Paylaş
Fethiyeliler ise, Kabak Koyu takmış adını. Bakmayın siz son dönemde bu kadar popüler olduğuna. Uzunyurt Köyü’nün ilerisindeki, Fethiye’nin en uç noktası Kabak; (kimileri ona koy diyor bana göre vadi) uzun yıllardır özgürlüğün, “kimsecikler olmasın” kafasıyla tatil yapmanın, ağaç evlerin, imece usulü yemek pişirmenin, yoganın ve kamp hayatının biricik yerleşkesi. Bir kere armut piş, ağzıma düş konformizminden o kadar uzak ki Kabak; eller havaya’cı, “ben sıcak havuzumda Serdar Ortaç eşliğinde buzlu mojito’mu içerim arkadaş”çı zihniyete sahip kardeşlerimin hiç ilgisini çekecek bir yer değil.
Ulaşımı “biraz” zahmetli
Fethiye’yi, Ölüdeniz’i, Faralya’yı ve bin bir uçurumu aşıp Vadi’nin başına vardıktan sonra aracınızı bırakıp aşağıda hangi kampta kalıyorsanız arıyorsunuz. Kamp yetkilileri gelip sizi ve eşyalarınızı 70’lerden kalma nefis jeep’lerle ya da mini traktörle alıp aşağıya, kamp alanına indiriyor. Veya çadırınızı, sırt çantanızı yüklenip kıyın kıyın; kah yürüyerek, kah toto üzerinde kayarak, kah yuvarlanarak aşağıya, vadiye doğru süzülüyorsunuz.
Bu nasıl bitki örtüsüdür kardeşim?
Kabak Vadisi’nin Türkiye’de eşi benzeri olmayan bitki örtüsü zenginliği ilginçtir ki, vadinin tee “buzul çağındaki” buzlanmadan etkilenmeden bugünlere gelebilmesine bağlanıyor. Vadinin en tepesinde yer alan Faralya Köyü’nden ya da vadinin bir parçası olan antik Likya Yolu’nda yapılan doğa yürüyüşleri esnasında zirvelerden bakıldığında, koyun bir su kabağına benzediği açıkça görülebiliyor. İşte Kabak adı da buradan geliyor.
İlk ayak basan çılgın Türk; Turan Pirendeoğlu
Kabak’a 1987 yılına kadar kimsecikler ayak basmamış. İlk yerleşen kişiyse Turan Pirendeoğlu isimli bir gezgin. O kadar ki, Kabak Vadisi’ni görünce, yurt dışındaki yaşamından vazgeçip buraya yerleşmeye karar veriyor. O tarihte elektrik yok. Su yok. bağlanmamış olması ve araçla ulaşılmaması, koya aşık olan Pirendeoğlu’nu caydırmaya yetmez ve araç ulaşımı sıfır. Yapma, etme dese de kimse dinletemiyor ve Vadi’nin ilk yerleşimi olan “Turan Kamp” böyle doğuyor.
Nerede yenir?
Vadi’nin girişindeki uçurumun üzerine konumlanmış Olive Garden; hem lezzetli, hem de uygun fiyatlı bir ağaç işletme. www.olivegardenkabak.com
Nerede kalınır?
Kabak Vadisi’nde birden fazla kamp alanı, ağaç ev, çadır alanı, çadır pansiyon çevre köylerde de ilginç konseptli yoga ve meditasyon oteli var. Ancak farklı temalara sahip luxury kategorisine giren zincir oteller de bu koya gözünü dikmiş durumda. Umuyorum ki, yakın gelecekte “yeni zengin” Türklerin tatil anlayışına, popüler tatil zihniyetine kurban gitmez bu koy. Asansör bile yaparlar koyun girişine, benden söylemesi!
Ayrıntılı bir rehber site için: www.kabakvadisi.com
Paylaş