Geçen hafta ajanslara bir haber düştü: Stockholm merkezli havayolu şirketi SAS (Scandinavian Airlines System -İskandinav Hava Yolları) tarafından kültürel etkileşime vurgu yapmak amacıyla hazırlanan reklam filmi, gelen tepkiler nedeniyle 15 saatin sonunda yayından kaldırıldı.
#BURSAMusakka Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir. Aynı zamanda birçok Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında da yer almaktadır. Birkaç hazırlanış türü bulunmaktadır; patlıcan musakka, kabak musakka, karnabahar musakka ve patates musakka gibi. İşte, musakkanın örneklerinden biri: Tavuklu patates musakka. Peki, tavuklu patates musakka nasıl yapılır?
#Musakka Nasıl YapılırOrta Doğu ve Balkan ülkelerinde sık sık yapılan musakka en sevilen sebze yemeklerinden biri. Musakkanın her hali çok seviliyor; patlıcan musakka, kabak musakka, karnabahar musakka ve patates musakka... İşte, sunumuyla fark yaratmak isteyenler için patatesli porsiyon musakka tarifi...
#MusakkaTürk aile yaşam şeklinin odak noktası olan mutfağın yerleşim düzenini, pişirme araç ve gereçlerini, sunum kaplarını, yiyecek saklama sistemini somut biçimde anlatan mutfak müzelerini çok önemsiyorum. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin öncülük yaptığı bu çalışmalara Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi muhteşem bir müzeyle eşlik etti. Ben de müzeyi ziyaret ettim. Mutfak kültürü mirasımızı gelecek nesillere aktaran bu kıymetli çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum.
#Sahrap SoysalYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#YunanistanGeçen haftaki Kavala yazımda Kavala ve Thassos Adası’nın bize sandığınızdan uzak olmadığını, sabah erken saatte çıkacağınız bir yolculukla öğle saatlerinde adada kahve leyfi yapabileceğinizi vurgulamış, önce Kavala’yı anlatmıştım. Bu haftada Thassos (Taşöz) Adası notları ile karşınızdayım.
#BursaKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciGazeteci yazar Aynur Tartan, yeni kitabı ‘Bak Mutfakta Barış Var!’da Anadolu’nun bin bir lezzetini dostlarının tarifleriyle harmanladı. Kitap, hepimizi barış üzerine bir kez daha düşünmeye, ağzımızın tadını bozmadan, barışın sofrasında yaşamaya davet ediyor.