Yaz aylarının aranan koylarından biri Kabak koyudur. Birçok aktivite sunması ile beraber deniz ve kumu en iyi şekilde değerlendirme imkanı tanır. Peki, Kabak koyu nerede? Nereye bağlı? Kabak koyuna nasıl gidilir koyda neler yapılır detayları ile derledik.
#Kabak Koyu NeredeİZMİR’de yaşayan biri olarak yaz boyunca telefonunuz hiç susmaz. “Nerede kalalım? Ne yiyelim? Hangi plaja gidelim? Balıkçıda yer yok, tavsiyen var mı?” gibi sorulara çokça maruz kalırsınız. Eşe dosta yardımcı olmak bir yana, bazen biz bile kendi aramızda, “Sahi nereye gitsek, ne yesek?” diye düşünmüyor değiliz. Çeşme ve Alaçatı’da tabii ki çok seçenek var. Ama fiyat ve performans dengesi de önemli! Bir İzmirli olarak 7 yayın boyunca sizlere bu sayfadan rehberlik etmeye çalışacağım. Malum; Çeşme ve Alaçatı sadece denizi, kumu, güneşi, muhteşem plajları, tarihi, doğasıyla değil aynı zamanda zengin gastronomisiyle de ünlü. Tüm bu konularda önerilerimi paylaşacağım. Şimdiden keyifli okumalar olsun.
#1Zengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARGeçen haftaki Kavala yazımda Kavala ve Thassos Adası’nın bize sandığınızdan uzak olmadığını, sabah erken saatte çıkacağınız bir yolculukla öğle saatlerinde adada kahve leyfi yapabileceğinizi vurgulamış, önce Kavala’yı anlatmıştım. Bu haftada Thassos (Taşöz) Adası notları ile karşınızdayım.
#Bursaİstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 26 Mayıs 2021 tarihinde saat 18.00-19.00 saatleri arasında “Çocuk ve Ergenlerin Sınav Kaygısına Bakışları ve Baş Etme Yöntemleri” konulu halka açık çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
#Sınav KaygısıYazın özellikle medeniyetten uzakta sessiz, sakin ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olan Kelebekler Adası diğer adıyla Kelebekler Vadisi olarak da bilinir. Peki, Kelebek Adası nerede ve nasıl gidilir? İşte, karşınızda Kelebek Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında detaylı bilgileri derledik.
Antikçağdan günümüze, bir işaretparmağı gibi sonsuz maviliğin üzerinde sere serpe uzanan Datça’da bu yıl pandemi nedeniyle Badem Çiçeği Festivali düzenlenmiyor. Yine de büyülü yarımadaya gitmek, erken baharın tadını çıkarmak için neden çok: Resim, heykel, seramik, mozaik, doğa ve mitoloji... Siz hangisini tercih ederdiniz?
#DatçaTürkiye’nin en popüler tatil yeri, tabiri caizse St. Tropez’si kuşkusuz Bodrum’dur. Bana göre hem doğal güzellikleri, tertemiz lacivert denizi ve birbirinden güzel plajlarıyla, hem de mekanların çeşitliliği, lezzeti, eğlencesi, servis ve hizmet kalitesi açısından dünyaca ünlü tatil beldelerinden on gömlek üstündür. Keşke bir St Tropez, Ibiza, Mykonos kadar değeri bilinse de kaliteli yabancı turist çeken dünya jet setinin uğrak yeri olabilse…
#Bodrumİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#UrlaMuhteşem doğal güzellikleri ve harika sahil alanlarıyla, Fethiye turizm açısından Türkiye'nin önemli beldelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında dünyanın pek çok yerinden yabancı turist ile yerli turisti çekiyor. Pek çok kişi bu bölge hakkında detaylı bilgi alabilmek adına internetten araştırma yapmaktadır. Peki, Fethiye nerede? Fethiye'ye nasıl gidilir? Fethiye gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Fethiye Nerede?Türk aile yaşam şeklinin odak noktası olan mutfağın yerleşim düzenini, pişirme araç ve gereçlerini, sunum kaplarını, yiyecek saklama sistemini somut biçimde anlatan mutfak müzelerini çok önemsiyorum. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin öncülük yaptığı bu çalışmalara Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi muhteşem bir müzeyle eşlik etti. Ben de müzeyi ziyaret ettim. Mutfak kültürü mirasımızı gelecek nesillere aktaran bu kıymetli çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum.
