Sabahları saatlerce ocağında çay kaynayan evler vardır. Tıpkı bizim ev gibi.
Sabah yataktan ilk kalkan hemen bir çay koyar ateşe ve en son kahvaltı eden de kahvaltısını bitirdikten sonra kapanır ocağın altı. Çay içmeden kendine gelemeyenler vardır. Bu vazgeçilmez içeceğin nasıl olup da bardaklarımıza kadar geldiğiyle ilgili pek çok rivayet vardır aslında. Kimileri çay bitkisinden yararlanmayı Çinlilere mal ederken, kimileri de bu işi Hintlilerin yaptığını söyler durur. Ama öyle bir hikaye bilirim ki çayın icadıyla ilgili; daha dokunaklısını duymamışsınızdır eminim. Zen Budizmi’ni Çin’den Japonya’ya taşıyan Bodhidarma dokuz yıl sürecek bir meditasyona başlar. Karşısındaki duvara gözlerini kırpmadan bakması gerekir. Ancak gözkapakları daha fazla dayanamaz yorgunluğa ve kapanıverir. Bodhidarma da kendini cezalandırmak ve aynı şeyin tekrarlanmamasını sağlamak için gözkapaklarını keser ve hemen yanıbaşındaki toprağa atar. İşte o gözkapaklarının atıldığı yerde biter ilk çay. Hikayeye göre çayın uyku kaçırıcı özelliği de buradan gelir. Kapandığı için cezalandırılan gözkapakları sabahın ilk saatlerinden itibaren bizi ayıltan ve gözlerimizi açmamızı sağlayan bitkiye dönüşmüştür yani. Belki benim de çayı gün boyu kendime yoldaş etmemin nedeni onun bu uyarıcı özelliğidir. Ne dersiniz?
Yoğurtlu kabak borani
2 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
6 adet ince ve kısa kabak
2 su bardağı yoğurt (kaymaksız ve az yağlı olmasına dikkat edin)
4 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
2 demet dereotu
Bu yemeği yapmak için az çekirdekli, ince ve kısa kabakları seçmenizi öneririm. Kabakların iki ucunu kesip üzerini bıçakla kazıdıktan sonra yıkayın ve süzün. Diğer taraftan, geniş bir tencerede su kaynatıp içine tuz atın. Kabakları kaynayan tuzlu suda yumuşayıncaya kadar pişirip süzdükten sonra kenarda bekletin. Dövülmüş sarmısakları ve incecik kıyılmış dereotunu bir kaseye koyun. Üzerine tuzu serpip yoğurdu ilave edin. Malzemeleri tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice karışıncaya kadar çırpın. Soğuyan kabakları bütün halde servis tabağına yerleştirin. Üzerine yoğurtlu sosu gezdirin. İsterseniz buzdolabında bekletip soğuk olarak servise sunun.
Lor peynirli rokalı gözleme
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
150-200 gr roka (sadece yaprakları kullanılacak)
1 su bardağı dolusu lor (tuzsuz, yağsız peynir)
2 çay kaşığı kuru kekik, nane
2 çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
2 adet orta boy domates
1 adet hazır yufka
2 çay bardağı su
2 çay kaşığı çörekotu
Gözlemenin iç harcını hazırlamak için; rokayı tek tek yıkayıp süzün. Yaprak kısımlarını koparıp elinizle iri parçalara ayırarak derin bir kaba aktarın. Üzerine lor peynirini koyup kekik ve naneyi serpiştirin. Karabiber ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra domatesleri rendeleyin. Malzemeleri çatal yardımıyla iyice ezin. Diğer taraftan, hazır yufkayı tezgaha serin. Suyun yarısını kaşık yardımıyla yufkanın her tarafına gezdirin. Yufkanın dört tarafını ortasına doğru katlayıp üstüne 35-40 santim boyutlarında kare bir yufka elde edin. Yufkayı eşit büyüklükte dört adet kare elde edecek şekilde kesin. Kare parçaların üzerine peynirli rokalı harcı yayın. Yufkaların bir ucunu diğerinin üzerine kapatıp bastırın. Hazırladığınız gözlemeleri hafifçe yağlanmış geniş bir tepsiye yerleştirin. Kalan 1 çay bardağı suyu kaşıkla üzerlerine paylaştırın. Çörekotunu da serpiştirdikten sonra 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar, 25 dakika pişirin. Çıkarın ve sıcak sıcak servise sunun.