Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, pandemi döneminde yaşlılarda depresyon durumunu belirlemek amacıyla araştırma yaptıklarını belirterek, "Eğitim durumu, pandemi döneminde yaşlılarda depresyon düzeyini etkiledi. Okur-yazar ve ilkokul mezunu olan yaşlılarda depresyon düzeyi daha yüksek iken eğitim düzeyi yükseldikçe depresyon düzeyi azalıyor" dedi. Araştırmayı, 65 ve daha büyük yaşta, evli 204 kadın ve erkeğin katılımıyla Uzman Melike Pak ile yaptıklarını ifade eden Özmete, şunları kaydetti:
“Bu dönemde yaşlılarda depresyon oranı yüzde 41,3. Koronavirüs sürecinde yaşlı kadınlarda depresyon belirtileri erkeklere kıyasla daha yüksek. Herhangi bir işte çalışmayan yaşlılarda depresyon düzeyi yüksekken, ekonomik durumu iyi olanlarda depresyon düzeyi azalıyor. Kronik hastalıkları olan yaşlılarda depresyon düzeyinin yüksek, sosyal etkileşimi iyi olan yaşlılarda depresyon düzeyinin düşük olduğu belirlendi. Beden imajından ve görünüşünden memnun olan yaşlılarda depresyon düzeyi daha düşük. Yaşlı kadınların görünüşlerinden ve beden imajlarından memnun olmadıkları, yaşlı erkeklerin görünüşlerinden memnuniyetinin daha yüksek olduğu görüldü.”
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE İSTİSMAR ARTTI
Özmete, 15 Haziran'ın Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü olduğunu belirterek, “Koronavirüs sürecinde yaşlı istismarı arttı. Dünyanın en çok yaşlı nüfusa sahip olan kıtası Avrupa'da koronovirüsten vefat edenlerin yarısından fazlasını huzurevlerindeki yaşlılar oluşturuyor. Ülkemizde henüz pandemi ilan edilmeden önce huzurevleri ile ilgili önlemler alınmaya başlandı. Huzurevleri ile ilgili karantina uygulamaları ve sunulan hizmetler sayesinde kontrollü ve başarılı bir süreç izlendi. Diğer toplumsal tedbirler ise yaşlıları korumaya yönelik oldu" dedi.