İftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 5 Mayıs salı iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemMedeniyetler beşiği Hatay, uzun yıllara tanıklık etmiş, tarihiyse serüvenlerle dolu bir şehir… Birbirinden şahane lezzetlerinin yanı sıra Hatay, tatlarının geçmişten günümüze uzanan hikayeleriyle de dillere destan bir şehir haline gelmiş durumda. Neredeyse Abbasiler dönemine dayanan efsane lezzeti “kabak borani” ise, koca bir tarihi aşıp günümüze ulaşmayı başarmış.
#Kabak Borani TarifiDünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, Şanlıurfa'nın geleneksel yemeği boraniyi yere göğe sığdıramadı. Öz, et tüketmek istemeyenlerin de borani yapabileceğini söyledi. İşte Mehmet Öz’ün ‘ömür uzatır’ dediği boraninin tarifi ve püf noktaları...
#Mehmet ÖzBorani, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir yemek türüdür. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise borani, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşittir. Peki, borani nasıl yapılır? İşte, ıspanaklı ve kabaklı borani tarifi
#Borani Nasıl YapılırBir şehrin atardamarları, o güzelim ve yer yer gizli yerleri, işinin erbabı tarafından anlatılabilir ancak. Servet Kavasoğlu işte böylesi bir değerdi aynı zamanda. Ne yazık ki geçen mart aniden aramızdan ayrıldı gitti. İstanbul Life dergisi, bu ay okurlarına çok özel bir kitap armağan ediyor: Kavasoğlu’nun 2013-2017 arasında dergi için kaleme aldığı ‘Çarşı-Pazar İstanbul’ köşe yazılarını...
#Servet KavasoğluHatay, bu günlerde uzatmalı sonbaharı yaşıyor adeta. Parke taşlı dar sokaklarında, noel süsü gibi portakal ağaçlarıyla kaplı küçük meydanlarında kutlamalar birbirini izliyor. Rumlar Noeli iki hafta önce kutladı, hep birlikte yaşanan yeni yıl coşkusunun ardından bu hafta sıra şehrin Ermeni cemaatinde. Musa Dağı’nın eteklerinden Akdeniz’i kuşbakışı gören, her yıl kış başında defne taneleri dev kazanlarda kaynatıp, mis kokulu sabunlar yapan Vakıflı Köyü’nün sokaklarında bu hafta Noel sevinci yaşanacak. Türkiye’nin tek Ermeni köyü, çarşambayı perşembeye bağlayan gece Kutsal Doğuş Bayramı’nı kutlayacak. Fotoğrafçı Handegül Toker ve Melda Kurt, Noel’e hazırlanan köyü ziyaret etti, izlenimlerini yazdı.
Topraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıFarklı çeşitlerde hazırlanan borani tarifi balkabaklı kıymalı versiyonunu sizler için derledik. Lezzetli ve vitaminli hem de diyet yapanlara güzel bir alternatif sunan balkabaklı yanardağ boranisi nasıl yapılır merak edenlere, işte Gelinim Mutfakta yanardağ boranisi tarifi ve malzemeleri...
#Yanardağ BoranisiMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideBu yıl bayram günlerinin hafta sonuna bağlanması 2 günlük idari izin gerektirdiği için planlarını son dakikaya bırakanlar oldu. Müjdeli haber geldi; Kurban Bayramı bu yıl da 9 günlük bir tatile müsaade ediyor. Bu uzun seyahat fırsatını nasıl değerlendirmeli? Jürimize “Bayramda yurtiçinde nereye gitmeli” diye sorduk, birbirinden güzel 10 farklı rotayı anlattılar.
#SeyahatTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray Mutfağı