Hatırlıyorum, küçük bir çocukken bağırsak parazitleriyle ilgili bir sorun yaşamıştım.
Dediğim gibi, bu sorunu yaşadığımda küçücük bir çocuktum ama bana bol bol kabak çekirdeği yedirdiklerini çok iyi anımsıyorum.
Çocuklarımızın yağlı ve ağır kuruyemişler tüketmelerindense kabak çekirdeği gibi bol lifli ve mineral yönünden zengin olanlarını yemelerini tercih ederiz. Kabak çekirdeğinin çinko, magnezyum, demir ve fosfor bakımından ne kadar zengin olduğunu düşündüğümüzde tercihimizin kabak çekirdeği olması daha da anlaşılır. Çocuklarınızın cebine koyacağınız bir bardak kabak çekirdeği onların günlük demir ve çinko ihtiyacının önemli kısmını karşılayacaktır. E vitamini yönünden de oldukça şanslı olan kabak çekirdeği idrar yolları sıkıntılarının çözümüne yardımcı olur, lifli yapısıyla bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar ve dolayısıyla kanser riskini azaltır, Omega 3 ve Omega 6 içerdiğinden beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca doymamış yağlar bakımından da bulunmaz bir kaynak olduğundan kolesterolü yüksek olankarın kabak çekirdeği tüketmesi önerilir ve orta yaş erkeğinin kabusu olan prostat hastalığının da tedavisine yardımcı olur.
Yararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz kabak çekirdeği ile ilgili bilmeniz gereken çok önemli bir şey daha var. Kabak çekirdeği ne kadar az kavrulmuş ve tuzsuz olursa vücudumuzun ondan sağlayacağı fayda o kadar artıyor. Çünkü kabak çekirdeğinin yapısında ısıya duyarlı olan protein ve aminoasitler bulunuyor. Tuzun zararlı etkilerindense bahsetmeye bile gerek yok sanırım. Sözün kısası; hayatınıza mutlaka kabak çekirdeğini sokun ama mümkün olduğunca kavrulmamış ve tuzsuz olanını.
Yoğurtlu kabak borani
4 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 4 adet orta boy yeşil kabak Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı 2 çay kaşığı domates salçası 1 adet orta boy kuru soğan 2 diş sarmısak Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ince köftelik bulgur 1 çay kaşığı tuz, karabiber 2 çay kaşığı toz şeker 1 demet dereotu 1 su bardağı sarmısaklı yoğurt
YAPILIŞI: Kabakları kazıyıp yıkayın. Her birini uzunlamasına ikiye böldükten sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik incecik dilimleyin. Zeytinyağı, salça ve doğradığınız soğanı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve kabakları ilave edin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu, tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız dereotunu serpiştirip soğumasını bekleyin. Dilerseniz sarmısaklı ya da sade yoğurtla birlikte servise sunun.