Yaz sebzelerine veda etmeden...

Havalar hafif hafif serinlemeye başlayınca elimiz de hemen iç ısıtan o sulu yemeklere gidiyor. Yaz patlıcanlarıyla kabaklarının son demlerini kaçırmamak için nefis iki tarifim var...

Haberin Devamı

Yaz sebzelerine veda etmeden...
Balkan usulü musakka (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 3 orta boy patlıcan
(alacalı soyulmuş)
◊ 1 patates (küçük küp doğranmış)
◊ 1 orta boy kuru soğan
(halka doğranmış)
◊ 2 yeşil sivri biber (doğranmış)
◊ 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı
(veya 1 yemek kaşığı tereyağı)
◊ 4’er çay kaşığı tuz,
karabiber, kimyon
◊ 1 su bardağı sıcak su

Sosu için

◊ 1 su bardağı süt
◊ 3 yumurta
◊ 3 yemek kaşığı yoğurt
◊ 1 çay kaşığı karbonat
◊ 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (veya cheddar)

NASIL YAPARIM?

◊ Patlıcanları kuşbaşı doğrayın.
1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz 1 litre suya koyun. Yarım saat bekletin.
◊ Geniş bir tencerede soğan, sarımsak ve biberi orta ateşte karıştırarak 5 dakika soteleyin. Patlıcan ve patatesleri katıp 5 dakika daha pişirin. Sıcak suyu ekleyip orta ateşte 5 dakika kaynatın. Ocaktan alıp bir fırın kabına veya borcama aktarın.
◊ Sos için büyük bir kâseye yumurtaları kırın. Süt, yoğurt, karbonat ve rendenin ince kısmıyla rendelediğiniz peyniri koyun. Çatal yardımıyla çırpıp patlıcanlı yemeğin üzerine gezdirin.
◊ Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar 35-40 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Etli ekşili kabak (6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 8 orta boy yeşil dolmalık kabak
◊ 2 orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 1 kg kuşbaşı kuzu eti
◊ 4 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 4 su bardağı sıcak su
◊ 1 adet limonun suyu
◊ 5-6 diş dövülmüş sarımsak
◊ 2 tatlı kaşığı kuru nane
◊ 2’şer çay kaşığı tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Kabakların uçlarını kesip dışlarını kazıyın. Yıkadığınız kabakların her birini uzunlamasına dörde bölüp 3-4 santim kalınlığında doğrayın.
◊ Sıvıyağı geniş bir tencerede orta ısılı ateşte kızdırıp eti tencereye ilave edin. Sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 8-10 dakika pişirin. Soğanı ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra salçaları, tuz ve biberi ilave edin. Birkaç kez daha karıştırın.
◊ Kabakları katıp sıcak suyu da tencereye aktarın. Orta ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
◊ Kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
◊ Limon suyu, kuru nane ve dövülmüş sarımsağı bir kâsede çırpıp yemeğe ilave edin. Karıştırın ve 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Yazarın Tüm Yazıları