#Sahrap SoysalEn sık kullandığı küfrü sordum, hepsini söyledi. “Estetikler, silikonlar?” dedim, “Zayıfladıktan sonra halimi görseniz gazetede para toplayıp siz yaptırırdınız” dedi. “Zayıflayınca hayatında ne değişti” dedim, “Kendimle sevişiyorum” dedi... Müziğin çılgın kadını bu! Şimdi o çılgınlığını ekrana taşımaya hazırlanıyor, Kanal D’de müzik yarışması sunacak. İrem Derici’yle röportaj yaparken o kadar güldük eğlendik ki, okurken siz de bu çılgın kadına çok güleceksi-niz...
#İrem DericiHavalar ısınmaya başlayınca hepimizin ruh hali de ufaktan değişmeye başlıyor. Hepimizin içinde kımıl kımıl dolaşan güneşli havaların heyecanı, hayat enerjimizi artırıyor. Her zamankinden daha çok sosyalleşmek, insan içine çıkmak istiyoruz. Neticede cemre suya düşüyor, yaz hemen şuracıkta, içimizi ısıtmayı bekliyor.
#KantinSeferihisar, Ege de lezzettin ilmek ilmek örüldüğü, Türkiye’nin sakin beldesi. Yamaçların ovalarla flört ettiği bereketli toprakların ve denizin birlikte var ettiği Seferihisar mutfağı bu şirin ‘Ege kasabasını’ ziyaret etmek için başlı başına bir neden. Hele bir de ‘ekmek dolması’ var ki eşi benzeri hiçbir yerde yok. Tek sorun ise “Keşke bu kadar yemeseydim” diyen cümlelerle başlayan kalori pişmanlığı.
#Ekmek DolmasıFevzican Abacıoğlu (22) İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi. İstanbul’daki Gezginler Kulübü’nün toplantılarını izliyor, fırsat buldukça Türkiye’nin şehirlerini keşfediyor, izlenimlerini blog’unda yazıyor. Bu yıl Özlem Yücel’in başlattığı Seyahat Bursu’na başvurdu, Hürriyet Seyahat’in desteğiyle ilk yurtdışı yolculuğuna çıktı.
Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye bugünlerde zeytin hasadının en hareketli dönemini yaşıyor. Beşi modern teknolojiyle donatılmış, ikisi geleneksel usul, toplam yedi yağhane hafta sonunda bile harıl harıl çalışıyor. Sokaklar yine sıkılan zeytinlerin kokusuyla doldu. İsmi zeytinle özdeşleşen, ürünleri Osmanlı döneminde ABD’ye kadar ulaşan kasabada bu yıl verim düşük. Çünkü ağaçlar soğuk geçen kışın ardından, mayıstaki çiçeklenme döneminde sağnak yağmurlarla örselendi. Yine de hasat coşkusu eksilmedi. Gazeteci Celal Başlangıç “Zeytin Ağacıyla Yaşayanlar”ın öykülerini anlattığı yeni kitabında, Trilye’ye de geniş yerverdi. Bu bayram tatilinde yolunuz Trilye’ye düşerse sokaklarında geçmişin dünyasına yolculuk yapabilir, zeytin coşkusuna ortak olabilir, Başlangıç’ın kitabında anlattığı zeytin tutkunlarıyla tanışabilirsiniz.
Fethiye sahilindeki ormanlar, eylül sonunda gelen yağışlarla ikinci baharı yaşar. Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi’nin ötesindeki ıssız koylarda, tepelerde yazın kavurucu sıcakları boyunca kayaların, kuru çam yapraklarının altına saklanan sıklamen ve adasoğanları patlar. İki hafta sürecek eflatun günler başlar. Geçen yıl Kabak, Cennet koyları ve Alınca arasında çıktığım dört günlük keşif gezisi işte tam bu döneme rastladı. Gördüklerim unutulmazdı…