Yukarda belirttiğimiz gibi uzun süre tanı konamayabilir. Çoğu kadın tedaviyi düzensiz adetler veya gebe kalmada güçlükle karşılaşıncaya kadar düşünmez.

5. İnsülin işlevi PCOS'da kritik rol oynar

PCOS’lu kadınların yüzde 50-70’inde farklı derecelerde insülin direncine rastlanır. Geri kalan yüzde 30’unda klinik olarak buna rastlanmasa da insülin fonksiyonları değişkendir. İnsülin direnci gelişmese de, fazla insülin salgılanması yumurtalıklarda ekstra testosteron üretimine neden olur. Bu nedenle PCOS’nu kontrol altında tutmanın yolu insülin seviyesini kontrol etmekten geçer. Bunun için diyet ve egzersiz şarttır.

Polikistik Over Sendromu Olan Kadınların Bilmesi Gereken 10 Gerçek

6. Tedavi edilmemiş PCOS, Tip 2 diyabete yol açabilir

PCOS, tip 2 diyabetin öncüsü olabilir. Her ikisinde de insülin direnci ortak noktadır.

Haberin Devamı

7. PCOS'lı olsanız da kilo verebilirsiniz

PCOS’lu pek çok kadın fazla kilolu olmasına rağmen, kilo vermeye çalışmaz. PCOS kolay kilo almanıza neden olabilir ama kilo vermenize engel olmaz. Gebe kalsanız da menopoza girseniz de insülin direnci devam edecektir. İnsülin ve diğer hormonları kontrol altında tutmanın yolu sağlıklı beslenme ve spordan geçer.

8. Akne her zaman erken belirti olarak düşünülmelidir

Sürekli aknelerle başa çıkmaya çalışıyorsanız ve sivilceler hayatınızın bir parçası haline geldiyse bunların sebebi PCOS olabilir. Akne PCOS’nun en erken belirtilerinden biridir. Sebebi de “testosteron” artışıdır. Testosteron artışı yağ bezlerinde daha fazla yağ üretilmesine neden olur. Yağ salgısı ölü cilt hücreleri ve kir ile birleşince akne oluşur. Çalışmalar aknesi olan kadınların yüzde 45’inde PCOS olabileceğini göstermiştir.

Haberin Devamı

9. PCOS kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenize sebep olabilir

Daima bitkin misiniz? Şaşırtıcı ama bazen bu durum PCOS’nun diğer bir alışılmamış belirtisi olabilir. Düşük derecede inflamasyon bu halsizliğe yol açar. Ayrıca adet öncesi sendromu, PCOS’lu olgularda sık ve daha şiddetlidir. Sağlıklı diyet ve omega 3 desteği bu iltihabi durumu ortadan kaldırır.

10. Akıl sağlığını da etkileyebilir

PCOS’nuzun adette birkaç ay gecikme, akne ya da çocuk sahibi olmada güçlüğe sebep olmasından endişe edebilirsiniz. PCOS’nun akıl sağlığınızı da bozabileceğini biliyor musunuz? Çalışmalar PCOS’lu kadınlarda depresyon, anksiyete ve yeme bozukluğu gibi duygu durum bozukluklarına çok sık rastlandığını ortaya koymaktadır.

BAKMADAN GEÇME!