Almanya ve Belçika’da yetişen beyaz kuşkonmazın tadı, eskilerin deyimleriyle "lokum gibi". Özellikle Almanlar beyaz kuşkonmazlarıyla çok övünür, ona çok kıymet verirler.
Etin yanında garnitür olarak sunmalarının yanı sıra omlette de kullanırlar kuşkonmazı. Hiç güneş ışığı görmeden yerleştirilen beyaz kuşkonmaz, sürgünleri çıkarken hemen kesiliyor. Sabah erken saatte toplanıp, piyasaya veriliyor ve çarşı pazarda satışı başlıyor. Pişme süresi kısa olan bu kuşkonmazın alt tarafı soyuluyor ve esas makbul olan üst kısmı tercih ediliyor. Tadı ve kokusu yeşil renkli soydaşı kadar sert ve keskin olsa da, farkını kendine has özellikleriyle belli ediyor. Fransızlar daha ufak, kalın ve sert kuşkonmazı severken, Amerikalılar mutlaka yeşil kuşkonmazı tercih ediyorlar. Bizde ise yeşil ve menekşe renkli kuşkonmazlar özel çiftliklerde yetiştiriliyor. Benim tercihimse, kabuğunu soyup, çiğ olarak salataya koymak. Ama terbiyeli, pirinçli kuşkonmaz çorbasının da özellikle bizim ağız tadımıza uygun olduğunu söyleyebilirim.
Yoğurtlu kabak borani
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy yeşil kabak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
2 çay kaşığı domates salçası
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ince köftelik bulgur
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
1 su bardağı sarmısaklı yoğurt
Kabakları kazıyıp yıkayın. Her birini uzunlamasına ikiye böldükten sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik incecik dilimleyin. Zeytinyağı, salça ve doğradığınız soğanı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve kabakları ilave edin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu, tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız dereotunu serpiştirdikten sonra soğumasını bekleyin. Dilerseniz sarmısaklı ya da sade yoğurtla birlikte servise sunun.
Yeşil zeytin piyazı
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı salamura yeşil zeytin
(Çekirdeği çıkarılmış dilimlenmiş zeytin de kullanabilirsiniz.)
1 adet kırmızı dolmalık biber
(İnce uzun biber)
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1-2 adet taze yeşil soğan
varsa 1 yemek kaşığı nar ekşisi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Aslında bu salatada çekirdeği çıkarılmış salamura zeytin kullanılır. Ama salamura zeytin bulamazsanız, çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş yeşil ya da siyah zeytin de kullanabilirsiniz. Zeytinleri derin bir kaba aktarın. Yeşil soğanları ayıklayıp incecik dilimledikten sonra zeytinlerin üzerine ekleyin.
Çekilmiş cevizi de ilave edip karıştırın. Kırmızı dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın. Önce kibrit çöpü, sonra da tavla zarı formunda doğrayıp zeytinlerin üzerine aktarın ve karıştırın. Sosu hazırlamak için; nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu, kırmızı pul biber ve tuzu küçük bir kasede çırpın. Dereotu ve maydanozu katıp tekrar karıştırın. Hazırladığınız sosu zeytin salatasının üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra salatayı servise sunun.